ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξέσπασμα Στουρνάρα: Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου!

stournaras-delphi

Σημαντική διολίσθηση στο μέτωπο της ανεξαρτησίας των θεσμών και του κράτους δικαίου διέγνωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Απαντώντας  στους Δελφούς στις ερωτήσεις του Τόνι Μπάρμπερ, δημοσιογράφου των Financial Times, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η διολίσθηση αυτή γεννά «αβεβαιότητα» και πλήττει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του «ξεκίνησαν αρκετά χρόνια νωρίτερα». Ανέφερε ότι κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να συμψηφίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας με τις οφειλές του κράτους προς αυτήν, αλλά ότι κανείς δεν έχει παρουσιάσει ίχνος αποδεικτικών στοιχείων σε σχέση με αυτό. «Δεν θα έπρεπε οι εισαγγελείς να το έχουν ελέγξει αυτό;» διερωτήθηκε. Μίλησε για καταγγελίες που είναι «εντελώς ψευδείς» και κάνουν πολύ κακό στη χώρα και ανέφερε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «μπορεί να έχουν εκβιαστεί», για να λένε «τέτοια ψέμματα». Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στην «παράνομη» έρευνα του γραφείου της συζύγου του, τη μέρα που η κεντρική τράπεζα έπαιρνε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής το Σεπτέμβριο του 2016: «Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου». «Αν ο στόχος είναι να υπονομευτεί η ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του διοικητή της, έχουν υπολογίσει λάθος», είπε.

Όταν ερωτήθηκε αν πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του διοικητή μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, ουσιαστικά το απέκλεισε και απάντησε: «δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός όσον αφορά στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας».

Γτο δημοσιονομικό μέτωπο, εξέφρασε αισιοδοξία ότι το πολιτικό σύστημα δεν θα επιστρέψει «στις παλιές κακές του συνήθειες». Μεταξύ των κινδύνων στον ορίζοντα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ανέφερε την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες «μετά από ένα πολύ καλό 2017». Η εξέλιξη αυτή, είπε, αποτελεί «έναν σαφή κίνδυνο» για τη δυναμική του χρέους. Επιπλέον, σταχυολόγησε άλλες πιθανές πηγές επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, από τις αυριανές εκλογές στην Ιταλία ως τις γεωπολιτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
Για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε πιθανά εξωγενή σοκ, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, πέρα από ενίσχυση των θεσμών, απαιτείται «κοινωνική και πολιτική συναίνεση», ξένες άμεσες επενδύσεις, «εκτεταμένη χρήση συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», «δραστική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης», διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τον περιορισμό της άτυπης οικονομίας, ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Το τελευταίο μάλιστα, όπως επανέλαβε, θα μπορούσε να είναι το αντάλλαγμα που θα προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.
Ο κ. Στούρναρας τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι μία προληπτική γραμμή στήριξης υπονομεύει την απόπειρα ανάκτησης της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας. Ούτως ή άλλως, είπε, βάσει των όρων που αφορούν χώρες που έχουν βρεθεί σε καθεστώς μνημονίων, η Ελλάδα «θα είναι για πολλά χρόνια» υπό στενή εποπτεία. «Η Τραπεζα της Ελλάδας η οποία είναι ανεξάρτητη, επιμένει στην αναγκαιότητα του να υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης προκειμένου να μην υπάρξει επίπτωση στο κόστος δανεισμού των τραπεζών», επεσήμανε επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος χθες, είχε εμμέσως ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Στουρνάρα για την άποψη που διατυπώνει στο θέμα της πιστωτικής γραμμής.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μετά από ένα θετικό 2017 όσον αφορά στην πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, το 2018 έχουμε επανέλθει σε τροχιά ανόδου με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται κοντά στο 4,5%. Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι περιμένει από του Eurogroup να λάβει όλες τις αποφάσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. «Η χώρα χρειάζεται πολιτική ομαλότητα καθώς δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου αλλά στην αρχή μιας νέας εποχής»

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη μίας ουσιώδους ρύθμισης για το χρέος, που θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές. Όπως ανέφερε, είναι κάτι που το Eurogroup έχει υποσχεθεί από το 2012, και έπρεπε να είχε υλοποιήσει ήδη από το 2014.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top