ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ- Οι πρώτες αντιδράσεις

teresa-may-EU

Μια μόλις ημέρα μετά την εγκαινίαση από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι της επίσημης διαδικασίας αποχώρησης, η  βρετανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα σχέδιά της σήμερα για τη μετατροπή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εσωτερικό δίκαιο ώστε να δώσει σε «επιχειρήσεις, εργαζόμενους, και καταναλωτές τη βεβαιότητα που χρειάζονται» καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ.

Η κυβέρνησή της κ. Μέι θα εκδόσει ένα έγγραφο επίσημης πολιτικής που αφορά τον «Μεγάλο Νόμο Ανάκλησης», ή τη συλλογή νόμων που πρέπει να μετατραπούν.

Οι αντιδράσεις στην ΕΕ

Προβληματισμό για τα επόμενα βήματα, αλλά και αισιοδοξία για την ενότητα των «27» και την προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις μετά το επίσημο αίτημα του Λονδίνου για Brexit.

«Τί άλλο μπορώ να πώ; Μας λείπετε από τώρα. Thank you and goodbye» δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε μία πρώτη αντίδραση , αλλά η συνέχεια ήταν σαφής ως προς τις μελλοντικές προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο Λονδίνο: «Η Ένωση, σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα δράσει ενωμένη και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της. Προτεραιότητά μας  είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit στους πολίτες μας, στις επιχειρήσεις και στα κράτη-μέλη» αναφέρεται σε κοινή δήλωση των 27, οι οποίοι πάντως εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει. «Είμαστε έτοιμοι» διαβεβαιώνει ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit και πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

Τις βασικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι και ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση, Γκι Βερχόφστατ.

«Στα 60 της χρόνια, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος αποφάσισε να αποχωρήσει. Σεβόμαστε πλήρως τη δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού, όμως πρέπει να πούμε ότι σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι το σημείο εκκίνησης μιας πολύπλοκης και δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  υπενθύμισε  ότι η ακύρωση της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προϋπέθετε την πλήρη υποστήριξη των άλλων χωρών μελών.Η αντιστροφή της διαδικασίας του Brexit είναι εφικτή, αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς, ανέφερε ο Ταγιάνι. «Στις ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρεται ρητώς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την τελική συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ανέφερε από την πλευρά του ο Γκι Βερχόφστατ.

Στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκφράζει τη λύπη της και δηλώνει ότι «χάνουμε ένα ισχυρό και σημαντικό κράτος-μέλος», για να επισημάνει ότι εναπόκειται πλέον στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί καλά και θα τοποθετηθεί σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, προσθέτει η καγκελάριος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι απευθύνει μήνυμα «καθησυχασμού, εμπιστοσύνης και ηρεμίας σε όλους τους Ισπανούς που διαμένουν στη χώρα αυτή και όλους τους Βρετανούς που ζουν στην Ισπανία».  Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δεν παραλείπει να προειδοποιήσει: «Το Brexit θα είναι οδυνηρό για τους Βρετανούς». Με γλαφυρό ύφος ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ αποθαρρύνει τις βρετανικές ελπίδες για πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά: «Είναι ωσάν η σύζυγός σας να λέει ότι θέλει μεν διαζύγιο, αλλά όποτε χρειάζεται θα επιστρέφει στο σπίτι σας και θα παίρνει ό,τι θέλει», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top