ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρχισαν στο Καζακστάν οι συνομιλίες για το Συριακό

astana3

Ξεκίνησαν στην Αστάνα του Καζακστάν οι συνομιλίες για την Συρία για την εκεχειρία και την προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για να προχωρήσουν οι συνομιλίες της Γενεύης στις 8 Φεβρουαρίου.
Παίρνουν μέρος επτά αντιπροσωπείες, μεταξύ τους η κυβέρνηση της Συρίας, η ένοπλη αντιπολίτευση, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν που ενεργούν σαν εγγυητές της εκεχειρίας της 29ης Δεκεμβρίου. Επιπλέον συμμετέχει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Καζακστάν Τζορτζ Κρολ σαν παρατηρητής.
Η αντιπροσωπεία της Συριακής αντιπολίτευσης είπε ότι στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκινούν τη Δευτέρα στην Αστάνα του Καζακστάν είναι έτοιμη να συζητήσει μόνο για τους τρόπους διάσωσης της εύθραυστης εκεχειρίας που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία Ρωσίας-Τουρκίας αλλά έχει παραβιαστεί κυρίως από τις πολιτοφυλακές που έχουν την στήριξη του Ιράν.
Η κυβέρνηση της Συρίας θεωρεί ότι οι περισσότερες ανταρτικές ομάδες που παρακολουθούν την συνδιάσκεψη είναι «τρομοκράτες» με στήριξη «έξωθεν», αλλά ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε συνομιλίες με ένοπλες ομάδες που θα παραδώσουν τα όπλα τους και θα συνάψουν συμφωνίες συμφιλίωσης.
Οι κυριώτερες ανταρτικές ομάδες υπό την σημαία του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού έχουν απορρίψει αυτούς τους όρους, λέγοντας ότι στόχος τους είναι να τερματιστεί η εξουσία του προέδρου Άσαντ μέσω από μια πολιτική μεταβατική διαδικασία που θα έχει τη στήριξη του ΟΗΕ.
«Δεν θα μπούμε σε καμμιά πολιτική συζήτηση και όλα εξελίσσονται γύρω από την τήρηση της εκεχειρίας και την ανθρωπιστική διάσταση της ελάφρυνσης των βαρών που οι Σύροι υπό πολιορκία υποφέρουν καθώς επίσης και την απελευθέρωση κρατουμένων και την παράδοση βοήθειας» είπε στο Reuters ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης Γιάχια αλ Αρίντι.
«Το καθεστώς της Συρίας έχει συμφέρον να αποπροσανατολίσει την προσοχή από αυτά τα θέματα. Αν το καθεστώς θεωρεί την παρουσία μας στην Αστάνα σαν παράδοση από μέρους μας, πλανάται» πρόσθεσε.
Η 14μελής ομάδα δεν έχει αποφασίσει να πάρει μέρος σε διαπραγματευσεις πρόσωπο με πρόσωπο με την κυβερνητική αντιπροσωπεία, είπε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν δι’ αντιπροσώπων, όπως οι προηγούμενες συνομιλίες στη Γενεύη.
«Υπάρχουν επιπλοκές όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτούς που εισέβαλαν στη χώρα σου και συνέχισαν να σε σκοτώνουν, και με ένα καθεστώς που δεν τηρεί την εκεχειρία και συνεχίζει την πολιτική της καταστροφής και της θανάτωσης του λαού» είπε.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί την αεροπορική της υπεροχή για να βομβαρδίσει αμάχους σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές σε μια σύρραξη όπου έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Οι ερευνητές του ΟΗΕ έχουν κατηγορήσει και τις δύο πλευρές της σύρραξης για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια του εμφύλιου.
Η αντιπροσωπεία που δέχεται μεγάλη πίεση από την Τουρκία να πάρει μέρος στις συνομιλίες κατηγορήθηκε από άλλες ομάδες ανταρτών για «ξεπούλημα» συνεδρίαζε για πολλές ώρες για να αποφασίσει να πάρει μέρος στην εναρκτήρια σύνοδο, όπου θα έπρεπε να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τους εκπροσώπους της Συριακής κυβέρνησης.

πηγή: reuters.com/tass.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top