ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινά η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ

imf-greece

Ξεκινά στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.
Κατά την διάρκεια της Συνόδου θα τεθούν επί τάπητος η «επόμενη ημέρα» μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, το νέο πλαίσιο εποπτείας καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος.
Από την Τρίτη 17 Απριλίου έως και το Σαββάτο 22 Απριλίου αναμένεται σειρά εκθέσεων και δημοσιοποίησης στοιχείων για την Ελλάδα. Μέσα από τις εξαμηνιαίες εκθέσεις του ΔΝΤ θα δημοσιοποιηθούν οι νέες εκτιμήσεις των τεχνοκρατών του Ταμείου για την πορεία και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Αύριο ανακοινώνεται η εξαμηνιαία έκθεση Economic Outlook, στην οποία ίσως δώσει μία πρώτη εικόνα για την πορεία του ΑΕΠ. Θεωρείται η πλέον σημαντική ανακοίνωση δεδομένου ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι «χαμηλές πτήσεις» ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελούν το βασικό μοχλό πίεσης του Ταμείου για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου (από το 2019) ή, σε ένα σενάριο συμβιβασμού, για την απαίτησή του να μην εφαρμοστούν (τουλάχιστον το 2019) τα αντίμετρα που έχουν θεσπιστεί ήδη για αυτό το έτος.
Μία ημέρα μετά, αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος. Η έκθεση θα καταδείξει το εάν το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.
Η τελική θέση του Ταμείου θα φανεί αργότερα, τον Ιούνιο. Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι περιμένει και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2018 (που θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Ιουνίου), αλλά και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού (κατεγράφη αποπληθωρισμός 0,2% τον προηγούμενο μήνα) που επηρεάζουν το ονομαστικό ΑΕΠ.
Στις 23 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο σύμφωνα με το πρώτο επίσημο δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο χωρίς τα ποσά που δόθηκαν για κοινωνικό μέρισμα.
Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανοίξουν τον Μάιο τη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

πληροφορίες capital.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top