ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινά η πρώτη από τις τρεις δίκες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών- Κύμα συμπαράστασης σε Ελλάδα και Ευρώπη

tourkoi_8

Στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου ξεκινά σήμερα η συζήτηση των αναιρέσεων (και θα συνεχιστεί στις 11 και 13 Ιανουαρίου) κατά των εφετειακών αποφάσεων, που αφορούν την έκδοση των οκτώ Τούρκων, οι οποίοι, μια ημέρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισαν ομόφωνα, οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ άλλη σύνθεση, έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. Έτσι, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο.

Όμως, οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αίτηση συνεκδίκασης των όλων υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί.

Ακόμη, αναφέρουν οι δύο δικηγόροι, ότι πρέπει να συνεκδικαστούν οι υποθέσεις: α) για την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας, β) για την ανάδειξη της αλήθειας, γ) για διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων, δ) για οικονομία των δικών και ε) προς αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.

Κύμα συμπαράστασης

Διωχθέντες από τη Χούντα Έλληνες πολίτες κατά της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών

Ενάντια στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών τάσσονται Έλληνες πολίτες, που είχαν διωχθεί από τη Χούντα, με κοινή ανακοίνωσή τους, όπου αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν εγγυάται την ανθρώπινη μεταχείριση και τη δίκαιη δίκη των 8 Τούρκων αξιωματικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο. Κρίνοντες εξ ιδίων τα αλλότρια όλες κι όλοι εμείς που διωχθήκαμε στη διάρκεια της χούντας στην Ελλάδα, ζητάμε για στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς λόγους από την ελληνική δικαιοσύνη κι από την ελληνική κυβέρνηση, να μην ενδώσουν στο αίτημα έκδοσης της τουρκικής κυβέρνησης».

Ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται, μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει:
Τέλης Αϊβαλιώτης, Σύλβα Ακρίτα, Γιάννης Αναστασάκος, Ανδρέας Αποστολίδης, Αρούς Βασιλείου-Αϊδινιάν, Άγγελος Βλάσσης, Ιωάννης Γαλανάκης, Γιάννης Δημακόπουλος, Καλή Δοξιάδη, Δανάη Ζουμή, Ιωάννα Καρυστιάνη, Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης, Μαρία Κοκκίνου, Γιώργος Κοτανίδης, Δημήτρης Κουμάνταρος, Ανδρέας Κούρκουλας, Μάρω Κουσσίδου, Νίκος Κουτρέτσης, Σταύρος Λυγερός, Ιωάννα Μακρή, Γιάννης Μαργαρίτης, Γιάννης Μαρούκης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιώργος Οικονόμου, Δημήτρης Παντάκας, Στέφανος Πάντος-Κίκκος, Κατερίνα Παπαγκίκα, Άλκης Παπαδήμας, Πάνος Παπαδόπουλος, Σάκης Παπαθεοδώρου, Γιώργος Παυλάκης, Δημήτρης Σερεμέτης, Θανάσης Σκαμνάκης, Πέτρος Στάγκος, Εύη Τζανεττή, Σταύρος Τσακυράκης, Βαγγέλης Τσεκούρας, Παύλος Τσίμας, Μαρία Χατζηνικολάου, Λίλιαν Χρυσοφάκη, Αλκμήνη Ψιλοπούλου.Κύμα συμπαράστασης υπέρ των 8- Ζητούν να μην εκδοθούν

Επίσης, ομάδα διανοουμένων έχουν ταχθεί κατά της έκδοσης οργανώνοντας σχετικές δράσεις. «Αυτά τα ζητήματα τα λύνουν τα δικαστήρια χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις» ανέφερε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης από τον χώρο του Πάρκου ΕΑΤ – ΕΣΑ, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στήριξης των «οκτώ». Σύμφωνα με τον κ. Δοξιάδη, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι οι πολίτες να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη Δικαιοσύνη, «διότι θεωρούμε ότι το πρόβλημα με το αίτημα είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ της έκδοσης.

Στην εκδήλωση διανοούμενοι και πολιτικοί εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους σχετικά με την προοπτική έκδοσης των «οκτώ», θέλοντας να την κοινοποιήσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το «παρών» έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Ειρήνη Αγαπιδάκη, Στάθης Καλύβας, Γιώργος Καραμπελιάς, Βάσω Κιντή, Ξένια Κουναλάκη, Ηλίας Μαγκλίνης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Μομφεράτος, Δημήτρης Νόλλας, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Γιώργος Προκοπάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιάννης Τζανετάκος, Γρηγόρης Ψαριανός κ.ά.

Έκκληση προς τους δικαστές του Αρείου Πάγου να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, απηύθυνε ο Αλ. Λυκουρέζος, προειδοποιώντας για «τον κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου σε περίπτωση που τα τρία διαφορετικά συμβούλια του ανωτάτου δικαστηρίου αποφανθούν διαφορετικά για το θέμα αυτό».

Γκι Φερχόφστατ σε Τσίπρα: Να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετική με την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία και των οποίων η υπόθεση εξετάζεται σήμερα στον Άρειο Πάγο.

Με την εν λόγω επιστολή ο κ. Φερχόφσταντ υπενθυμίζει τη θεμελιώδη σημασία που έχει ο σεβασμός των βασικών αρχών της ΕΕ οι οποίες υποχρεώνουν, όπως σημειώνεται, τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ενοχής τους, σε χώρες όπου θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους βασανισμών ή άλλων απάνθρωπων μεταχειρίσεων.

Παρέμβαση ΝΔ για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Παρέμβαση στο θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών έκανε η ΝΔ με σημερινή δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος ανέφερε: «Είναι ζήτημα τιμής και κύρους για την Ελλάδα να επιβεβαιωθεί προς κάθε κατεύθυνση, ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη αποφασίζει ανεπηρέαστη και απερίσπαστη από οποιαδήποτε απόπειρα εσωτερικών ή εξωτερικών παρεμβάσεων».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη  για το θέμα της έκδοσης ή μη των 8 ΤούρκωνAξιωματικών, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με πυξίδα το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Τουρκία.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα μας περήφανη, ευρωπαϊκή και αξιοπρεπή

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top