ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ για Β. Κορέα: «Ολόκληρη η χώρα μια φυλακή»

n-korea1

Παρά τον προηγούμενο χρόνο διεθνούς ανοίγματος και υποσχέσεων από τους ηγέτες της Β. Κορέας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην απομονωμένη χώρα παραμένουν σε φρικτή κατάσταση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα Τομάς Κουιντάνα, που η Β. Κορέα απαγορεύει την είσοδό του στην χώρα, επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα τη Νότια Κορέα ως μέρος της έρευνας που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τον Μάρτιο.
Σημειώνοντας ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής επικεντρώνοντας στην οικονομική ανάπτυξη, ο Κουιντάνα είπε ότι τα προκαταρκτικά του ευρήματα δείχνουν ότι οι προσπάθειες αυτές δεν μεταφράζονται σε βελτίωση της ζωής των περισσοτέρων πολιτών της χώρας.
«Σε όλους τους τομείς που σχετίζονται από την απόλαυση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως υγεία, στέγαση, εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση, απασχόληση, τροφή, νερό και υγιεινή, η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας έχει μείνει πίσω».
Η Βόρεια Κορέα αρνείται τις καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λέει ότι το ζήτημα χρησιμοποιείται από την διεθνή κοινότητα ως πολιτικό τέχνασμα για να απομονωθεί η χώρα.
Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έλαμψε δια της απουσίας του από τις συζητήσεις του Κιμ και ηγετών της Β. Κορέας με τις ΗΠΑ το 2018, δίνοντας προτεραιότητα στο πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.
Αλλά τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις ακόμα Βορειοκορεάτες αξιωματούχους λόγω σοβαρών καταχρήσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και λογοκρισίας.
Το ΥΠΕΞ της Β. Κορέας μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων προειδοποίησε ότι τα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε «επιστροφή πυρών» και ο αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας μπορεί να μπλοκαριστεί για πάντα.
Σημειώνοντας ότι δεν έχει «ειδικές πληροφορίες» κατά πόσο οι διεθνείς κυρώσεις επηρεάζουν τους απλούς πολίτες, ο Κουιντάνα είπε ότι οι κυρώσεις έχουν στόχο την οικονομία σαν σύνολο και «εγείρουν ερωτήματα» για την πιθανή επίδραση στους πολίτες.
Ανέφερε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Κιμ για την ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο ζωής, λέγοντας ότι πρόκειται σε μια σπάνια αναγνώριση των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί Βορειοκορεάτες.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει την συνεχιζόμενη χρήση πολιτικών φυλακών που φιλοξενούν «χιλιάδες», είπε ο Κουιντάνα, επικαλούμενος ότι πηγή είπε ότι «ολόκληρη η χώρα είναι μια φυλακή».
Πρόσθεσε ότι μάρτυρες που πρόσφατα έφυγαν από τη Β. Κορέα ανέφεραν εκτεταμένες διακρίσεις, εργασιακή εκμετάλλευση και διαφθορά στην καθημερινή ζωή.
Υπάρχει επίσης ένα «συνεχιζόμενο μοτίβο κακοποίησης και βασανισμού» αποστατών που διέφυγαν στην Κίνα, και επιστράφηκαν από τις κινεζικές αρχές στην Β. Κορέα, σύμφωνα με τον Κουιντάνα.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top