ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Οι συνεχιζόμενες μάχες δεν επιτρέπουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γκούτα

ghouta-4

Οι μάχες και οι συνεχείς βομβαρδισμοί στην Ανατολική Γκούτα δεν επιτρέπουν την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Συρία παρά την «μονομερή» διαταγή εκεχερείας πέντε ωρών από την πλευρά της Ρωσίας, διαμήνυσαν με σχετική τους ανακοίνωση τα Ηνωμένα Εθνη.
«Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου – αν ποτέ τίθετο θέμα ζωής και θανάτου – χρειαζόμαστε 30 ημέρες κατάπαυση πυρός στην Συρία όπως απαιτείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε ενημέρωση στη Γενεύη.
«Οι μάχες συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί. Αυτό λένε οι πληροφορίες από την ανατολική Γκούτα» είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο εκπρόσωπο του ΟΗΕ. «Ο ΟΗΕ έχει κινητοποιηθεί και είναι έτοιμος για να στηρίξει αυτοκινητοπομπές που θα σώσουν ζωές σε διάφορες περιοχές μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».
«Είμαστε επίσης έτοιμοι και έχουμε πλάνα για εκκένωση εκατοντάδων αρρώστων μόλις μπορέσουμε» πρόσθεσε αλλά υπογράμμισε ότι είναι προς το παρόν «αδύνατο» να δώσει εντολή ο ΟΗΕ για επιχειρήσεις διάσωσης εξαιτίας των συνεχιζόμενων μαχών.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς είπε σε δημοσιογράφους ότι η οργάνωση έχει λίστα 1000 ατόμων που χρειάζεται να απομακρυνθούν για ιατρικούς λόγους από την ανατολική Γκούτα, με 600 από αυτούς να έχουν χαρακτηριστεί σε «μέτρια ή σοβαρή» κατάσταση.
Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι ελικόπτερα έρριξαν δύο βόμβες σε μια κωμόπολη στον θύλακα και ένα αεροπλάνο χτύπησε σε άλλο σημείο στη διάρκεια της εκεχειρίας. Πηγή του συριακού στρατού είπε στο Reuters ότι δεν έχουν γίνει αεροπορικά χρτυπήματα.
Υπνεθυμίζεται ότι ενόσω βρίσκεται σε ισχύ ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας πέντε ωρών στην Ανατολική Γκούτα της Συρίας, που είναι στόχος εδώ και 10 ημέρες μιας σφοδρής εκστρατείας βομβαρδισμών από τον συριακό στρατό και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 560 αμάχων, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την Ανατολική Γκούτα, καθώς ο «ανθρωπιστικός διάδρομος» που έχει δημιουργηθεί είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τους Σύρους αντάρτες, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Ωστόσο, η οργάνωση των σύρων ανταρτών Τζάις Αλ-Ισλάμ στην Ανατολική Γκούτα αρνήθηκε ότι βομβαρδίζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη.
Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός πρόκειται να εφαρμόζεται καθημερινά επί πέντε ώρες, από τις 09:00 ως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη Μόσχα. Παράλληλα θα δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την ανατολική Γκούτα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

πηγή reuters/afp

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top