ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: «Συγκλονιστικές» απώλειες αμάχων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού στην Ράκα

ypg-raqqa

Οι εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές που στηρίζουν την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων υπό την στήριξη των ΗΠΑ κατά της Ράκα, που είναι προπύργιο του ΙΚ στη Συρία, έχουν προκαλέσει «συγκλονιστική απώλεια ζωής αμάχων» ανακοίνωσαν οι ερευνητές του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οργάνωση Κούρδων και Αράβων πολιτοφυλάκων που στηρίζονται από συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ ξεκίνησε την επίθεση για την ανακατάληψη της Ράκα από τους τζιχαδιστές την περασμένη εβδομάδα. Οι SDF, με την συνοδεία έντονων αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού, κατέλαβαν περιοχή στα δυτικά, ανατολικά και βόρεια της πόλης.
«Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι η εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών, που προετοιμάζουν το έδαφος για την προέλαση των SDF στη Ράκα, έχει προκαλέσει όχι μόνο συγκλονιστική απώλεια ζωής αμάχων, αλλά προκάλεσε και την φυγή 160.000 αμάχων από τα σπίτια τους» είπε ο πρόεδρος της επιτροπής ερευνών του ΟΗΕ Πάουλο Πινιέρο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Πινιέρο δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό για άμαχους νεκρούς στη Ράκα, όπου αντίπαλες δυνάμεις μάχονται για να κερδίσουν έδαφος από το ΙΚ. Ο στρατός της Συρίας επίσης έχει προωθηθεί σε μια περιοχή δυτικά της πόλης.
Ξεχωριστά, η Human Rights Watch εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης την ανησυχία της για την χρήση εμπρηστικών όπλων λευκού φωσφόρου από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στις μάχες κατά του ΙΚ σε Ιράκ και Συρία, λέγοντας ότι βάζει σε κίνδυνο άμαχους όταν χρησιμοποιείται σε κατοικημένες περιοχές.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία δεν έκανε λόγο στη Γενεύη για αεροπορικές επιδρομές στη Ράκα. Ο Αμερικανός διπλωμάτος Τζέισον Μακ αποκάλεσε την Συριακή κυβέρνηση «κύριο δράστη» σοβαρότατων παραβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Ο Πινιέρο είπε ότι αν η επίθεση του συνασπισμού στεφθεί με επιτυχία, θα απελευθερώσει τους πολίτες της Ράκα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και κοριτσιών Γιαζίντι «τις οποίες το ΙΚ κρατά αιχμάλωτες ως σκλάβες του σεξ για τρία χρόνια σχεδόν που είναι μέρος συνεχιζόμενης γενοκτονίας» .
«Το πρόσταγμα της μάχης κατά της τρομοκρατίας ωστόσο, δεν πρέπει να αναληφθεί σε βάρος των αμάχων που άθελά τους βρίσκονται να ζουν σε περιοχές όπου δρα το ΙΚ» πρόσθεσε.
Ο Πινιέρο είπε ότι οι 10 συμφωνίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και ένοπλες ομάδες να εκκενωθούν μαχητές και άμαχοι από πολιορκημένες περιοχές, όπως το ανατολικό Χαλέπι τον περασμένο Δεκέμβριο, «σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγονται σε εγκλήματα πολέμου» καθώς οι άμαχοι δεν είχαν επιλογή.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top