ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: 68,5 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν το 2017

rohinghia-1

 

‘Ενα άτομο κάθε δύο δευτερόλεπτα εκτοπιζόταν το 2017 λένε τα στοιχεία του ΟΗΕ. Οι νέες εκτοπίσεις ήταν στην Μιανμάρ, το Κογκό και την Συρία.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας πολέμων, βίας και διώξεων. Οι κρίσεις σε περιοχές όπως το Νότιο Σουδάν, το Κογκό και η Συρία, όπως επίσης και η μαζική μετανάστευση των μουσουλμάνων Ροχίνγια από την Μιανμάρ αύξησαν τον αριθμό των εκτοπισμένων, που το 2016 ήταν 65,6 εκατομμύρια.

Περίπου 70 τα εκατό των εκτοπισμένων προέρχονται από 10 μόνο χώρες, είπε ο Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι. Ο αριθμός περιλαμβάνει περίπου 40 εκατομμύρια εσωτερικών εκτοπίσεων σε όλο τον κόσμο, με τα μεγαλύτερα νούμερα να σημειώνονται σε Κολομβία, Συρία και Κογκό.

 

 «Αν επιλυθούν οι συγκρούσεις σε αυτές τις 10 χώρες, ή σε κάποιες από αυτές, αυτός ο τεράστιος αριθμός αντί να αυξάνεται, θα αρχίσει να μικραίνει» είπε ο Γκράντι.

Η έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι 16,2 εκατομμύρια ήταν οι νεο-εκτοπισμένοι τον περασμένο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα του 2017 44.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, ή αλλιώς ένας κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Ο αριθμός των προσφύγων που επέστρεψαν στην χώρα τους ήταν 667.400 σε σύγκριση με τους 552.000 του 2016, ή 3 τα εκατό του προσφυγικού πληθυσμού.

Η έκθεση λέει ότι 85 τα εκατό των προσφύγων είναι σε αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από αυτές «απεγνωσμένα φτωχές». Οι περισσότεροι προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν, Νότιο Σουδάν, Μιανμάρ, Σομαλία, Σουδάν και Κογκό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top