ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό

alkioni2

 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα, ενώ η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει μέχρι την παραλία του Αγίου Κοσμά.

agioskosmas1

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» το πρωί της Κυριακής

Μετά την σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 200 κυβικά πετρελαιοειδή, εκ των οποίων κάποια έχουν απαντληθεί και κάποια παραμένουν στις ακτές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο, έγκειται στην πετρελαιοκηλίδα που κινείται υποβρυχίως και είναι αδύνατο να εντοπιστεί από πλωτά ή εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρίλη και μετά την ενημέρωση που είχε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ένα μεγάλο κομμάτι της πετρελαιοκηλίδας κινείται πλέον προς τον Άγιο Κοσμά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε διαβεβαιώσει την Τρίτη μέσω του ραδιοφώνου του Real πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος περαιτέρω διαρροής πετρελαίου από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου, ενώ χαρακτήρισε ταχύτατη την αντίδραση των υπηρεσιών του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό. «Έγιναν αμέσως ενέργειες για να αναλάβουν δύο εταιρίες απορρύπανσης. Έχουν γίνει οι απαραίτητες κινητοποιήσεις. Έχει πάει ήδη ο ΓΓ Ναυτιλίας ο κ. Καλαματιανός στην περιοχή, ενώ αμέσως έδωσα εντολή να σπεύσει επί τόπου και ο Αρχηγός του Λιμενικού, ο οποίος και πήγε», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής χαρακτηριστικά.

Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης απορρύπανσης επιμένουν πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι σε περίπου είκοσι μέρες από σήμερα οι πληγείσες περιοχές θα έχουν καθαριστεί πλήρως

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Πειραιά, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τον δήμαρχο της πόλης, ότι σήμερα το πρωί που θα εκτιμηθεί η κατάσταση, θα ανακοινωθεί ο τρόπος αλλά και το χρονοδιάγραμμα καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.

saronikos2

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Ζητήθηκε διεθνής συνδρομή και για πρώτη φορά ενεργοποιείται ειδικό σκάφος, πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και ραντάρ. Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel που κάνει ανά τρίμηνο άσκηση στη χώρα μας και εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος κατόπιν αιτήματος του υπουργείου.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών αντιρρύπανσης, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε όλα τα σημεία της ρύπανσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στο μεταξύ εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο στις δεξαμενές του οποίου βρίσκονται 2.570 τόνοι καύσιμα.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών

Την ίδια ώρα, στη Σαλαμίνα, κάτοικοι και επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση καθώς η ρύπανση είναι σε ακτογραμμή μήκους 2,5 χλμ.

Τη συνδρομή περισσότερων αντιρρυπαντικών συνεργείων, ζήτησε η δήμαρχος Σαλαμίνας εκφράζοντας φόβους για επέκταση της ρύπανσης σε ολόκληρο το Σαρωνικό, «εάν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου».

Την ίδια ώρα, οι εικόνες της οικολογικής καταστροφής προβλήθηκαν και μέσα από του BBC με βίντεο-ρεπορτάζ 

 

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
φωτογραφία reuters/giorgos moutafis

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top