ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες», παραδέχεται η Τ. Μέι, μετά την απόφαση των «27» για τις διαδικασίες Brexit

May-Juncker

Ψύχραιμη και λακωνική αλλά επί της ουσίας σκληρή  ήταν η πρώτη αντίδραση της πρωθυπουργού της Βρετανίας στη χθεσινή ομόφωνη απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εγκρίνουν το σχέδιο προτάσεων του Ντόναλντ Τούσκ, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Τόνισε ότι καλύτερα από μια κακή συμφωνία είναι καμιά συμφωνία.

Ερωτηθείσα η Τερέζα Μέι, σε δύο τηλεοπτικές της συνεντεύξεις, να σχολιάσει την απόφαση των 27,  απάντησε:«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι περίπλοκες και σκληρές γι αυτό και απαιτείται μια κυβέρνηση που θα έχει την λαϊκή εντολή να τις φέρει εις πέρας». Η κ. Μέι υπερασπίστηκε τις θέσεις της και επέμενε στο ότι οι πληρωμές της Βρετανίας θα συμφωνηθούν με παράλληλη εμπορική συμφωνία, δεσμεύτηκε δε ότι το καθεστώς των 3,5 εκατ. ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, καθώς και το αντίστοιχο των 900.000 Βρετανών στις χώρες της ΕΕ, θα είναι από τα πρώτα που θα επιλυθούν.

«Δεν ζω σε άλλο γαλαξία» απάντησε σε αιτιάσεις ότι θέτει μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία εάν ζημιώνονται τα συμφέροντα της χώρας της. «Καλύτερα καμιά συμφωνία από μια κακιά συμφωνία» υπογράμμισε στο BBC.

Η εφημερίδα Sunday Times τιτλοφορεί σήμερα το θέμα της πρώτης σελίδας της «Η Μέι ζει σε άλλον γαλαξία, λένε οι Βρυξέλλες». Το ρεπορτάζ αφορά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Λονδίνο η πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Μέι φέρεται να είπε σε αυτή τη συνάντηση ότι θέλει να συζητήσει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου πριν επιλυθεί το ευαίσθητο ζήτημα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, κάτι που αρνούνται οι Ευρωπαίοι.

«Πήγε πολύ άσχημα» λέγεται ότι σχολίασε στη συνέχεια ο Γιούνκερ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα που επικαλείται έναν από τους βοηθούς του. Ο Γιούνκερ μιλούσε στο τηλέφωνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην οποία μετέφερε τη συζήτηση με την Μέι. «Βρίσκεται (η Μέι) σε άλλον γαλαξία. Με βάση αυτά που έγιναν στη συνάντηση, μια έλλειψη συμφωνίας είναι πιο πιθανή από την επίτευξη συμφωνίας», πρόσθεσε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top