ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι διαφορετικές αφηγήσεις για την κατάρρευση της συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ

trump-kim-hanoi4

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο Βορεοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διέκοψαν απότομα και πρόωρα την σύνοδο κορυφής και οι συνομιλίες κατέρρευσαν μέσα σε διαφορετικές αφηγήσεις για τον λόγο που οι δύο ηγέτες αποσύρθηκαν χωρίς συμφωνία ή καθαρό σχέδιο για το πώς θα διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος, λέει η Washington Post.
Oι βασικές διαφωνίες ήταν η ανταλλαγή της ελάφρυνσης από τις κυρώσεις με τα βήματα της Β. Κορέας προς την κατάργηση του πυρηνικού της προγράμματος.
Οι δύο ηγέτες και οι αντιπροσωπείες έφυγαν από το ξενοδοχείο Metropole του Ανόι όπου γινόταν η σύνοδος χωρίς να παρακαθίσουν στο προγραμματισμένο γεύμα και την τελετή υπογραφής συμφωνίας.
Η διακοπή προκάλεσε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορεί να διατηρήσουν την εξέλιξη της διπλωματικής προσέγγισης. Αν παγώσουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Β.Κορέας, υπάρχει φόβος να επεκταθεί το «πάγωμα» και στις ανταλλαγές Βορρά και Νότου στην χερσόνησο.
Ο Τραμπ είπε ότι το κύριο εμπόδιο στην συμφωνία ήταν η απαίτηση του Κιμ να άρουν οι ΗΠΑ όλες της οικονομικές κυρώσεις που έχουνε επιβληθεί στην Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα το κλείσιμο μόνο μιας πυρηνικής εγκατάστασης, κάτι που θα άφηνε την Πιονγκγιάνγκ με μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων και κεφαλών.
Εξέφρασε ταυτόχρονα ανησυχίες για την απόκρυψη από την Β. Κορέα τμημάτων της πυρηνικής της βιομηχανίας.
Λίγες ώρες αργότερα ο ΥΠΕΞ της Β. Κορέας Ρι Γιονγκ Χο έδωσε μια ελαφρώς διαφορετική άποψη σε μια σπάνια συνέντευξη τύπου, λέγοντας ότι το καθεστώς Κιμ ζήτησε μόνο μερική ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα την διάλυση των κύριων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού σχάσιμων υλικών.
Σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ της Β. Κορέας είπε ότι ο Κιμ «έχασε την διάθεση να συμμετέχει σε διαδικασία σύναψης συμφωνίας» καθώς εξελίσσονταν οι συνομιλίες. Η Τσο Σον Χουί είπε ότι οι ΗΠΑ έχαναν μια «μοναδική ευκαιρία» και πρόσθεσε ότι δεν έχουν σχεδιαστεί μελλοντικές συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
«Είχαμε κάποιες επιλογές αλλά αυτή τη φορά αποφασίσαμε να μην διαλέξουμε καμιά» είπε ο Τραμπ προσθέτοντας ότι «Κάποιες φορές πρέπει να αποσύρεσαι και αυτή ήταν μια από αυτές τις φορές».
Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε ότι ο Τραμπ γνωρίζει τις δηλώσεις των Βορεοκορεατών για το τι έγινε στην σύνοδο χωρίς να κάνει άλλα σχόλια.
Για τον Τραμπ η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό διπλωματικό πισωγύρισμα. Ο πρόεδρος είχε κάνει την 20ωρη πτήση προς το Βιετνάμ με την ελπίδα να έχει να επιδείξει αποδεδειγμένη πρόοδο για την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας, επενδύοντας πάνω στην πρώτη σύνοδο της Σιγκαπούρης.
Η διακοπή της συνόδου κορυφής προκάλεσε ρίγη στις οικονομικές αγορές της Ασίας, με την αγορά της Ν. Κορέας να πέφτει κατά 1.8 τα εκατό στο κλείσιμο. Το νόμισμα της Ν. Κορέας έπεσε επίσης και ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με 0.8 τα εκατό κάτω.
Σε συνέντευξη τύπου πριν φύγει από το Βιετνάμ, ο Τραμπ είπε ότι ο ίδιος και ο Κιμ δεν δεσμεύτηκαν για τρίτη συνάντηση κορυφής. Παρ’ όλα αυτά, είπε, χωρίστηκαν σε θετικό κλίμα.
«Δεν ήταν περίπτωση που σηκώνεσαι και φεύγεις» είπε σε δημοσιογράφους. «Όχι, ήταν πολύ φιλικά. Δώσαμε τα χέρια… Ηταν θερμό αυτό που είχαμε κι ελπίζω ότι έτσι θα μείνει.»
Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ της Κορέας ήταν λιγότερο αισιόδοξη. «Η εντύπωση που αποκόμισα παρακολουθώντας την σύνοδο από την άκρη είναι ότι ο πρόεδρός μας δυσκολεύεται να καταλάβει τον τρόπο σκέψης των ΗΠΑ» είπε. «Αισθάνθηκα ότι ο πρόεδρος μας έχασε την διάθεση να συμμετέχει στην επίτευξη συμφωνίας, με τις ΗΠΑ να λένε ότι ακόμα και η μερική άρση των κυρώσεων στην οικονομία των πολιτών είναι δύσκολη».
Οι ΗΠΑ λένε ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ δεν μπορούν να αρθούν μέχρι την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας. Αλλά έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για κάποια περιθωριακή ελάφρυνση των μονόπλευρων αμερικανικών κυρώσεων αν η Βόρεια Κορέα κάνει κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.
Ο ΥΠΕΞ της Β. Κορέας είπε ότι ο Βορράς έχει αναζητήσει ένα τέλος «σε κυρώσεις που παρακωλύουν την οικονομία των πολιτών και την επιβίωση όλων των ανθρώπων» αναφέροντας πέντε από τα 11 πακέτα κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το Σ.Α. του ΟΗΕ. Αυτά θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ελάφρυνση στην πίεση που δέχεται η χώρα.
Ο Τραμπ είπε ότι ο Κιμ υποσχέθηκε ότι δεν θα κάνει εκτοξεύσεις ή δοκιμές πυρηνικών. Σε αντίκρυσμα για την ελάφρυνση των κυρώσεων, είπε ο Τραμπ, ο Κιμ διατίθεται να κλείσει το Πυρηνικό Κέντρο Ερευνών Γιονγκμπιόν, όπου βρίσκεται ο κύριος πυρηνικός αντιδραστήρας και η μόνη πηγή πλουτωνίου για τις βόμβες. Αλλά ο Τραμπ είπε ότι ο Κιμ δεν πρόσφερε το κλείσιμο άλλων, κρυφών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου.
«Νομίζω ότι εξεπλάγησαν που το ξέραμε» είπε. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τη χώρα, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Ξέρουμε κάθε ίντσα της χώρας και πρέπει να πάρουμε αυτά που πρέπει».
Ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ Ρι αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο Βορράς θα ήταν πρόθυμος να «κλείσει μόνιμα όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικών υλικών» στην βάση Γιονγκμπιόν και να επιτρέψει σε πυρηνικούς ειδικούς των ΗΠΑ να παρακολουθήσουν την διαδικασία. Δεν ανέφερε εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου σε άλλες περιοχές, αφήνοντας αμφιβολίες για την ειλικρίνεια του Βορρά στις διαπραγματεύσεις.
«Είναι δύσκολο να πει κανείς κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη συμφωνία από εκείνην που βασίστηκε η πρότασή μας στο σημερινό στάδιο» είπε ο Ρι. «Η κύρια στάση μας θα παραμείνει αμετάβλητη και η πρότασή μας δεν θα αλλάξει, παρά το ότι οι ΗΠΑ προτείνουν ξανά διαπραγματεύσεις στο μέλλον».
Ο Τραμπ εστίασε στο θέμα των κυρώσεων ως το κύριο αγκάθι. «Όλα αφορούσαν τις κυρώσεις. Βασικά ήθελαν να αρθούν οι κυρώσεις στο σύνολό τους και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. Θέλανε να αποπυρηνικοποιήσουνε μεγάλο μέρος των περιοχών που θέλαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να άρουμε όλες τις κυρώσεις γι’αυτό».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο είπε ότι ελπίζει ότι οι διαπραγματευτές των δύο χωρών θα μπορέσουν να περιορίσουν τις διαφορές στο μέλλον, αλλά δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα σχέδια για την συνέχιση των συζητήσεων.
Είναι καθαρό ότι οι δύο πλευρές απέχουν σε θέματα-κλειδιά, ένα από τα οποία είναι θεμελειώδες – τι θα σημαίνει στην πραγματικότητα η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Δεν είναι καθαρό τι απαιτήσεις θα έχει ο Κιμ για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και την περιοχή ώστε να θελήσει να παραδώσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
«Εχει ένα συγκεκριμένο όραμα» είπε ο Τραμπ. «Δεν είναι ακριβώς το δικό μας όραμα, αλλά είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν ένα χρόνο».
Στις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί της συνόδου, οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να κηρύξουν το τέλος του πολέμου τη Κορέας (1950-1953) και να ανοίξουν διπλωματικές αποστολές στις δύο πρωτεύουσες, ενώ απαιτούσαν να συμφωνήσει η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τουλάχιστον την παραγωγή σχάσιμων υλικών για την παραγωγή βομβών.
Αλλά η αντιπρόταση της Β. Κορέας άφηνε μεγάλο κενό μεταξύ των δύο πλευρών.
Ακόμα και έτσι όμως μετά από τις διήμερες συναντήσεις του με τον Κιμ, ο Τραμπ συνέχισε να πλέκει το εγκώμιο του Κιμ. Τον αποκάλεσε μεγάλο ηγέτη και κόμπασε για την θερμή του φιλία.
Δημόσια δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ιστορικό του Κιμ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βίας. Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο συζήτησε με τον Κιμ την υπόθεση του Οτο Βαρμπίερ, Αμερικανού φοιτητή που κρατήθηκε για 17 μήνες στην Βόρεια Κορέα κατηγορούμενος για κλοπή προπαγανδιστικής αφίσας, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το συζήτησε. Ο φοιτητής ήταν σε κώμα το περισσότερο τμήμα της κράτησής του και πέθανε σε ηλικία 22 ετών, λίγο αφού ελευθερώθηκε και μεταφέρθηκε στο Σινσινάτι.
«Μου λέει ότι δεν ήξερε κάτι γι’αυτό και θα τον πιστέψω. Αυτές οι φυλακές είναι σκληρές και συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Αλλά δεν πιστεύω ότι το ήξερε».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top