ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν αντιπυραυλικό σύστημα στη Νότια Κορέα

FILE PHOTO: A Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) interceptor is launched during a successful intercept test, in this undated handout photo provided by the U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency.  U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency/Handout via Reuters/File Photo

Ο αμερικανικός στρατός έχει αρχίσει την Τετάρτη να μεταφέρει τμήματα του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD σε τοποθεσία στη Νότια Κορέα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap χθες.
Η κίνηση προκάλεσε διαμαρτυρίες εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής και καταδικάστηκε από τον κύριο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας στις 9 Μαϊου.
Εκπρόσωπος του Μουν Τζάε-ιν είπε ότι η απόφασισε «αγνόησε την κοινή γνώμη και την ορθή διαδικασία» και απαίτησε η ανάπτυξη του συστήματος να ανασταλεί μέχρι να εκλεγεί η νέα διοίκηση και να υπάρξει η πολιτική της απόφαση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα συμφώνησαν πέρσι στην ανάπτυξη του συστήματος THAAD ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ η Κίνα αντιτίθεται στο βήμα αυτό λέγοντας ότι δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερα αποτρεπτική κίνηση, ενώ θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της περιοχής.
Το υπουργείο Αμυνας της Ν. Κορέας είπε ότι κάποια στοιχεία του THAAD μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία που ήταν γήπεδο γκολφ στα νότια της χώρας.
«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ εργάζονται για την εξασφάλιση έγκαιρης επιχειρησιακής ικανότητας του συστήματος THAAD σαν απάντηση της αυξανόμενης πυρηνικής και πυραυλικής απειλής της Βόρειας Κορέας» λέει το υπουργείο προσθέτοντας ότι η μονάδα θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη στο τέλος του χρόνου.
Το Πεντάγωνο είπε ότι η ανάπτυξη είναι κρίσιμο μέτρο για την υπεράσπιση της Ν. Κορέας και των συμμάχων της εναντίον των πυραυλικών απειλών της Β. Κορέας και θα ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Ο στρατός των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας αποφεύγουν την δημόσια συζήτηση της προόδου της ανάπτυξης του συστήματος καθώς η Ν. Κορέα έχει προεδρικές εκλογές σε λιγότερο από ένα μήνα.
Ο Μουν, που είναι το φαβορί να κερδίσει τις εκλογές, έχει πει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει για την ανάπτυξη του THAAD αφού συγκεντρώσει απόψεις και συζητήσει περαιτέρω με την Ουάσιγκτον.
Πάνω από 10 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, λέει ο Κιμ Γιονγκ-κιουνγκ επικεφαλής των κατοίκων της περιοχής που θα γίνει η εγκατάσταση. Ο Κιμ είπε ότι 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και θα παραμείνουν εκεί.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και υπάρχει χρόνος μέχρι το σύστημα να στηθεί και να δουλέψει, έτσι θα παλαίψουμε μέχρι να αποσυρθούν τα μηχανήματα και ζητάμε από την καινούργια κυβέρνηση θα επανεξετάσει το σχέδιο» είπε τηλεφωνικά στο Reuters.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της περιοχής δήλωσε άγνοια για τραυματισμούς διαδηλωτών.

A U.S. military vehicle which is a part of Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) system arrives in Seongju, South Korea, April 26, 2017. Kim Jun-beom/Yonhap via REUTERS

 Kim Jun-beom/Yonhap via REUTERS

Η Ουάσιγκτον και η Πιονγκγιάνγκ βρίσκονται στα μαχαίρια τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ΗΠΑ να στέλνουν νηοπομπή και ένα πυρηνικό υποβρύχιο στην περιοχή και την Β. Κορέα να κάνει πυραυλικές δοκιμές παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ.
Το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA είπε την Τετάρτη ότι ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε την «μεγαλύτερη ως τώρα» άσκηση μεγάλης ακτίνας με πραγματικά πυρά με αφορμή της 85η επέτειο της ίδρυσης του στρατού. «Οι θαραλέες πυροβολαρχίες ανηλεώς και ικανοποιητικά έπληξαν τους στόχους τους και οι βολές ήταν σωστές… τιμωρώντας χωρίς οίκτο τις εχθρικές δυνάμεις» μετεδωσε το πρακτορείο.
Αμερικανικό υποβρύχιο που φέρει 150 πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ μπήκε σε λιμάνι της Νότιας Κορέας την Τρίτη, καθώς η νηοπομπή με επικεφαλής του USS Carl Vinson έμπαινε στα κορεατικά χωρικά ύδατα σε μια προσπάθεια αποτροπής της έκτης πυρηνικής δοκιμής από την Βόρεια Κορέα.
Το ναυτικό της Νότιας Κορέας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει κοινή ναυτική άσκηση με την αμερικανική νηοπομπή στο τέλος αυτού του μήνα.
Η Σεούλ και η Ουάσιγκτον λένε ότι ο μόνος σκοπός του THAAD είναι η άμυνα κατά των βορειοκορεατικών πυραύλων, αλλά η Κίνα ανησυχεί ότι το ισχυρό ραντάρ του συστήματος μπορεί να διεισδύσει στο έδαφός της υπονομεύοντας την ασφάλειά της.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top