ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ιρανοί επανεξέλεξαν τον Ροχανί επιλέγοντας την εξωστρέφεια

Iran's President Hassan Rouhani casts his ballot during the presidential election in Tehran, Iran, May 19, 2017. President.ir/Handout via REUTERS

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν συνεχάρη τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για την επανεκλογή του. Ο αρχιτέκτονας της εύθραυστης ύφεσης μεταξύ Ιράν και Δύσης πήρες 58,6% των ψήφων, έναντι 39,8% του κύριου αντιπάλου του, σκληροπυρηνικού Εμπραχίμ Ραϊσί.
Το Ιράν αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Χασάν Ροχανί -και άρα την συνέχεια της εξωστρέφειας- με μία δεύτερη θητεία στην προεδρία. Με καταμετρημένες τις 38,9 εκατ. ψήφους, το πρωί του Σαββάτου, ο Ροχανί συγκέντρωνε 22,8 εκατ. ψήφους έναντι των μόλις 15,5 εκατ. ψήφων που συγκέντρωνε ο αντίπαλός του, Εμπραχίμ Ραϊσί.
Η αναμέτρηση που τις τελευταίες ημέρες είχε δημιουργήσει ένα κλίμα πόλωσης, προσέλκυσε στις κάλπες πάνω από 40 εκατ. κατοίκους από τους 56 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του Ιράν, με το ποσοστό της συμμετοχής να ξεπερνά το 70%.
Αν και οι εξουσίες του εκλεγμένου προέδρου περιορίζονται από τον μη αιρετό Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολλάχ Αλί Χαμεϊνί, το μέγεθος της νίκης του Ροχανί δίνει στο φιλομεταρρυθμιστικό στρατόπεδο ισχυρή εντολή.
Ο αντίπαλος του Ροχανί ήταν προστατευόμενος του Χαμεϊνί, και τα ιρανικά μέσα τον είχαν αναγορεύσει σε πιθανό διάδοχο του ανώτατου ηγέτη που είναι στην εξουσία από το 1989.
Το κλίμα πόλωσης δεν επιβεβαιώθηκε. Οι πολίτες της χώρας έδωσαν την εντολή στον Ροχανί να συνεχίσει την ενίσχυση των προσωπικών ελευθεριών των Ιρανών και το άνοιγμα της ιρανικής οικονομίας σε εξωτερικούς επενδυτές.
Ο συντηρητικός ιερωμένος Ραϊσί, ο οποίος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά, ως αουτσάιντερ, στην προεκλογική κούρσα, κατηγορούσε την κυβέρνηση για την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας και τη στασιμότητα της ιρανικής οικονομίας. Ως λύση υποστήριζε την επικέντρωση της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας και όχι στις διεθνείς, διπλωματικές σχέσεις. Κατάφερε να γοητεύσει πολλούς -ιδίως συντηρητικούς και σκληροπυρηνικούς- με την «αντισυστημική» ρητορική του και με το κάλεσμά του για εσωστρέφεια.
Σύμφωνα με αναλυτές, όμως, τελικά η προοπτική της κυβέρνησης Ραϊσί τρόμαξε την πλειονότητα των Ιρανών. Ακόμη και πολιτικοί κρατούμενοι υποστήριξαν τον Ροχανί Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης Χοσέιν Μοσάβι και η σύζυγός του Ζάχρα Ραχναβάρντ, που βρίσκονται κατ’ οίκον περιορισμό προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν Ροχανί.
Η επανεκλογή θα μπορέσει να διασφαλίσει την συμφωνία της κυβέρνησης Ροχανί με τις μεγάλες δυνάμεις για τα πυρηνικά το 2015, με βάση την οποία οι περισσότερες διεθνείς κυρώσεις άρθηκαν σε αντάλλαγμα της συγκράτησης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Είναι επίσης και χτύπημα για την Επαναστατική Φρουρά, που είναι παντοδύναμη και ελέγχει την βιομηχανία στο Ιράν. Η Φρουρά στήριξε τον Ραϊσί για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.
Παρά την νίκη, ο Ροχανί εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους ίδιους περιορισμούς της εξουσίας του για να μεταμορφώσει το Ιράν, που τον εμπόδιζαν και μέχρι τώρα για να φέρει στη χώρα σημαντικές κοινωνικές αλλαγές στην πρώτη του θητεία.
Ο ανώτατος ηγέτης έχει βέτο για όλες τις πολιτικές και τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Ροχανί δεν μπόρεσε να δώσει τελος στον κατ’οίκον περιορισμό μεταρρυθμιστών, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν λόγια ή εικόνες του προκατόχου Χαταμί. «Επικράτησε η ελπίδα έναντι της απομόνωσης», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος και σύμμαχος του Ροχανί, Μοχάμεντ Χατάμι, σε ανάρτησή του στο Instagram.
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει δύσκολη σχέση με την Ουαρσικτον, που φαίνεται να είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη σχετικά με την συμφωνία που είχε υπογραφεί με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα. Ο Τραμπ επανειλημμένα έχει περιγράψει την συμφωνία ως «μια από τις χειρότερες που έχουν ποτέ υπογραφεί», αν και αυτή την εβδομάδα η κυβέρνησή του επιβεβαίωσε τις δηλώσεις παραίτησης από τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top