ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία στην έκθεση του ΔΝΤ

IMF

Στην πρώτη του έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας το ΔΝΤ καταγράφει τους προβληματισμούς του για τις κινδύνους που ελλοχεύουν στο δημοσιονομικό τομέα εξαιτίας των αναμενόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της
Επικρατείας (ΣτΕ).
Στην περίληψη της έκθεσης το ΔΝΤ λέει: «Η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα επιταχύνεται και διευρύνεται. Η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα αναμένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω το 2019. Οι ανάγκες χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα παραμένουν διαχειρίσιμες εξαιτίας ισχυρών δημοσιονομικών ισολογισμών, χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και μεγάλου «μαξιλαριού». Αν και βελτιώνεται η πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, τα spreads παραμένουν υψηλά και η εγχώρια πιστοληπτική ανάπτυξη παραμένει αρνητική. Σε αυτό το σενάριο, η δυνατότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει το Ταμείο εκτιμάται ως επαρκής. Ωστόσο οι ευπάθειες παραμένουν σημαντικές και οι αρνητικοί κίνδυνοι αυξάνονται. Η κληρονομιά της Ελλάδας από την κρίση -υψηλό δημόσιο χρέος, ευπαθείς ισολογισμοί ιδιωτικού τομέα- μαζί με την αδύναμη κουλτούρα πληρωμών κάνουν την οικονομία ευάλωτη σε αυξανόμενους εξωτερικούς (πχ διεθνής επιβράδυνση, απότομη αυστηροποίηση οικονομικών συνθηκών) και εσωτερικούς (συνεχιζόμενες δικαστικές προσφυγές εναντίον κύριων μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμιστική κόπωση). Αν επιλεγμένοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι πραγματοποιηθούν, η ικανότητα εξόφλησης μπορεί να αμφισβητηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Για τα κόκκινα δάνεια το ΔΝΤ αναφέρει ότι πρέπει να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο για να διευκολυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων με όρους ιδιωτικού τομέα πριν εξεταστούν κρατικές ενισχύσεις και να αποφευχθεί η λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να διαβρώσουν περαιτέρω την κουλτούρα πληρωμών, ενισχύοντας παράλληλα την εσωτερική τραπεζική διακυβέρνηση.
Το ΔΝΤ εμμένει στην άποψή του για μείωση του αφορολογήτου το 2020 ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μειώσεις φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
Επίσης, το Ταμείο ζητά σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπό τον κίνδυνο μαζικές δικαστικές αποφάσεις ακύρωσης μνημονιακών περικοπών να οδηγήσουν σε φαινόμενο χιονοστιβάδας με εφάπαξ δημοσιονομικό κόστος έως και 9,5 δισ. ευρώ και μόνιμες επιβαρύνσεις της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα σε ευθυγράμμιση με τους στόχους, που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους, ωστόσο υπογραμμίζει ότι το μείγμα πολιτικής πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εντοπίζουν πέντε κινδύνους:
• Μεταρρυθμιστική κόπωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα έναντι προηγούμενων μεταρρυθμίσεων ιδίως εξαιτίας της προοπτικής εκλογών εντός του 2019.
• Καθυστερήσεις στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών
• Μεγαλύτερες των προβλεπομένων αρνητικές επιδράσεις των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στην ανάπτυξη και καθυστερήσεις στις επενδύσεις λόγω πολιτικής αβεβαιότητας
• Ραγδαία επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών
• Αύξηση του διεθνούς προστατευτισμού με ενίσχυση των εμπορικών πολέμων

Ως «δημοσιονομική απειλή» περιγράφει η έκθεση του Ταμείου τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που έχουν επιδικάσει αναδρομικές πληρωμές, οι οποίες σχετίζονται με την περικοπή μισθών και συντάξεων. Από τη σκοπιά του ΔΝΤ, αυτές οι αποφάσεις συνιστούν ανατροπή της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «αυτό αποτελεί μέρος ενός κύματος περιπτώσεων που αμφισβητούν τις μεταρρυθμίσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν».
Οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις έχουν δημιουργήσει αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους, δεδομένου ότι υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να επιβαρύνουν ετησίως τις μελλοντικές δαπάνες του προϋπολογισμό με 9,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,75% του ΑΕΠ. Στην προειδοποίηση του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι «αν οι μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επεκταθούν και σε άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια επιχειρήματα, οι εφάπαξ δαπάνες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές».
Σχετικά με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «έχουν προταθεί αρκετά δημοσιονομικά μέτρα από τις αρχές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,6% του ΑΕΠ, τα οποία, όμως, δεν αποτυπώνονται ακόμα στις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Οι αβεβαιότητες γύρω από αυτές τις εκτιμήσεις είναι μεγάλες και μια συνολική εκτίμηση είναι δύσκολη».

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top