ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία στις 4 Μαρτίου

Italy Adopts $30 Billion of Cuts in EU Deficit Push...The Italian national flag flies above Piazza Venezia in Rome, Italy, on Wednesday, May 26, 2010. Prime Minister Silvio Berlusconi said Italy's planned 24.9 billion euros ($30.4 billion) of budget cuts over the next two years are "absolutely necessary" to defend the euro and protect Italy. Photographer: Victor Sokolowicz/Bloomberg

Στις 4 Μαρτίου οι κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία αναμένεται να καθορίσουν την πορεία της χώρας.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως και η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αλλά και η κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι αναζητούν πρόσωπο κοινής αποδοχής για την πρωθυπουργία.

Ο Μπερλουσκόνι δηλώνει πως έχει έτοιμο για υποψήφιο πρωθυπουργό ένα πρόσωπο το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ευρώπη. Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι .

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός των κεντροδεξιών κομμάτων έρχεται πρώτος με 38% .

Αλλά και ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ματεό Ρέντσι μιλά πρώτη φορά για το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός αν η κεντροαριστερή συμμαχία κερδίσει τις εκλογές.

Με δηλώσεις τους ο Ρέντσι αλλά και ο ιδρυτής της Ελιάς Ρομάνο Πρόντι θέλησαν να δείξουν δημόσια τη στήριξη τους  στον σημερινό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι .

Πρώτο κόμμα σταθερά στις δημοσκοπήσεις έρχεται βέβαια το λαϊκιστικό κόμμα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο που παίρνει το 28% στην πρόθεση ψήφου.

Ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα ευνοεί τις συμμαχίες και αυτό κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για τον Μπέπε Γκρίλο μια που είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αντίθετα το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού κατά τα γερμανικά πρότυπα είναι πολύ πιθανό.

Ένα στοιχείο που προξενεί μεγάλη ανησυχία όχι μόνο στους ιταλούς πολιτικούς αλλά και στην ΕΕ είναι η μεγάλη αποχή που καταγράφουν όλες οι μεγάλες δημοσκοπικές εταιρείες . Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία Demopolis 12 εκατομμύρια Ιταλοί  δηλώνουν πως δεν πρόκειται να πάνε να ψηφίσουν και άλλα 4 εκατομμύρια ότι το πιθανότερο είναι να μην πάνε στις κάλπες.

Οι νέοι κάτω των 25 ετών σε ποσοστό που ξεπερνά το 46% θα επιλέξουν την αποχή . Πρόκειται για ένα  ισχυρό μήνυμα προς τους ιταλούς πολιτικούς πως οι προτεραιότητες τους αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες  της χώρας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top