ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολάντ: Η χρονιά της νίκης εναντίον της τρομοκρατίας

French President Francois Hollande (Rear) speaks to French soldiers at the Iraqi Counter Terrorism Service Academy on the Baghdad Airport Complex in Baghdad, Iraq, January 2, 2017 at the start of a one-day visit. REUTERS/Christophe Ena/Pool

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφτηκε στο Ιράκ τη Δευτέρα και είπε στα Γαλλικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί ότι ελπίζει πως το 2017 θα είναι «η χρονιά της νίκης εναντίον της τρομοκρατίας»

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος που η χώρα που βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά επιθέσεις τρομοκρατών τα τελευταία δύο χρόνια, είπε στους στρατιώτες που υπηρετούν εκεί ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποτρέπει περισσότερες μαζικές δολοφονίες στην πατρίδα.

«Ο,τιδήποτε συμβάλει στην οικοδόμηση του Ιράκ είναι ένα επιπλέον βήμα αποφυγής χτυπημάτων από το ΙΚ στην πατρίδα μας» είπε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δει τη δημοτικότητά του να καταρρέει εν μέσω απογοήτευσης για τον χειρισμό του στο θέματα της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας. Έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία στις εκλογές του 2017.

Ο Γάλλος πρόεδρος μετά την επιθεώρηση των Γάλλων στρατιωτών που εκπαιδεύουν Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας  συναντήθηκε με τον ιρακινό ομόλογό του. Θα επισκεφτεί την Κουρδική πόλη Ερμπίλ, όπου η Γαλλία θα παραδώσει 38 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που περιλαμβάνει και φάρμακα.

Την Κυριακή το ΙΚ επιτέθηκε σε σταθμό ελέγχου της αστυνομίας στην νότια πόλη Νατζάφ, σκοτώνοντας επτά αστυνομικούς, την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στη Μόσουλη, που είναι το τελευταίο κύριο προπύργιο του ΙΚ στη χώρα. Η ανακατάληψη της Μοσούλης θα σημάνει το τέλος για το χαλιφάτο στις περιοχές που κατέλαβε το 2014, αλλά οι αντάρτες του ΙΚ θα εξακολουθήσουν τον ανταρτοπόλεμο κατά της κυβέρνησης του Ιρακ, και να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση.

Το IK έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία την τελευταία διετία, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 210 ανθρώπων. Αποκορύφωμα ήταν οι βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015 και η επίθεση με φορτηγό στον Νίκαια τον περασμένο Ιούλιο.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Ευρώπης είναι η επιστροφή ευρωπαίων μαχητών που έχουν πολεμήσει στις τάξεις των ισλαμιστών. «Πρέπει να συλληφθούν», είπε ο κ. Ολάντ.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top