ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολλανδία: Ώθηση για τον πρωθυπουργό Μ. Ρούτε δίνει η κόντρα με την Τουρκία

A man walks in front of electoral posters, in Leiden, on March 8, 2017. 


The Dutch parliamentary elections are set to take place on March 15, 2017. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND        (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Προβάδισμα τριών εδρών έχουν οι Φιλελεύθεροι του Oλλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε σε βάρος του ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της εταιρείας Peil, που έγινε σε συνδυασμό με τη χθεσινή τηλεμαχία των δύο αρχηγών.

Η απαγόρευση προεκλογικών ομιλιών δύο Tούρκων υπουργών στην Ολλανδία τις προηγούμενες ημέρες ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας βοήθησε τον Ρούτε να καλλιεργήσει την εικόνα ενός ισχυρού πολιτικού. Αν και ο Ρούτε επισήμανε ότι η Ολλανδία επιθυμεί την αποκλιμάκωση, κατέστησε παράλληλα σαφές ότι «δεν δεχόμαστε εκβιασμούς» από την τουρκική πλευρά. Λόγια που ενδέχεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στο συντηρητικό φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).

Μία ημέρα πριν τις κάλπες, οι Φιλελεύθεροι κατακτούν 27 έδρες στην 150μελή Κάτω Βουλή, ενώ το Κόμμα της Ελευθερίας του κ. Βίλντερς βρίσκεται στις 24 έδρες.

Έτσι οι Ρούτε και Βίλντερς φαίνεται πως είναι οι δύο μεγάλοι κερδισμένοι από τη σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία το Σαββατοκύριακο, καθώς σε σχέση με τις μετρήσεις του Σαββάτου οι Φιλελεύθεροι έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους κατά τρεις έδρες ενώ το Κόμμα της Ελευθερίας έχει ενισχυθεί κατά δύο έδρες.

Αντίθετα, όλες οι άλλες παρατάξεις είτε υποχωρούν σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Σαββάτου είτε μένουν στάσιμες.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, που βρίσκονται στην τρίτη θέση χάνουν μία έδρα και πέφτουν στις 21. Μία έδρα χάνουν και οι κεντροαριστεροί Πράσινοι, που βρίσκονται στους 19 βουλευτές.

Απώλεια μίας έδρας σε σχέση με τα προ-κόντρας επίπεδα σημειώνεται για τους κεντροδεξιούς Δημοκράτες66 (16 έδρες),  και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (14 έδρες).

Η δεύτερη παραδοσιακή δύναμη της ολλανδικής αριστεράς, οι Εργατικοί – που σήμερα είναι κυβερνητικοί οι εταίροι του κ. Ρούτε – μένουν στάσιμοι στις εννέα έδρες. Αν οι Εργατικοί μείνουν εκτός κυβέρνησης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να χάσει την προεδρία του Eurogroup.

Με δεδομένο πάντως ότι όλες οι μεγάλες παρατάξεις έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βίλντερς, η μοναδική διαφαινόμενη λύση είναι ένα σχήμα τεσσάρων ή περισσότερων κομμάτων ώστε να υπάρξει ελάχιστη πλειοψηφία 76 εδρών.

Το εκλογικό σύστημα στην Ολλανδία είναι η απλή αναλογική χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα. Περισσότερα από 10 κόμματα αναμένεται να μπουν στην Κάτω Βουλή. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι παράδοση, όμως συχνά χρειάζονται πολλές εβδομάδες για τη συγκρότησή τους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top