ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας: Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες- Ζάεφ: Ελπίζουμε να βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

tsipras-zaev

Μεγάλη αισιοδοξία για την έκβαση της συνάντησης είχαν οι δυο πρωθυπουργοί κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος,
Έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί, έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.

Θα  ενημερώσω τα πολιτικά κόμματα για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ

Έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος. Είναι μια δύσκολη διαδικασία. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε ακόμα για συμφωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Tύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Χαρακτήρισε, πολύ ουσιαστικές τις συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα, τα οποία χρήζουν διαπραγμάτευσης και διευκρίνισης.

Ο πρωθυπουργός ττης πΓΔΜ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο αργότερα τόνισε ότι: «Καταλήξαμε σε ένα κοινό σημείο και συζητάμε πάνω σε αυτό. Φιλοδοξούμε να βρούμε λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Εχουμε οικοδομήσει μια σχέση αδιατάρακτης φιλίας», τόνισε ενώ ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον Αλ. Τσίπρα για το όνομα που θα είναι αποδεκτό και από τις δύο χώρες.
Ο κ. Ζάεφ είπε ότι προσπαθούν να βρουν μια λύση ώστε να πάρουν ημερομηνία ένταξης στο ΝΑΤΟ και έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. «Ακόμη κι αν δεν το πετύχουμε θα κάνουμε προσπάθειες», είπε ενώ επιβεβαίωσε ότι έπεσαν πολλά σενάρια στο τραπέζι κι έχουν καταλήξει σε ένα.

Νωρίτερα ο κ. Ζάεφ είχε πει ότι Ελλάδα και Σκόπια είναι κοντά σε λύση για το όνομα. Στο χώρο που έγινε η συνάντηση το όνομα που ακουγόταν εντόνως ήταν το «Γκόρνα Μασεντόνια».

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου 1,5 ώρα και ολοκληρώθηκε πριν τις 12 το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί δέχονταν συγχαρητήρια από τους ευρωπαίους ηγέτες για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και για τα βήματα προσέγγισης που έχουν κάνει.
Μάλιστα, μέσα στη σύνοδο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε: «Δεν μιλάω για Μακεδονία, δεν μιλάω για πΓΔΜ, αλλά για τη χώρα που έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια και σε λίγο ένα νέο όνομα, χάρη στον Ζάεφ και τον Τσίπρα.
Μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν θα είναι απαραίτητα η μόνη αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία είτε της πΓΔΜ είτε της Αλβανίας (ζήτημα που επίσης απασχολεί την Αθήνα).
Ο λόγος γι’ αυτό φαίνεται ότι είναι η σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας σε οποιαδήποτε νέα διεύρυνση – χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το Παρίσι θα αντιταχθεί στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις δύο χώρες – αλλά και η αμφιθυμία της Γερμανίας, έτσι όπως τουλάχιστον εκφράστηκε στα όσα είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον της Μπούντεσταγκ πριν αναχωρήσει για τη Σόφια. Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε μάλιστα το Μακεδονικό ως ένα θέμα που είναι «δύσκολο να επιλυθεί», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις που είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και πΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ αντιστοίχως, διαφαίνεται ότι ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να δοθεί πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες και παράλληλα να έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια που θα διασφαλίζει την erga omnes εφαρμογή της νέας ονομασίας.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι έχει βγει από το τραπέζι και αναζητούνται κάποια διπλωματικά «γλυκαντικά» για την πΓΔΜ ώστε με κάποιο τρόπο να ενισχυθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας που ήδη έχει.

in.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top