ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΟΣΑ: Ο οικονομικός εθνικισμός απειλεί την μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

oecd

Η μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε κίνδυνο από τον οικονομικό εθνικισμό και τις αποκλίνουσες κεντρικές τραπεζικές πολιτικές, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ την Τρίτη.

Ο οργανισμός εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα τρέξει με 3.3 τα εκατό πριν ανέβει στο 3.6 το 2018, χωρίς από αλλαγή από τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν δήλωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα προκαλέσουν επιζήμια αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές για κάποιους δανειολήπτες, οδηγώντας ενδεχομένως σε άνοδο το δολάριο.

«Ο οικονομικός εθνικισμός είναι πολύ περισσότερο αστάθμητος παράγοντας, γιατί δεν ξέρουμε πώς η γλώσσα μεταφράζεται σε πολιτική στο σημείο αυτό» είπε η Μαν στο Reuters.

Ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ υποσχέθηκε από την καμπάνια του να θέσει «πρώτα την Αμερική» στο εμπόριο και οι εκκλήσεις του για δασμούς στις εισαγωγές από Κίνα και Μεξικό έχουν προκαλέσει κατάπληξη στους κύριους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Αν και η Ουάσιγκτον δεν είναι η μόνη που χρησιμοποιεί εθνικιστική ρητορική, η Μαν είπε ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι μια αύξηση κατά 10 τα εκατό στο εισαγωγικό κόστος των ΗΠΑ θα φιλτραριστεί σε όλη την οικονομία και τελικά θα αυξήσει το κόστος των εξαγωγών κατά 15 τα εκατό.

Ο ΟΟΣΑ είπε ότι με την μέτρια ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες, οι αγορές απομακρύνονται από την οικονομική πραγματικότητα καθώς η καταναλωτική δαπάνη και οι επιχειρηματικές επενδύσεις παραμένουν χαμηλές.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Αμερικανική οικονομία είναι 2.4 αύξηση για το 2017 και 2.8 για το 2018. Οι αντίστοιχες προβλέψεις του Νοεμβρίου ήταν 2.3 και 3.

Για την ευρωζώνη, η ανάπτυξη φαίνεται σταθερή στο 1.6 για τις δύο επόμενες χρονιές. Για την Βρετανία υπολογίζεται 1.6 ανάπτυξη για το 2017 και 1.0 για το 2018.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top