ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΟΣΑ: 13% των Ελλήνων εμπιστεύεται την κυβέρνηση

oecd-satisfaction

Η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες όπου οι πολίτες εμπιστεύονται λιγότερο την κυβέρνηση σε ποσοστό λίγο πάνω από το 10%, σύμφωνα με  ετήσια έρευνα του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των κυβερνήσεων (Government at a Glance).Οι υπόλοιπες τρεις είναι Χιλή, Φιλανδία και Σλοβενία.  Mόλις το 13% των Ελλήνων απαντά πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 42%.

Ακόμη, η Ελλάδα μαζί με τη Χιλή έχει το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στον αντίποδα στο ζενίθ της ικανοποίησης βρίσκονται το Βέλγιο και η Ελβετία.Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για τον μέσος χρόνος επίλυσης μιας υπόθεσης στα δικαστήρια. Στη χώρα μας αυτός είναι τα 4 έτη, ενώ σε Σλοβενία και Σουηδία η δικαστική εκδίκαση μιας υπόθεσης διαρκεί λιγότερο από 4 μήνες.

Στην Ελλάδα οι διαδικασίες ανοιχτής διακυβέρνησης πραγματοποιούνται με στόχο τη μείωση της διαφθοράς, ενώ σε άλλα κράτη οι στόχοι είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις, η μείωση του κόστους.

Επιπρόσθετα, η χώρα μας έχει την 7η χειρότερη επίδοση στα στοιχεία για την παρουσία γυναικών στα κοινοβούλια. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ σε Ελλάδα, Πολωνία, Ισλανδία και Λετονία οι γυναίκες καταλαμβάνουν ανώτερες θέσεις σε δημόσιες εταιρείες περίπου όσο και οι άνδρες. Τα χαμηλότερα ποσοστά είναι σε Ιαπωνία και Τουρκία. Περίπου το 67% των ανδρών που κατέχουν ανώτατη θέση στο δημόσιο είναι πάνω από 55 ετών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 4 χώρες παγκοσμίως (μαζί με Χιλή, Φινλανδία και Σλοβενία) που η εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνήσεις έπεσε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους μειώθηκε στο 42% το 2016, από 45% που ήταν το 2007, με την Ελλάδα να είναι η μία από τις τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη πτώση.

Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, παρά το τεράστιο κύμα συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, που είναι πάνω από 55 ετών, ανέρχεται σε ποσοστό 27,1%. Στα υπόλοιπα μέλη του ΟΟΣΑ, τα οποία δεν υποχρεώθηκαν σε δομικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 24,9%.

oecd-public employment

Αναφορικά με τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα αυτές διαμορφώθηκαν πέρυσι στο 49% του ΑΕΠ από 54,1% το 2009 και 47,1% το 2007. Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, οι δαπάνες ανήλθαν το 2015 στο 40,9% του ΑΕΠ από 38,8% το 2007. Τις υψηλότερες δαπάνες είχαν η Γαλλία (56,5% του ΑΕΠ το 2016), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (56,1%) και τη Δανία (53,6%), ενώ τις χαμηλότερες είχαν το Μεξικό (24,5%), η Ιρλανδία (29,5%) και η Κορέα (32,4%).

oecd-public finance

Η απασχόληση στη γενική κυβέρνηση μειώθηκε στην Ελλάδα μετά την αρχή της κρίσης και το 2015 αντιστοιχούσε στο 18% της συνολικής απασχόλησης, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (18,1%).

Αντίθετα, η απασχόληση στην κυβέρνηση αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ κατά 0,6% ετησίως μεταξύ του 2007 και του 2009, ενώ μειώθηκε κατά 0,4% μεταξύ του 2011 και του 2012, όταν εκδηλώθηκε η κρίση κρατικού χρέους. Μεταξύ του 2014 και του 2015 δεν σημειώθηκε κάποια μεταβολή στην κρατική απασχόληση στην Ελλάδα, ενώ αυξήθηκε κατά μέσον όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ 0,5%.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top