ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οργή Καμίνη για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας

kaminis

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου της Αθήνας, Γιώργου Καμίνη προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνηση ότι ιδρύεει μια νέα εταιρεία η οποία θα αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπλάσεων στην Αθήνα. Η εταιρεία θα υπάγεται στα υπουργεία Επικρατείας και Υποδομών, δύο φαινομενικά άσχετα και χωρίς καμία εμπειρία αστικών αναπλάσεων υπουργεία, ενώ υποβαθμίζεται ο ρόλος του δήμου.

Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιεί ο δήμος για την Αθήνα, θέλει να γίνει η ίδια, δήμος, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και τον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη και πρόσθεσε: «Σε κάθε κανονική χώρα, το κράτος έχει ρόλο επιτελικό, χαράσσει τις γραμμές, δίνει τις γενικές κατευθύνσεις, διαπραγματεύεται με την Ε.Ε., η Περιφέρεια έρχεται και εξειδικεύει ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και οι δήμοι είναι τα εκτελεστικά όργανα. Η κυβέρνηση πάει να κάνει και τα τρία στην πόλη. Καταλαβαίνετε ποιος είναι ο ανορθολογισμός;»

«Δεν θέλω να αμφισβητώ προθέσεις σε αυτά τα πράγματα, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε τον λάθος δρόμο για να το πετύχει» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «αντί να κάνουμε τον δήμο, τον πραγματικό κυβερνήτη στην πόλη του, όπως συμβαίνει στο δήμο της Νέας Υόρκης, στο δήμο του Λονδίνου, σε κάθε μεγαλούπολη, κάναμε την κυβέρνηση, δήμο». 

Τονίζοντας την ανάγκη να αποκτήσει ο δήμος Αθηναίων αρμοδιότητες μητροπολιτικής διακυβέρνησης, ο κ. Καμίνης τόνισε: «σε όλο τον κόσμο οι μεγαλουπόλεις είναι σαν μικρά κράτη, διαχειρίζονται μεγάλα θέματα όπως η μετανάστευση, το προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή, την εγκληματικότητα, τεράστιες προκλήσεις, γι’ αυτό αποφάσισαν κάποτε στις πολιτισμένες χώρες και έκαναν τους μεγάλους δήμους μητροπολιτικούς, που έχουν στα χέρια τους τις συγκοινωνίες, τα δίκτυα, τις υπηρεσίες υγείας, την αστυνομία, τα πάντα. Εμείς ακόμα ζούμε σε ένα κράτος υπέρ-συγκεντρωτικό. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη με τόσο συγκεντρωτικό κράτος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που χρεοκόπησε η χώρα».

Μιλώντας στον «Αθήνα 984»ο κ. Καμίνης εξέφρασε την έκπληξή του, αλλά και την οργή του, διότι – όπως είπε-«όταν προ καιρού είχα μιλήσει με τον κ Φλαμπουράρη και σε κάποιες αδρές γραμμές μου είχε πει για το σχέδιο να προβούμε σε αναπλάσεις στην Αθήνα, του είχα πει ναι, αρκεί να είναι κεντρικός ο ρόλος του Δήμου Αθηναίων, όχι γιατί θέλουμε να είμαστε οι δραγάτες της ιστορίας, αλλά γιατί απλά έχουμε δουλέψει πολύ έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αθήνα και για αυτό έχουμε φέρει και ευρωπαικούς και εγχώριους πόρους και σε κάθε περίπτωση ο Δήμος είναι αυτός που ξέρει πρώτος τα προβλήματα της πόλης».

«Αντί να πηγαίνουμε να κάνουμε προσπάθειες – πρόσθεσε- ο καθένας -ξέρετε- να παίρνει τη δικιά του πρωτοβουλία, να μην κάνουμε οικονομίες κλίμακας, ο καθένας να προχωράει μόνος του, θα πρέπει να προχωρήσουμε συντονισμένα αλλά -επιμένω σε αυτό- με την πρωτοκαθεδρία του Δήμου. Οχι γιατί θέλουμε να είμαστε πρώτο τραπέζι -πίστα, αλλά διότι ο Δήμος ξέρει τα προβλήματα της πόλης και διότι αυτό που πάνε να κάνουν τώρα, διότι θα δείτε, σε κάποιο σημείο λέει ο νόμος κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως, αν ήταν κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως να κάνουμε και εμείς έργα, θα είχαμε κάνει εδώ και χρόνια.

«Η πρωτεύουσα χρειάζεται έναν μητροπολιτικό Δήμο, τόνισε – που να τα έχει όλα στα χέρια του και να μπορεί να προχωράει, κάναμε την κυβέρνηση Δήμο. Αντί να κάνουμε τον Δήμο, πραγματικό κυβερνήτη στην πόλη του, όπως συμβαίνει στο Δήμο της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, σε κάθε μεγαλούπολη , κάναμε την κυβέρνηση Δήμο.

Εξ’ άλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος της Αθήνας, καταλογίζει κίνητρα «προδήλως μικροπολιτικά» που ακυρώνουν «de facto τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της χώρας» και εκφράζει την αντίθεση του, στο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και με το οποίο υποβαθμίζεται, όπως αναφέρει, «σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου».

Επίσης, υπενθυμίζει πως «τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι ο δήμος Αθηναίων θα διαδραμάτιζε κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό, ρόλο στο εγχείρημα». Αντ΄αυτού σημειώνει ότι » η κυβέρνηση συνεχίζει, και μάλιστα με τον πιο ακραίο και απροκάλυπτο τρόπο, την πάγια πολιτική των προκατόχων της, να κρατούν τον πρώτο Δήμο της χώρας καθηλωμένο σε ρόλο απλού παρατηρητή σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα του οίκου του».

Ακόμη προειδοποιεί ότι «θα διαψευστούν στην πράξη όσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα.

Φλαμπουράρης: Ο Καμίνης είχε συμφωνήσει στην αρχή

Ως απάντηση ο Αλέκος Φλαμπουράρης υποστηρίζει ότι αρχικά ο κ. Καμίνης είχε συμφωνήσει.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η σύσταση της “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.” είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με την σύμφωνη μάλιστα γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων και της Περιφερειάρχου Αττικής και όχι ζήτημα μεμονωμένων υπουργείων».

«Κάθε άλλη ανάγνωση, όπως επιχειρήθηκε από μερίδα του Τύπου, είναι, αν όχι κακόπιστη, τουλάχιστον ανακριβής και αβάσιμη» προσθέτει.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ειδικότερα ότι «η “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.” διεκδικεί να λειτουργήσει ως επιτελικό – συντονιστικό κέντρο, ως o τόπος, δηλαδή, που θα συγκεντρωθούν και θα συνδεθούν οργανικά οι αναγκαίοι παράγοντες, φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου να συντεθεί ένα ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση της Αθήνας, στο οποίο θα ενταχθούν και θα απορροφηθούν οι επιμέρους σχεδιασμοί και οι ήδη εξελισσόμενες δράσεις στη βάση μιας κοινής οπτικής, μιας ενιαίας αισθητικής αλλά και της μεγαλύτερης δυνατής λειτουργικότητας,  προς εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών της πόλης σε όλα τα πεδία». Τονίζεται ότι «από την ποιότητα ζωής της πόλης, την περαιτέρω τουριστική της ανάπτυξη και την οικονομική της ανάπτυξη έως τα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει».

Γ. Μανιάτης: «Απόσυρση του νσχ δημιουργίας κρατικής εταιρείας AΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ»

Με αφορμή την κατάθεση νσχ της κυβέρνησης, για δημιουργία της κρατικής εταιρείας ονόματι «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ», υπό την εποπτεία των Υπουργών κ.κ. Α. Φλαμπουράρη, Χρ. Σπίρτζη, ο πρ. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης  σε δήλωσή του αναφέρει ότι στηρίζες τις θέσεις του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και μάλιστα έχουμε καταθέσει ως Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ, σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.

Όπως τονίζει για το θέμα ισχύουν τα εξής:

  1. «Μετά από εξαιρετική συνεργασία που είχαμε το διάστημα 2013-14 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με το Δήμο Αθηναίων, ολοκληρώσαμε τις ακόλουθες δράσεις για την ανάπλαση της πόλης:
  2. Θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του «Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (Σ.Ο.Α.Π.)» για το κέντρο της Αθήνας, που περιλαμβάνει το σύνολο των αναγκαίων  πολεοδομικών, κυκλοφοριακών κι αναπτυξιακών θεμάτων της πόλης, με τη σύμφωνη γνώμη και προτάσεις 17 Υπουργείων.
  3. Θεσμοθέτηση του «Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής» (το οποίο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ) με όλες τις   προβλέψεις, για την ανάπτυξη του λεκανοπεδίου και της Αθήνας τα επόμενα 20 χρόνια.

 III. Ολοκλήρωση Νομοσχεδίου για την αποκατάσταση κι επανάχρηση των πάνω από 1800 κενών κι εγκαταλελειμμένων ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων της Αθήνας, για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και για το οποίο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει πράξει τίποτα.

  1. Αντί η κυβέρνηση να στηρίξει τη δημιουργία ενός ισχυρού Μητροπολιτικού Δήμου Αθηναίων, όπως γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με εκχώρηση αρμοδιοτήτων και κονδυλίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντίθετα υπερφορολογεί τους Έλληνες πολίτες ώστε να δημιουργήσει μια ακόμη κρατική εταιρεία άγνωστων δυνατοτήτων αλλά προφανών κομματικών σκοπιμοτήτων.

Σήμερα, μετά από τρία χρόνια απόλυτης απουσίας της κυβέρνησης στον παραπάνω πολεοδομικό κι αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Αθήνα, το μόνο χρήσιμο που μπορεί να πράξει είναι να αποσύρει το Νομοσχέδιο και να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του Αναπτυξιακού Μητροπολιτικού Δήμου Αθηναίων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top