ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οργή στη Γαλλία για την ομιλία Τραμπ περί οπλοκατοχής

GunReform

Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη δυσφορία της σήμερα, αξιώνοντας «να επιδεικνύεται σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων», αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφερε ως παράδειγμα τις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

«Η Γαλλία εκφράζει με σθένος την αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ αναφορικά με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και απαιτεί να επιδεικνύεται σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ανιές βον ντε Μιλ, σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε χθες στο συνέδριο της NRA, του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, τη θεωρία του σύμφωνα με την οποία οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι θα είχαν λιγότερους νεκρούς εάν τα θύματα οπλοφορούσαν.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των όπλων στους κόλπους της κοινωνίας δεν συνιστά μια ασπίδα προστασίας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αντιθέτως μπορεί να διευκολύνει τον σχεδιασμό αυτού του είδους της επίθεσης» απάντησε η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής διπλωματίας.

«Η Γαλλία είναι υπερήφανη που είναι μια ασφαλής χώρα όπου η αγορά και η κατοχή πυροβόλων όπλων ελέγχονται αυστηρά» συμπλήρωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

«Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα θύματα σε περιστατικά με πυροβόλα όπλα δεν μας οδηγούν να αμφιβάλουμε για αυτήν την επιλογή».

Η εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης ότι οι επιθέσεις είχαν «σχεδιαστεί από το εξωτερικό» και «συντονιστεί και διαπραχθεί με πολεμικά όπλα».

«Χάρη στην αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό των ειδικών δυνάμεων επέμβασης και το θάρρος και τον ηρωισμό των Γάλλων αστυνομικών, εκατοντάδες ζωές διασώθηκαν» υπογράμμισε η ίδια.

Στις 13 Νοεμβρίου του 2015, 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε μια σειρά επιθέσεων την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Στο νυχτερινό κέντρο Μπατακλάν, μια ομάδα τζιχαντιστών σκότωσε 90 ανθρώπους.

«Σκοτώθηκαν βίαια από μια μικρή ομάδα τρομοκρατών που είχαν όπλα. Πήραν τον χρόνο τους και τους σκότωσαν έναν προς έναν. Πυροβόλησε, στόχευσε λίγο πιο πέρα, ξαναπυροβόλησε, στόχευσε πιο πέρα…» περιέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιμούμενος έναν τζιχαντιστή που πυροβολεί με όπλο τα θύματά του.

«Όμως, εάν ένας εργαζόμενος ή απλά ένας πελάτης είχε όπλο πάνω του, εάν κάποιος από εσάς από το κοινό βρισκόταν εκεί με ένα όπλο να στοχεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι τρομοκράτες θα είχαν τραπεί σε φυγή ή θα τους είχαν σκοτώσει και τότε θα επρόκειτο για μια τελείως διαφορετική ιστορία» τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επικεφαλής της χώρας το 2015 την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων, καταδίκασε τις «επαίσχυντες» δηλώσεις και τις «άσεμνες απομιμήσεις» του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά της η Εθνική Ομοσπονδία θυμάτων επιθέσεων (Fenvac) κατήγγειλε σε ένα tweet τις δηλώσες «απίστευτης βίας» για τα θύματα καλώντας τη γαλλική διπλωματία να «αντιδράσει».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top