ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οριακή νίκη Τραμπ κατά του Obamacare στο Κογκρέσο

repeal-obamacare

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε οριακά το σχέδιο νόμου που καταργεί τον νόμο Obamacare, δίνοντας στον πρόεδρο Τραμπ μια νίκη που μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια καθώς η μάχη για την έγκρισή της νομοθεσίας από την Γερουσία θα είναι σκληρή.
Η ψήφιση για την κατάργηση της νομοθεσίας Ομπάμα που έδινε σε άλλα 20 εκατομμύρια Αμερικανούς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ήταν η μεγαλύτερη νομοθετική νίκη του Τραμπ από την ορκωμοσία του δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την πραγματοποίηση μιας από τις κύριες προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Η πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο κατέληξε σε ήττα καθώς οι Ρεπουμπλικανοί αναγκάστηκαν να αποσύρουν το πρώτο σχέδιο και δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση στα αντικρουόμενα συμφέροντα των μετριοπαθών και των πιο συντηρητικών βουλευτών.
Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει τον Obamacare «καταστροφή» και οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου είχαν από καιρό στο στόχαστρό τους τον νόμο. Ομως παρ’όλο που έχουν τον έλεγχο τόσο του Λευκού Οίκου όσο και των δύο νομοθετικών σωμάτων, η ανατροπή του Obamacare φάνηκε να είναι πολιτικά επικίνδυνη καθώς υπήρχαν ιδιαίτερα ισχυρές αντίθετες φωνές.
Με την οριακή ψήφο των 217 υπέρ οι Ρεπουμπλικανοί βρήκαν την πλειοψηφία που χρειαζόταν (216 υπέρ) για να προχωρήσει η νομοθεσία στην Γερουσία. Το καταψήφισαν 213, δηλαδή όλοι οι Δημοκρατικοί και 20 Ρεπουμπλικανοί. Κανένας Δημοκρατικός δεν ψήφισε το νομοσχέδιο. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι η ασφάλιση θα είναι απρόσιτη για όσους την χρειάζονται περισσότερο και θα αφήσει πολλά εκατομμύρια ακόμα ανασφάλιστους. Κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς ότι αναζητούν φορολογικές περικοπές για τους πλούσιους, μέσω περικοπών στα επιδόματα υγείας.
Η νομοθεσία που ονομάζεται American Health Care Act δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα περάσει στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ισχνή πλειοψηφία (52-48) και λίγες «αποστασίες» μπορεί να τον βυθίσουν.
Ο Τραμπ γιόρτασε την ψήφιση στη Βουλή στον κήπο του Λευκού Οίκου. «Στα 2 χρόνια της προεκλογικής καμπάνιας όπου κι αν πήγαινα ο κόσμος υπέφερε τόσο πολύ από τις καταστροφές του Obamacare. Θα το περάσουμε στην Γερουσία. Είμαι τόσο σίγουρος».
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως εάν η κυβέρνησή του δεν πληρώσει «λύτρα», όπως είπε, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ασφαλιστικές εταιρείες, το Obamacare θα πάψει να υπάρχει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top