ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ορμπάν: «Χρήσιμοι ηλίθιοι» όσοι θέλουν να διώξουν το κόμμα μου από το ΕΛΚ

hun-juncker-soros

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αποκάλεσε όσους ζητούν να εκδιωχθεί το κόμμα του από το ΕΛΚ «χρήσιμους ηλίθιους» για την αριστερά.

Ο λαϊκιστής ηγέτης και το κόμμα του Fidesz έχουν δεχθεί πυρά για τις αφίσες που κατηγορούν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι συνεργάζεται με τον Ουγγρο-αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος στην προώθηση της παράνομη μετανάστευσης στην Ουγγαρία.

Οι αμφιλεγόμενες αφίσες προκάλεσαν την μήνιν των Βρυξελλών και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που είναι το ευρωπαϊκό μπλοκ στην ΕΕ στο οποίο ανήκει και το Fidesz.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Ορμπάν είπε ότι τα μέλη που ζητούν την «έξωση» του Fidesz βοηθούν τους αριστερούς αντιπάλους να δημιουργήσουν ρήγματα στο ΕΛΚ.

«Ενώ πιστεύουν ότι μάχονται σε πνευματική πάλη, στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τα συμφέροντα εξουσία άλλων – στην πραγματικότητα των αντιπάλων μας» είπε.

Κάποιοι επικριτές λένε ότι οι αφίσες είχαν αντισημιτικά υπονοούμενα γιατί ισχυρίζονταν ότι ο Σόρος έχει επιρροή στις πολιτικής της ΕΕ με τρόπο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να περιγράψουν τους Εβραίους ως ραδιούργους εχθρούς.

Στην συνέντευξη στη Welt, ο Ορμπάν είπε ότι οι Ούγγροι δεν θεωρούν τις αφίσες αντισημιτικές: «Δεν μπορώ να κάνω κάτι για το γεγονός ότι ο Τζορτζ Σόρος είναι Ούγγρος εβραϊκής προέλευσης».

Ο Ορμπάν είναι ένας από τους ηγέτες με ισχυρή αντιμεταναστευτική πολιτική και ρητορική και συχνά κάνει επιθέσεις στον Σόρος, κατηγορώντας ότι συνωμοτεί για να αποδυναμώσει τα σύνορα της Ουγγαρίας.

Ενώ ο Ορμπάν υπερασπίστηκε την τελευταία αυτή καμπάνια με τις αφίσες, είπε ότι θα τις αντικαταστήσει με νέες στοχευμένες εναντίον του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς και του Σόρος.

«Ο ρόλος του Σόρος στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα δεν μπορεί να αγνοηθεί» είπε. «Ο καθένα έχει το δικαίωμα να ξέρει ότι ο Τίμμερμανς είναι φανερός του σύμμαχος».

Ο Τίμμερμανς είναι ο κύριος υποψήφιος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για να διαδεχθεί τον Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ σε απάντηση τουίταρε ότι ο Ούγγρος ηγέτης «ακολουθεί λάθος πολιτικό δρόμο, ιδιαίτερα όσον αφορά το στιλ ή τα θεμελιώδη ερωτήματα για την δημοκρατική τάξη».

Ο Γερμανός πολιτικός Ελμαρ Μπροκ, επίσης του ΕΛΚ, είπε στην Welt ότι η συμπεριφορά του Ορμπάν είναι «αστείο» και σημάδι ότι έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα.

«Ο Ορμπάν κάνει τεράστιο κακό στο ΕΛΚ» είπε προσθέτοτνας ότι το μπλοκ πρέπει να συνεχίσει να συζητά την έξωση του κόμματος από το ΕΛΚ. Μέχρι τώρα 10 κόμματα-μέλη έχουν πει ότι θα στηρίξουν κάτι τέτοιο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχει ασκήσει κριτική στον Ορμπάν για τις αφίσες, δεν έχει προχωρήσει σε στήριξη της εκδίωξης του κόμματος από το ΕΛΚ.

Μεγάλο μέρος της διένεξης του Ορμπάν με την ΕΕ έχει να κάνει με τις διάφορες στάσεις στην πολιτική για την μετανάστευση. Στο απόγειο της κρίσης του 2015, έφτιαξε φράχτη κατά μήκος των νότιων συνόρων και κατήγγειλε την απόφαση της Μέρκελ να δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Γερμανία. Από τότε έχει περιορίσει τις δυνατότητες στις αιτήσεις ασύλου στην Ουγγαρία και έχει αντιταχθεί με σταθερότητα στην κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.
DW.COM

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top