ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Α. Τσίπρας στη Μόσχα υπό το αυστηρό βλέμμα της ΕΕ, σε εξέλιξη η συνάντηση με Πούτιν

Tsipras_Moskva1

Στη Μόσχα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι υποδέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Κρεμλίνο ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας. Στις δηλώσεις του πριν την έναρξη των κατ’ ιδίαν συνομιλιών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «βαθιές ρίζες» και «διαχρονικές σχέσεις» που διέπουν τους δύο λαούς, τονίζοντας πως στόχος είναι η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα τείχη του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι αισθάνεται συγκίνηση γιατί απέτισε φόρο τιμής σε στους εκατομμύρια νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έδωσαν έδωσαν τη ζωή τους «για τη μεγάλη και αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης». Στο σημείο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος.

Στις 15:30, οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Την Πέμπτη στις 15:00 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και αργότερα, στις 16:30, θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο.

Από τις Βρυξέλλες έχουν σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα να μην βγει έξω από την κοινοτική «γραμμή» σε ευαίσθητα θέματα όπως το ουκρανικό και το ενεργειακό. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, έδωσε στίγμα προθέσεων με τη συνέντευξή του στο ΙΤΑΡ – ΤΑΣΣ: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέει τη Δύση και τη Ρωσία», είπε στέλνοντας όμως και παράλληλο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις προς τη Μόσχα: «Διαφωνώ με τις κυρώσεις. Πιστεύω πως είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Υποστηρίζω πως πρέπει να υπάρξει διάλογος, πρέπει να υπάρξει διπλωματία».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

10:00 Κατάθεση στεφάνου από Πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν

14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας

15:15 Υπογραφή εγγράφων

15:30 Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου

18:30 Συνάντηση Πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας. (Ξενοδοχείο Metropol)

19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους (Ξενοδοχείο Metropol)

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

10:00 Διάλεξη Πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

12:00 Συνάντηση Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν (Κτήριο Κρατικής Δούμας).

15:00 Συνάντηση Πρωθυπουργού με τον Ρώσo Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης.

16:30 Συνάντηση Πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top