ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γ. Παπανδρέου για τις ευθύνες και τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην χρεοκοπία της χώρας

giorgos-papandreou

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών το βράδι της Δευτέρας, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για τις ευθύνες και τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας μιλώντας για το τι συνέβαινε τόσο το μοιραίο 2009 όσο και νωρίτερα.

Με βασική παραδοχή ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση, έκανε ειδικές αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Mανουέλ Μπαρόζο.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη παραδοχή του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργου Χουλιαράκη, λέγοντας ότι “την πικρή για αυτούς αλήθεια ανακάλυψαν πρόσφατα, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι, δηλαδή, αν δεν είχε υπάρξει ο αναγκαστικός δανεισμός με το πρώτο μνημόνιο, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει”.

Όπως είπε, “επιτέλους, με το καλό να εγκαταλείψουν και τα υπόλοιπα ψέματα – τις «αυταπάτες», και τις προσπάθειες συγκάλυψης της αλήθειας και των πραγματικών ενόχων, όσο χρήσιμο κι αν νομίζουν πως τους είναι στο κομματικό τους αφήγημα. Αφήγημα, που καθόλου τυχαία, συμπίπτει με αυτό της καραμανλικής δεξιάς και το οποίο, ούτε ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκαταλείψει”.

Αναφερόμενος ειδικά στον Κώστα Καραμανλή, τόνισε ότι “με τις εκκωφαντικά καταστροφικές επιλογές του, παραμένει σιωπηλός. Δεν είναι όμως ανενεργός. Ο ίδιος, όσο και οι «κύκλοι» του, κάποιοι από τους οποίους είναι δανεικοί στο σημερινό Μαξίμου, επιμένουν, παρά την καταστροφή που έχουν προκαλέσει, να ιεραρχούν την προσωπική τους μοίρα, ως υπέρτερη του Ελληνικού λαού”.

Ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν έχω τίποτα τον προσωπικό με τον Κώστα Καραμανλή, καθώς πολλά από τα βαθύτερα αίτια του ελληνικού προβλήματος ήταν χρόνιες παθογένειες”, τον επέκρινε ωστόσο ότι “πήρε όμως μια Ελλάδα, το 2004, στην ακμή της παρουσίας της στην ΕΕ, με ιστορικές επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική, με σοβαρές νέες υποδομές, με την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων, ευκαρία τεράστιας προβολής της χώρας μας, βρήκε έναν Ελληνισμό με κέφι, ελπίδα και την οικονομία σε πρωτοφανή ανάπτυξη. Και αντί να αξιοποιήσει την ζηλευτή αυτή θέση κατάφερε να την υπονομεύσει βάναυσα. Παρέδωσε την Ελλάδα αναξιόπιστη, αναξιόχρεη και προβληματική. Χωρίς καμία αμφιβολία, η θητεία του αποτελεί το αποκορύφωμα του ελληνικού προβλήματος. Δηλαδή, των πελατειακών αντιλήψεων και πρακτικών, που έφεραν την Ελλάδα να γίνεται  επέτης και τελικά εξαρτώμενη από εξωτερική βοήθεια”.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, “βολεύει και τον ίδιον, και τους όμοιούς του, και πολλούς άλλους να ποτίζουν τον Ελληνικό λαό με ψέματα. Βολεύει γιατί δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει στην Ελλάδα. Η συντήρηση βολεύεται να κρατά τον Ελληνικό λαό σε μια κατάσταση μοιρολατρίας. Αδύναμο άρα και υπάκουο. Να περνά η αντίληψη ότι δεν υπήρξαν, ούτε υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές. Μόνο αδιέξοδα”.

Επικριτικός κατά του προκατόχου του στο Μαξίμου την περίοδο 2004-2009 ήταν και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ειδικά το Κυπριακό και το Μακεδονικό.

Με το Κυπριακό εκκωφαντικά απών από τις διαπραγματεύσεις, ψελλίζει το ΝΑΙ στην Ελβετία και μετά γνέφει ένα ΟΧΙ στην Ελλάδα. Αρκεί να μην έχει ο ίδιος πολιτικό κόστος.

Έτσι και με το Μακεδονικό. Αποδέχεται την σύνθετη ονομασία στο Βουκουρέστι (και τότε και δημόσια στην Ελλάδα) και σήμερα μας τα γυρίζει.Αρκεί ο ίδιος να μην έχει πολιτικό κόστος. Κόστος όμως υπάρχει και μεγάλο. Για την Ελλάδα. Για τον Ελληνισμό, που αισθάνεται προδομένος, σε σύγχυση, και απογοητευμένος”.

Κάνοντας λόγο για συνωμοσίες, τόνισε μεταξύ άλλων: “Η χώρα χρεοκόπησε γιατί εμείς – και μάλιστα, η Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία – μαγείρεψε τα στατιστικά στοιχεία. Όχι γιατί αυτός, με τον σημερινό ΠτΔ και τους υπόλοιπους υπουργούς του, μοίραζαν το δημόσιο κορβανά για να αγοράσουν ψήφους και εύνοια ημετέρων. Ακόμη τον περιμένω να μιλήσουμε δημοσίως.

Τα ψευδή στοιχεία που δημοσιοποίησαν στην ΕΕ το 2009 – δυο μέρες πριν τις εκλογές – τα ονοματίζει η διακομματική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που έγινε το 2015 ως ξεδιάντροπη «απάτη».

Τις πρακτικές τους, τις ομολόγησε δημόσια ο κ. Προβόπουλος, μόλις πέρσι.Είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση από το καλοκαίρι του 2008, για να αποκρύψουν την αλήθεια.

Ο κ. Προβόπουλος, ως συνοδοιπόρος και συνυπεύθυνος του κ. Καραμανλή, ομολόγησε μόλις πέρσι, πως ζήτησε από το ΔΝΤ και τον τότε υπεύθυνο για την Ελλάδα, κ. Τράα, να μην δημοσιοποιήσουν την Έκθεσή του. «Τον παρακαλέσαμε, να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός», είπε χωρίς αιδώ.  Ο κ. Προβόπουλος που τάχα μας είχε ενημερώσει

Και επιτέλους, ας σταματήσουν την προσπάθεια να κατασκευάσουν συνενόχους.Το έγκλημά τους είναι πια ορατό. Βασικός τους στόχος ήταν να κρύψουν την αλήθεια από τον Ελληνικό λαό. Για να πετάξουν την απασφαλισμένη χειροβομβίδα στη δικιά μας αγκαλιά και να τρέξουν να κρυφτούν από τις ευθύνες τους. Για να εκραγεί στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, της νέας κυβέρνησης, ενώ αυτοί, οι πραγματικοί εμπρηστές θα έχουν αποδράσει

Και εάν δεν με είδατε εξοργισμένο, αν δεν με είδατε να βγαίνω και εγώ στις πλατείες και στους δρόμους από την αγανάκτησή μου, αν δεν με είδατε να αντιπολιτεύομαι την αντιπολίτευση, όπως έγινε όταν ο Σαμαράς άνοιξε την πόρτα του θηριοτροφείου με τους λαϊκισμούς του, ήταν γιατί ήξερα ότι έπρεπε να αφιερωθώ στη διαχείριση της μεγαλύτερης κρίσης που θα περνούσε η Ελλάδα, αλλά και στη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυση της ΕΕ.

Ίσως να έκανα λάθος. Ίσως να υπερεκτίμησα τον πατριωτισμό της αντιπολίτευσης.

Ίσως να υποτίμησα τις μηχανορραφίες τους και τα fake news που πότισαν τον Ελληνικό λαό”.

Στο στενό κύκλο, τότε, και ο κ. Μπαρόζο. Τεράστιες οι ευθύνες της ελεγχόμενης από συντηρητικές δυνάμεις ΕΕ. Έκανε και αυτός τα στραβά μάτια για να διευκολύνει τον φίλο του κ. Καραμανλή….. Για το ποιόν και τα πεπραγμένα του κ. Μπαρόζο, ας ανατρέξουν όσοι ακόμα δεν κατανοούν τι συνέβη, στη συνέντευξη Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε δημόσια πια ομολογεί, ότι η κα Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ γιατί δεν εμπιστευόταν πλέον τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό, σε απάντηση για όσους ακόμα πιστεύουν στο ψέμα, ότι εμείς ζητήσαμε το ΔΝΤ»

Ολόκληρη η ομιλία

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top