ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο διευθυντής της CIA Πομπέο συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

pompeo-1

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Βόρεια Κορέα το σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών ως απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για να συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η έκτακτη συνάντηση μεταξύ ενός από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Τραμπ και του Βορεοκορεάτη ηγέτη ήταν μέρος της προσπάθειας να μπουν τα θεμέλια για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Κιμ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Βορρά.
Η συνάντηση του Πομπέο με τον Κιμ είναι η πρώτη συνάντηση μετά το 2000 σε αυτό το επίπεδο. Τότε η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ είχε συναντηθεί με τον τότε ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η αποστολή του Πομπέο είναι το πιο ισχυρό σήμα για την διάθεση του Τραμπ να αποτελέσει τον πρώτο εν ενεργεία πρόεδρο που θα συναντηθεί με ηγέτη της Β. Κορέας.
Οι συνομιλίες που είχε ο Πομπέο ενίσχυσαν την πεποίθηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι εφικτό να γίνουν καρποφόρες διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά η επιτυχία τους δεν είναι εγγυημένη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που έχει ενημερωθεί για το ταξίδι του διευθυντή της CIA και μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η συνάντηση, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, κανονίστηκε μέσω της Νότιας Κορέας και είχε στόχο να διευκρινιστεί κατά πόσο ο Κιμ είναι έτοιμος για σοβαρές συνομιλίες.
Ο Πομπέο, που αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο για την θέση του υπουργού Εξωτερικών, επέστρεψε για να αναφέρει ότι όντως αξίζει η συνέχιση της προσπάθειας για συνάντηση κορυφής, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει επιλεγεί τόπος και συνεπώς δεν έχουν προχωρήσει οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο, ο οποίος επίσης ζήτησε να μείνει ανώνυμος.
Νωρίτερα την Τρίτη, μιλώντας από το θέρετρο Μαρ-ο-Λάργκο, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν απευθείας συνομιλίες σε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» με την Βόρεια Κορέα προσπαθώντας να ορίσουν την συνάντηση κορυφής μεταξύ του ιδίου και του Κιμ. Ο Τραμπ δημιούργησε κάποια σύγχυση ότι μπορεί να μιλά ο ίδιος απευθείας με τον Κιμ, ωστόσο αργότερα διευκρίνισε: «Ας πούμε ότι είναι λίγο λιγότερο από το ανώτατο επίπεδο».
Όταν η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ρωτήθηκε για τον Πομπέο, είπε: «Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα ταξίδια του διευθυντή της CIA»
Στην ακρόασή του για την θέση του υπουργού Εξωτερικών ο Πομπέο είπε στη Γερουσία ότι είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να μπει μια πορεία στην συνάντηση Τραμπ-Κιμ για διπλωματικό αποτέλεσμα με την Βόρεια Κορέα, αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί σε εκείνη την συνάντηση να επιτευχθεί συνολική συμφωνία.
Πρόσθεσε ότι ο στόχος της συνάντησης κορυφής θα είναι «μια συμφωνία … όπως ότι η ηγεσία της Βόρειας Κορέας θα κάνει ένα βήμα μακριά από τις προσπάθειες να κρατά την Αμερική υπό την απειλή των πυρηνικών όπλων» και ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα πρέπει να περιμένει ανταμοιβή μέχρι να κάνει βήματα προόδου χωρίς πισωγυρίσματα.

Στηρίζει η Ιαπωνία

Η είδηση για την συνάντηση έγινε γνωστή μετά την έναρξη των συζητήσεων του Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε στο θέρετρο του προέδρου στο Παλμ Μπιτς.

abe-trump
Οι προσπάθειες να οργανωθεί η συνάντηση βοήθησαν να εξομαλυνθούν οι εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί από την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων ικανών να πλήξουν τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αξιωματούχους τόσο των ΗΠΑ όσο και της Νότιας Κορέας, ο Κιμ έχει συμφωνήσει να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση.
«Αληθινά πιστεύω ότι υπάρχει πολύ καλή θέληση. Πολλά καλά πράγματα συμβαίνουν» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Όπως λέω πάντα, θα δούμε τι θα γίνει, γιατί εν τέλει είναι το τελικό αποτέλεσμα που μετράει, όχι το γεγονός ότι σκεφτόμαστε να κάνουμε μια συνάντηση ή ότι κάνουμε μια συνάντηση».
Ο Τραμπ που έχει ανταλλάξει πολεμοχαρείς απειλές με τον Κιμ στη διάρκεια του 2017 είπε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν πέντε τοποθεσίες για την συνάντηση. Όταν ρωτήθηκε αν αυτές είναι στις ΗΠΑ, απάντησε «Όχι».
Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι τοποθεσίες στην Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη είναι υπό συζήτηση. Τα σενάρια περιλαμβάνουν την ίδια την Πιονγκγιάνγκ, την αποστρατικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στις δύο Κορέες, την Στοκχόλμη, την Γενεύη και την Μογγολία.
«Για το θέμα της Βόρειας Κορέας, θα ήθελα να υπογραμμίσω την σημασία της επίτευξης πλήρους, επιβεβαιώσιμης και μη αναστρέψιμης αποπυρηνικοποίησης, όπως επίσης και της εγκατάλειψης των πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας» είπε ο Άμπε στον Τραμπ. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επίσης συμφώνησε με τον Τραμπ να αναφερθεί στην συνάντηση με τον Κιμ το θέμα των Ιαπώνων που έχουν απαχθεί από την Β. Κορέα.
Ο Τραμπ είπε ότι είναι πιθανό οι διπλωματικές προσπάθειες για την συνάντηση να μην ευοδωθούν και αν γίνει αυτό, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα διατηρήσουν την πίεση μέσω κυρώσεων. «Είναι πιθανό να μην πάνε καλά τα πράγματα και να μην έχουμε τις συναντήσεις και απλώς θα συνεχίσουμε στον ίδιο πολύ στέρεο δρόμο που έχουμε πάρει» είπε.
Εξέφρασε επίσης την στήριξή του στις προσπάθειες Βόρειας και Νότιας Κορέας να τερματιστεί η εμπόλεμη κατάσταση που εξακολουθεί να ισχύει από το 1953 ανάμεσα στις δύο χώρες. «Ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί ότι ο πόλεμος της Κορέας δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται και σήμερα. Και συζητούν να τερματίσουν τον πόλεμο. με την προϋπόθεση συμφωνίας, έχουν τις ευλογίες μου και έχουν την ευλογία μου να το συζητήσουν» είπε.
Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη και απαιτεί την άμεση συμμετοχή και συγκατάθεση των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ υπέγραψαν την συμφωνία ανακωχής εκ μέρους της Νότιας Κορέας και η οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης θα πρέπει να είναι μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Μέρος της αιτίας για την μη υπογραφή συμφωνίας ειρήνης είναι ότι η Πιονγκγιάνγκ επιμένει ότι αν γίνει αυτό, δεν θα χρειάζονται πια αμερικανικά στρατεύματα στην Νότια Κορέα, κάτι που οι ΗΠΑ απορρίπτουν.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top