ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος στη «Μ» για τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία και την Πολιτική

Alivizatos

Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης ώστε να συμβάλει στο θέτικό κλίμα επενδύσεων στη χώρα, αναφέρεται ο ομ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρ. υπουργός  κ. Νίκος Αλιβιζάτος στη συνέντευξή του στην «Μ» και τον Αντώνη Τριφύλλη.

Επισημαίνει πως υπάρχει ένας νομικισμός στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ειδικά το κράτος και σημειώνει ότι έχουν γίνει βελτιωτικές ρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα συνολικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Παιδεία, ο κ. Αλιβιζάτος  σημειώνει πως είναι εξαιρετικά συγκεντρωτικό το σύστημα στην κατώτερη και μέση εκπαίδευση, ενώ στα Πανεπιστήμια  υπάρχει μεγάλη έλειψη κονδυλίων. Θεωρεί  απαραίτητες τις συμπράξεις  των ΑΕΙ με τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρει, επίσης ότι θα μπορούσαν τα πανεπιστήμιά μας να ανοίξουν για ξένους φοιτητές, ιδιαίτερα στη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη.

Για το θέμα της FYROM, προτείνει πως στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να υπάρξει μια δέσμευση από την πλευρά των Σκοπίων πως καμία διάταξη  του Συντάγματος της δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλυτρωτικά, εν ονόματι της ένταξής της στην ΕΕ.

Τέλος, αναφερόμενος στο Κίνημα Αλλαγής, τονίζει ότι έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες ότι θα συμβάλει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, διότι ο νόμος της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση είναι η συνταγή της καταστροφής.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top