ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι θέλουν να κλέψουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

maduro-guaido

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα από τον έλεγχο της χώρας του τη Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA, και πρόσθεσε ότι το Καράκας σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε βάρος του ομίλου, καθώς κορυφώνει την πίεση που ασκεί για να αναγκάσει τον σοσιαλιστή πολιτικό να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Έδωσα συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο της PdVSA για να αρχίσει πολιτικές, επιχειρησιακές, εμπορικές και νομικές ενέργειες, ενώπιον των αμερικανικών και διεθνών δικαστηρίων, για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα της Citgo», θυγατρικής του δημόσιου ομίλου που διαθέτει πολλά διυλιστήρια στην αμερικανική επικράτεια, ανέφερε ο Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ (…) αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της κλοπής της Citgo από τη Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος, αφού υποδέχθηκε διπλωμάτες που επέστρεψαν από την Ουάσινγκτον μετά την απόφαση του Μαδούρο να διακόψει τις σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του ο Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, είπε ότι θα ξεκινήσει την διαδικασία να ορίσει νέα διοικητικά συμβούλια στην PDVSA και την Citgo για να «αρχίσουμε να ανακτούμε την βιομηχανία μας που περνά σκοτεινούς καιρούς». Θα ζητήσει από τους βουλευτές να πάρουν «τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και έλεγχο της χρήσης» της κρατικής περιουσίας. «Πήραμε αυτή την απόφαση για να εξασφαλίσουμε ότι η Citgo παραμένει στα χέρια των Βενεζουελάνων».

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έχει αναγνωρίσει ως τον νόμιμο αρχηγό του κράτους της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής, δεν αποδέχεται τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων.
Κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας «να δεχθούν ειρηνική, δημοκρατική και συνταγματική μεταβίβαση της εξουσίας» είπε ο σύμβουλος ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ Τζον Μπόλτον.

«Έχουμε δει Βενεζουελάνους αξιωματούχους και στρατιωτικό προσωπικό να παίρνουν υπ’όψη τους αυτό το κάλεσμα» πρόσθεσε αναφερόμενος στον στρατιωτικό ακόλουθο στην Ουάσιγκτον που ζήτησε άσυλο. Δεν απέκλεισε την χρήση στρατού από τις ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος το έχει ξεκαθαρίσει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» είπε σε δημοσιογράφους.

Δεν φρόντισε να κρύψει τις σημειώσεις του όταν πήγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.

Εν μέσω της κρίσης στη Βενεζουέλα, η δεύτερη από τις δύο γραμμές που είχε γράψει στο πάνω μέρος της σελίδας του κίτρινου σημειωματάριου που κράταγε στο δεξί χέρι ο Μπόλτον προσέλκυσε την προσοχή: «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», διαβάζει κανείς αν μεγεθύνει αρκετά τις φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου.

BOLTON1

Οι ΗΠΑ ενέτειναν ακόμη περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της χώρας της Λατινικής Αμερικής και προτρέποντας τον στρατό να αποδεχθεί την «ειρηνική» μεταβίβαση της εξουσίας στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Βουλής που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γκουαϊδό κάλεσε σε δίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη για να «απαιτήσουμε οι ένοπλες δυνάμεις να συνταχθούν με το λαό» λίγο πριν την «μεγάλη εθνική και διεθνή διαδήλωση» το Σάββατο.

Το κάλεσμα γίνεται την ίδια ώρα που αριθμός των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες διαδηλώσεις ανεβαίνει στο 35, σύμφωνα με ΜΚΟ, με τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας να δέχονται κατηγορίες για «εξωδικαστικές εκτελέσεις».

Μετά από το ταξίδι του στον Παναμά ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι φοβάται ότι η κλιμακούμενη κρίση θα μετατραπεί σε «λουτρό αίματος». Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προσφέρθηκε να «διευκολύνει τον διάλογο και την διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών».

Ο Μαδούρο έχει την στήριξη από την Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Βολιβία, Κούβα και Μεξικό. Από την άλλη αρκετές λατινοαμερικανικές χώρες αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό, ενώ 6 ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία,Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) έχουν πει ότι θα τον αναγνωρίσουν εκτός και αν ο Μαδούρο ανακοινώσει εκλογές έως τις 3 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ AFP.COM

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top