ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την Γερμανία για συστηματική παρεμπόδιση συγκεντρώσεων

A still image taken from video footage shows Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (C) addressing rally in Hamburg, Germany March 7, 2017, as part of a campaign trip for Turkey's upcoming constitutional referendum.  REUTERS/Reuters TV

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε το Βερολίνο ότι ασκεί συστηματικές πιέσεις σε Τούρκους πολίτες στην Γερμανία και παρεμποδίζει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του προέδρου Ερντογάν για το δημοψήφισμα που θα του δώσει ενισχυμένες εξουσίες.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε σε συγκέντρωση Τούρκων από τον οικία του Τούρκου προξένου στο Αμβούργο, όταν το κτίριο που αρχικά επρόκειτο να φιλοξενήσει την συγκέντρωση έκλεισε από τις αρχές της πόλης. Η Τουρκία κατηγορεί την Γερμανία ότι παρεμποδίζει επανειλημμένα συγκεντρώσεις κλείνοντας τους χώρους όπου προγραμματίζονται συγκεντρώσεις.
«Πρόκειται για συστηματική παρεμπόδιση και η Γερμανία ασκεί συστηματική πίεση στους πολίτες μας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Θέλουμε να βλέπουμε την Γερμανία σαν φίλο, αλλά η συστηματική της αντιτουρκική στάση δεν ταιριάζει στην φιλία μας» είπε ο Τσαβούσογλου.
Στη συγκέντρωση ακούστηκαν συνθήματα όπως «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το έθνος μας είναι περήφανο για σένα», «Μη σκύβεις, το έθνος είναι μαζί σου» και «Αλλαχού ακμπάρ».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ απέρριψε τις κατηγορίες του Τσαβούσογλου. «Στο νομικό μας σύστημα, οι τοπικές αρχές είναι γενικά υπεύθυνες για θέματα ασφάλειας» είπε σε συνέντευξη στο ZDF, προσθέτοντας ότι οι αρχές του Αμβούργου αποφάσισαν να κλείσουν την αίθουσα που αρχικά προγραμματιζόταν να φιλοξενήσει την ομιλία επειδή δεν υπήρχε πυρασφάλεια. Ο Γκάμπριελ άσκησε κριτική και στα σχόλια του Ερντογάν που συνέκριναν τις απαγορεύσεις κάποιων πολιτικών συγκεντρώσεων με «φασιστικές πρακτικές» που θυμίζουν το ναζισμό.
«Η σύγκριση είναι φυσικά σκανδαλώδης» είπε, προσθέτοντας ότι τέτοια σχόλια περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.
Ο Γκάμπριελ είπε ότι θα συζητήσει το θέμα στην συνάντηση που έχει με τον Τσαβούσογλου την Τετάρτη, θεωρώντας θετικό το ότι ο Τσαβούσογλου δεν επανέλαβε τα περί ναζιστικής πρακτικής.
«Η Γερμανία δεν πρέπει να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς δεν έχουμε παρέμβει ποτέ στην πολιτική της Γερμανίας. Και η Γερμανία δεν πρέπει να επεμβαίνει στην πολιτική μας, στο δημοψήφισμά μας» είπε στο Αμβούργο ο Τσαβούσογλου. «Μπλοκάρουν τους ψηφοφόρους του ‘ναι’ και στηρίζουν το ‘όχι’ στο δημοψήφισμά μας».
Γερμανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την ακύρωση συγκεντρώσεων. Η καγκελλάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει πει ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να επιτρέπει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν προεκλογική καμπάνια στη Γερμανία για το δημοψήφισμα, με την προϋπόθεση ότι ο Γερμανικός νόμος θα γίνεται σεβαστός.
Οι υποστηρικτές του Ερντογάν περιμένουν μεγάλα ποσοστά από τους περίπου 1.5 εκατομμύριο Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία και Τούρκους πολίτες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να εξασφαλίσουν τη νίκη.
Η Αυστρία έχει ζητήσει να απαγορευτούν όλες οι Τουρκικές συγκεντρώσεις στις χώρες της ΕΕ και η Ολλανδία έχει δηλώσει ότι δεν εγκρίνει μια συγκέντρωση που προγραμματίζεται στο Ρότερνταμ.
«Τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τους δεσμούς μας με τους πολίτες μας. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Οι πολίτες μας εδώ είναι η πιο σημαντική και ισχυρή σύνδεσή μας με την Γερμανία» είπε ο Τσαβούσογλου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top