ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την συμφωνία για το κλίμα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 22.30 ώρα Ελλάδος ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφτηκε το 2015 και στην οποία συμμετέχουν 195 χώρες, πλην της Συρίας και της Νικαράγουας.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι «από σήμερα» οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης. Όπως τόνισε οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα καθώς η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών.
«Φεύγουμε» είπε σε τελετή στον κήπο του Λευκού Οίκου. Αποκάλεσε την συμφωνία του Παρισιού «δρακόντεια» οικονομικά και τόνισε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ «αντιπροσωπεύει την επαναβεβαίωση της αμερικανικής κυριαρχίας».
Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις είτε για να ξαναμπούν στην συμφωνία του Παρισιού ή να έχουν μια νέα συμφωνία «με όρους που να είναι δίκαιοι για τις ΗΠΑ, τις επιχειρήσεις τους, τους εργάτες τους, τους ανθρώπους τους, τους φορολογούμενους».
«Δεν θέλουμε άλλους ηγέτες και άλλες χώρες να γελάνε μαζί μας πλέον. Και δεν θα το κάνουν» πρόσθεσε.
«Για να εκπληρώσω το ιερό μου καθήκον να προστατεύσω την Αμερική και τους πολίτες της, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα» είπε ο Τραμπ.
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που έπαιξε κύριο ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε: «Τα έθνη που παραμένουν στην συμφωνία του Παρισιού θα είναι τα έθνη που θα δρέψουν τα οφέλη από τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν. Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα έπρεπε να είναι στην κεφαλή αυτής της ομάδας».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι έτσι μένει πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις πως «οι Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν προτεραιότητα», όπως αντίστοιχα και στο γνωστό του σύνθημα «Κάντε ξανά σπουδαία την Αμερική».
«Εκλέχθηκα για να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», δήλωσε ο Τραμπ
Η απόφαση Τραμπ σηματοδοτεί, όπως λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ, μια πρώτη ανεπίσημη «νίκη» του Στιβ Μπάνον, στρατηγικού συμβούλου του πρόεδρου και υπέρμαχου του δόγματος του «οικονομικού εθνικισμού» που πλέον πρεσβεύει η αμερικανική ηγεσία.
Η Ουάσινγκτον μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει επισήμως από τη συνθήκη του Παρισιού, μια διαδικασία που θα πάρει τρία και κάτι χρόνια, ή να αποχωρήσει από τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε το 1992 απο τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα, αλλά θεωρείται πιο ακραία κίνηση.
Οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα ήταν σφοδρές. Τη σημασία της συμφωνίας υπογράμμισαν με δηλώσεις τους το Κρεμλίνο, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Βατικανού χαρακτήρισε την έξοδο των ΗΠΑ καταστροφική. «Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top