ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τραμπ είχε ζητήσει από το FBI να σταματήσει την έρευνα για τον σύμβουλο ασφαλείας Μ. Φλιν

trump-east-room

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ο πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει από τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να σταματήσει την έρευνα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας του Μάικλ Φλιν, στη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με υπόμνημα που είχε συντάξει ο κ. Κόμεϊ αμέσως μετά την συνάντηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται το υπόμνημα, ο πρόεδρος είπε στον κ. Κόμεϊ «Ελπίζω να μπορείτε να πάψετε να ασχολείστε μ’αυτό».

Η ύπαρξη της παράκλησης του Τραμπ είναι η πιο καθαρή απόδειξη ότι ο πρόεδρος προσπάθησε να επηρεάσει ευθέως το υπουργείο Δικαιοσύνης και την έρευνα του FBI σχετικά με τις διασυνδέσεις μεταξύ συνεργατών του Τραμπ και την Ρωσία.

Ο Κόμεϊ έγραψε το υπόμνημα για την συζήτηση αυτή, που έγινε μια μέρα μετά την παραίτηση του Φλιν, σύμφωνα με δύο πηγές των ΝΥΤ που το έχουν διαβάσει. Το υπόμνημα είναι μέρος της γραπτής πιστοποίησης που δημιούργησε ο Κόμεϊ καταγράφοντας αυτό που ο ίδιος εκλάμβανε ως ανάρμοστες προσπάθειες του προέδρου να ασκεί επιρροή σε μια συνεχιζόμενη έρευνα. Ο Κόμεϊ μοιράστηκε την ύπαρξη του υπομνήματος με στελέχη του FBI και στενούς συνεργάτες. Η εφημερίδα δεν είδε το ίδιο το υπόμνημα, που δεν είναι διαβαθμισμένο, ωστόσο ένας από τους συνεργάτες του Κόμεϊ διάβασε σε δημοσιογράφο των ΝΥΤ κάποια μέρη του υπομνήματος.

«Ελπίζω ότι μπορείτε να δείτε καθαρά ότι πρέπει να πάψετε να ασχολείστε, να μην ασχολείστε με τον Φλιν» είπε σύμφωνα με το υπόμνημα ο Τραμπ. «Είναι καλός τύπος. Ελπίζω να πάψετε να ασχολείστε». Ο πρόεδρος είπε στον Κόμεϊ ότι ο Φλιν δεν έκανε τίποτε κακό. Ο κ. Κόμεϊ χωρίς να πει στον πρόεδρο τίποτα περί συντόμευσης της έρευνας, απάντησε μόνο «Συμφωνώ ότι είναι καλός τύπος».

Με δήλωσή του ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε την εκδοχή των γεγονότων όπως τα περιγράφει το υπόμνημα.

«Αν και ο πρόεδρος επανειλημμένα εξέφρασε την άποψη ότι ο στρατηγός Φλιν είναι αξιοπρεπής άνθρωπος που υπηρέτησε και προστάτευσε την πατρίδα μας, ο πρόεδρος ποτέ δεν ζήτησε από τον κ. Κόμεϊ ή οποιοδήποτε άλλον να σταματήσουν οποιαδήποτε έρευνα που αφορούσε τον στρατηγό Φλιν» λέει η δήλωση. «Ο πρόεδρος τρέφει απόλυτο σεβασμό για τις υπηρεσίες που επιβάλουν το νόμο και όλες τις έρευνες». Το δημοσίευμα «δεν είναι ειλικρινής και ακριβής παρουσίαση του διαλόγου μεταξύ του προέδρου και του κ. Κόμεϊ».

Καταθέτοντας στην Γερουσία την περασμένη εβδομάδα, ο προσωρινός διευθυντής του FBI Αντριου Μακκέιμπ είπε «Δεν έγινε καμιά προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνάς μας μέχρι σήμερα».

Ο κ. Κόμεϊ έχει συντάξει παρόμοια υπομνήματα – μερικά από αυτά διαβαθμισμένα – για κάθε τηλεφωνική και προσωπική επαφή που είχε με τον πρόεδρο, σύμφωνα με τις δύο πηγές της εφημείδας.

Ο κ. Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ την περασμένη εβδομάδα. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης Τραμπ έδωσαν πολλές, αντικρουόμενες ερμηνείες για να αιτιολογήσουν την απόλυση. Ο ίδιος ο πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε ότι ένας από τους λόγους ήταν ότι πίστευε ότι «αυτό το πράγμα με την Ρωσία» είναι «φτιαχτή ιστορία».

Η συνάντηση της 14ης Φεβρουαρίου έγινε μία μέρα μετά την αναγκαστική παραίτηση του Φλιν από την θέση του συμβούλου ασφαλείας, όταν αποκαλύφθηκε ότι είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο Μ. Πενς για την φύση των τηλεφωνικών συζητήσεων που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή Σ. Κισλιάκ.

Παρά την συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Κόμεϊ, η έρευνα για τον Φλιν προχώρησε. Δικαστήριο στη Βιρτζίνια εξέδωσε εντάλματα σχετικά με αρχεία που σχετίζονται με τον Φλιν. Μέρος της έρευνας εστιάζει στους οικονομικούς δεσμούς του Φλιν με την Ρωσία και την Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter την Παρασκευή «ο Τζέιμς Κόμεϊ καλύτερα να ελπίζει ότι δεν υπάρχουν ‘κασέτες’ των συνομιλιών μας πριν αρχίσει τις διαρροές στον τύπο!»

trump-tweet-comey
Μετά την συνάντηση, οι συνεργάτες του κ. Κόμεϊ δεν πίστευαν ότι υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθούν οι συνομιλίες. Αλλά μετά το μήνυμα του προέδρου στο twitter ότι μπορεί να καταγράφει τις συνομιλίες, αναρωτιούνται μήπως υπάρχουν καταγραφές που επιβεβαιώνουν την ερμηνεία του κ. Κόμεϊ για την συνάντηση αυτή.

πηγή: The New York Times

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top