ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τραμπ ευχαριστεί τον Πούτιν

trump-putin

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για την εντολή του να μειωθεί το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ στη Ρωσία. Οι δηλώσεις του αυτές αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύκλο κριτικής για το γεγονός ότι μεταχειρίζεται τον Πούτιν με το γάντι.
Μετά από σχεδόν δύο βδομάδες σιωπής για την απόφαση Πούτιν για την περικοπή κατά δύο τρίτα του προσωπικού των πρεσβειών και προξενείων των ΗΠΑ στη Ρωσία, ο Τραμπ είπε: «Είμαι ευγνώμων που έδιωξε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, γιατί τώρα θα πληρώνουμε λιγότερους μισθούς».
«Δεν υπάρχει λόγος για να γυρίσουν πίσω» είπε και «θα γλυτώσουμε πολλά λεφτά» σε απάντηση στην κίνηση Πούτιν, κρατώντας διαφορετική στάση από άλλους προέδρους σε παρόμοιες περιστάσεις στο παρελθόν.
Οι δηλώσεις του, που έγιναν σε δημοσιογράφους στη διάρκεια των διακοπών του στο γήπεδο γκόλφ που του ανήκει στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσεϊ, έρχονται σε αντίθεση με την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που είχαν χαρακτηρίσει την εντολή της Μόσχας «λυπηρή και απρόκλητη πράξη».
Επιτροπές του Κογκρέσου και ειδικός σύμβουλος ερευνούν τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία αναμίχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 μέσω χάκερς και άλλων μεθόδων για να βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ. Επίσης ερευνούν πιθανές συνέργειες μεταξύ της καμπάνιας Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων. Η Μόσχα κατ’ επανάληψη αρνείται κάθε ανάμιξη και ο Τραμπ κάθε συμπαιγνία της καμπάνιας του με την Ρωσία.
Ο Πούτιν αντιδρώντας σε νέες κυρώσεις που επέβαλε το Κογκρέσο και υπέγραψε απρόθυμα ο Τραμπ, διέταξε την Ουάσιγκτον να μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό κατά 755 άτομα (συνολικά εργάζονται 1200 άτομα) από τον Σεπτέμβρη. Πολλά από αυτά τα άτομα είναι Ρώσοι πολίτες.
Η ενέργεια του Πούτιν ήταν και απάντηση στην απόφαση του πρώην προέδρου Ομπάμα να απομακρύνει 35 Ρώσους διπλωμάτες τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών.
Σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ με επιμονή καλούσε για βελτίωση των δεσμών με την Ρωσία, αρνιόταν να ασκήσει κριτική στον Πούτιν και αρνήθηκε να εγκρίνει τα συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών.
Ο Τραμπ στις δηλώσεις του την Πέμπτη δήλωσε έκπληξη για την έφοδο του FBI στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ. Πρόσθεσε ότι δεν έχει σκεφτεί να απολύσει τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά το θέμα της ανάμιξης της Ρωσίας.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ είχε καλέσει τη Ρωσία να αποκαλύψει χιλιάδες «χαμένα» μέιλς της Χίλαρι Κλίντον, εξοργίζοντας τους ειδικούς σε θέματα μυστικών υπηρεσιών και αναγκάζοντας τους Δημοκρατικούς να τον κατηγορήσουν ότι προτρέπει ξένη χώρα να κατασκοπεύσει Αμερικανούς.
«Ρωσία, αν ακούς, ελπίζω να μπορέσεις να βρεις τα 30.000 μέιλς που λείπουν» είχε πει σε ομιλία του.
Η Κλίντον χρησιμοποιούσε ιδιωτικό σέρβερ από το 2009 ως το 2013. Στη διάρκεια των ερευνών του FBI παρέδωσε στους ερευνητές χιλιάδες μέιλς, κράτησε όμως περίπου 30.000 μηνύματα που δήλωσε ότι ήταν προσωπικά και δεν είχαν σχέση με το πόστο της στο υπουργείο Εξωτερικών.
πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top