ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τραμπ στις Βρυξέλλες

trump-tusk2

Οι σημερινές επισκέψεις του Ντόναλντ Τραμπ στην έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές στη βελγική πρωτεύουσα, δεδομένου ότι εταίροι και σύμμαχοι περιμένουν να τον ακούσουν και να διαπιστώσουν εκ του σύνεγγυς εάν έχει κάνει στροφή προς το ρεαλισμό μετά τις αρνητικές προεκλογικές επισημάνσεις που είχε κάνει κατά της Ένωσης και της χρησιμότητας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αποκλείσει όλα τα σημεία της πόλης που επισκέπτεται ή διέρχεται ο κ. Τραμπ, ενώ και χθες και σήμερα δεν λείπουν οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης που διοργανώνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Αναφορικά με την ουσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος ολοκλήρωσε στις 11 το πρωί τοπική ώρα την επίσκεψη 60 λεπτών στην έδρα της ΕΕ όπου συναντήθηκε με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επίσημες ανακοινώσεις δεν υπήρξαν, ωστόσο όπως έγινε γνωστό συζητήθηκαν τα θέματα που προκαλούν ανησυχία στους Ευρωπαίους γιατί συνδέονται με αρνητικές δηλώσεις που είχε κάνει προεκλογικά ο κ. Τραμπ, όπως οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και η συμφωνία για το κλίμα.
Συναντήσεις στο ΝΑΤΟ
Στην έδρα του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πάει το απόγευμα όπου θα συναντηθεί με τους άλλους 27 ηγέτες, οι οποίοι αναμένουν να τους διαβεβαιώσει ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τραμπ θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους συμμάχους, ωστόσο θα ασκήσει έντονες πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών. Σήμερα πολύ λίγες χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διαθέτουν για άμυνα τ πάνω από 2% του ΑΕΠ ετησίως, παρά το γεγονός ότι όλες οι χώρες έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο της συμμαχία να το κάνουν.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αναμένεται να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ουάσιγκτον για ένταξη του ΝΑΤΟ στο διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο όπως διευκρίνισε σήμερα το πρωί ο ΓΓ της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο διεθνής οργανισμός δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top