ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τραμπ υπέγραψε το νόμο για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

U.S. President Donald Trump meets with Russian President Vladimir Putin during the their bilateral meeting at the G20 summit in Hamburg, Germany July 7, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Με απροθυμία υπέγραψε το νόμο για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, κίνηση που η Μόσχα θεωρεί εμπορικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας και τερματισμό των ελπίδων για καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.
Το Κογκρέσο είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο περνώντας ένα μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία του Ρεπουμπλικανού προέδρου για βελτίωση των σχέσεων με την Μόσχα.
Ο Τραμπ ψήφισε τον νόμο κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς τις συνήθεις τυμπανοκρουσίες που τον συνοδεύουν την υπογραφή των εκτελεστικών διαταγμάτων. Άσκησε κριτική στα μέτρα καθώς, κατά την άποψή του, παραβιάζουν την εξουσία του για την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και είπε ότι θα μπορούσε να κάνει «πολύ καλύτερες συμφωνίες» με κυβερνήσεις από ό,τι το κογκρέσο.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποκάλεσε τις κυρώσεις ισοδύναμες με «εμπορικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας» προσθέτοντας ως σχόλιο στο Facebook ότι οι κυρώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αποδεικνύεται «πλήρως ανήμπορη».
«Η ελπίδα ότι οι σχέσεις μας με τη νέα Αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να βελτιωθούν τέλειωσε», έγραψε.
Οι ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Τραμπ για τις κυρώσεις, που αφορούν επίσης το Ιράν και την Βόρεια Κορέα, θέτουν εν αμφιβόλω την δυναμικότητα με την οποία ο Τραμπ θα τις εφαρμόσει αναφορικά με την Ρωσία.
«Αν και είμαι υπέρ σκληρών μέτρων για την τιμωρία και την αποτροπή επιθετικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Ρωσία, αυτός ο νόμος έχει σημαντικές ατέλειες» είπε σε μήνυμα προς τους βουλευτές, που συνοδεύει συνήθως τους νόμους που υπογράφει ο πρόεδρος.
Ο νέος νόμος επιτρέπει στο Κογκρέσο να σταματήσει κάθε προσπάθεια του Τραμπ να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία πέρασε το νομοσχέδιο από το Κογκρέσο δεν του επέτρεψε τελικά να ασκήσει βέτο.
Το νομοσχέδιο προκάλεσε αντίμετρα από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, που την περασμένη Κυριακή είπε ότι η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Ρωσία πρέπει να μειώσει το προσωπικό της κατά 755 άτομα. Η Ρωσία επίσης κατάσχεσε δύο ακίνητα κοντά στη Μόσχα που χρησιμοποιούσαν Αμερικανοί διπλωμάτες.
Ο Τραμπ έχει πει κατ’ επανάληψη ότι επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων. Τα συμπεράσματα όμως των μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία παρενέβη για να βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο σε βάρος της αντιπάλου του στις εκλογές έχουν βάλει εμπόδιο στην επιθυμία του προέδρου.
Οι έρευνες για την ανάμιξη της Ρωσίας συνεχίζονται και από επιτροπές του Κογκρέσου και από ειδικό σύμβουλο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη και ο Τραμπ αρνείται κάθε είδους συνέργεια της καμπάνιας του με την Ρωσία.
Στις δηλώσεις του για τον νόμο για τις κυρώσεις ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε για αυτό που θεωρεί ως περιορισμό της συνταγματικής εξουσίας του προέδρου να καθορίζει εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι ο νόμος αντικατοπτρίζει «προτιμήσεις» του Κογκρέσου και όχι νομική εντολή.
Ο Τραμπ είπε ότι εκλέχθηκε εν μέρει εξαιτίας των επιτυχιών του στις επιχειρήσεις και πρόσθεσε «Ως πρόεδρος μπορώ να κάνω καλύτερες συμφωνίες με ξένες χώρες απ’ ό,τι το Κογκρέσο».
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που βρίσκεται σε περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής είπε ότι η υπογραφή δείχνει ότι το Κογκρέσο και ο πρόεδρος «μιλούν με μια φωνή» για το θέμα της Ρωσίας.
Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διαφωνεί: «Η πράξη του Κογκρέσου να επιβάλει αυτές τις κυρώσεις και ο τρόπος που το έκανε, δεν χαροποιεί ούτε τον πρόεδρο ούτε εμένα» δήλωσε.
Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν ένα φάσμα Ρωσικών επιχειρήσεων και μπορεί να πλήξουν παραπέρα την οικονομία της Ρωσίας, που ήδη έχει πληγεί από τις κυρώσεις λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.
Εκτός από τον θυμό της Μόσχας, ο νόμος έχει προκαλέσει και την ανησυχία της ΕΕ που θεωρεί ότι οι νέες κυρώσεις μπορεί να επιδράσουν στην ενεργειακή της ασφάλεια και να την αναγκάσουν να αντιδράσει αν χρειαστεί.
Αρκετές διατάξεις στοχεύουν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, με νέα όρια για αμερικανικές επενδύσεις σε ρωσικές εταιρίες. Οι αμερικανικές εταιρίες θα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε ενεργειακά πρότζεκτ όπου οι ρωσικές εταιρίες έχουν μερίδιο 33 τα εκατό και πάνω.
Η νομοθεσία επίσης περιλαμβάνει κυρώσεις σε ξένες εταιρίες που επενδύουν ή βοηθούν τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Έτσι η κυβέρνηση Τραμπ θα έχει την δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρίες που συμμετέχουν σε ρωσικούς αγωγούς, όπως ο Nord Stream 2, που μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη και όπου συμμετέχουν γερμανικές εταιρίες.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top