ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ

Hopkins

O διαπρεπής Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 76 ετών, αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφουν τα παιδιά του.

«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα», ο οποίος «ήταν σπάνιος άνθρωπος» και «σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη», τόνισαν τα παιδιά του κοσμολόγου, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

«Μια φορά είχε πει «δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς». Θα μας λείπει για πάντα», σύμφωνα με την ανακοίνωση των παιδιών του, την οποία αναμετέδωσε επίσης το BBC. Η είδηση του θανάτου επιβεβαιώθηκε από το Κέιμπριτζ.

Σύμφωνα με τους New York Times, είχε ζητήσει η εξίσωση της Ακτινοβολίας Χόκινγκ (των Μαύρων Τρυπών) να χαραχτεί στον τάφο του.

Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1942, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χόκινγκ ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Οκτώβριο του 1959 σε ηλικία 17 ετών. Αναφέρεται ότι τους πρώτους 18 μήνες ήταν βαριεστημένος και μόνος: ήταν νεότερος από πολλούς άλλους σπουδαστές, και βρήκε την ακαδημαϊκή μελέτη «γελοία εύκολη». Ο Ρόμπερτ Μπέρμαν, καθηγητής του στη Φυσική, είπε αργότερα:«ήταν αρκετό για αυτόν να ξέρει ότι κάτι μπορούσε να γίνει, και μπορούσε να το κάνει χωρίς να δει πώς οι άλλοι άνθρωποι το έκαναν».

Αποφοίτησε το 1961 σε ηλικία 19 ετών και έπειτα πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο περίφημο Τρίνιτι Χολ του Κέιμπριτζ. Μετά τα πρώτα σημάδια, διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση)- σπάνια αρρώστια του νευρικού συστήματος και οι γιατροί του έδιναν δύο χρόνια ζωή. «Η συνειδητοποίηση ότι είχα μια ανίατη ασθένεια που θα μπορούσε να με σκοτώσει μέσα σε λίγα χρόνια ήταν ένα σοκ», είχε πει. «Πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;»

Ο Χόκινγκ βυθίστηκε στην απελπισία, για να διασωθεί από μια παλιά φίλη, την Τζέιν Γουάιλντ. Το ζευγάρι άρχισε να βγαίνει και γρήγορα η φιλία τους εξελίχθηκε σε σχέση, η οποία κατέληξε σε γάμο. «Ήθελα να βρω κάποιο σκοπό για την ύπαρξή μου», είχε πει η Γουάιλντ, «και υποθέτω ότι τον βρήκα στην φροντίδα του Στίβεν». Με την Τζέιν απέκτησαν τρία παιδιά.

Ο Στ. Χόκινγκ το 1979

Ο Στ. Χόκινγκ το 1979

Η κατάστασή του δεν τον εμπόδισε να συγγράφει και να δίνει εμπνευσμένες ομιλίες, μέσω υπολογιστή. Βαθύτατα πολιτικοποιημένος –ήταν πάντα οπαδός του Εργατικού Κόμματος–, ανήσυχος για το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και για το παρόν της, ο Χόκινγκ δεν μετρούσε τα λόγια του, αν και κάθε μία λέξη διατυπωνόταν με τεράστιο αγώνα.

Απέκτησε ευρύτερη, παγκόσμια φήμη το 1998, αφού δημοσιεύθηκε το βιβλίο του Σύντομο Χρονικό του Χρόνου (A Brief History of Time, στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο Χρονικό του Χρόνου), το οποίο πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Χόκινγκ υποστήριζε ότι πριν την Μεγάλη Εκρηξη φαινομενικά δεν υπήρχε απολύτως τίποτε, αλλά στην πραγματικότητα ο χωροχρόνος υπήρχε. Ο χωροχρόνος είναι το μαθηματικό μοντέλο που ενώνει τον χώρο και τον χρόνο σε μία συνέχεια. Ο χωροχρόνος συνήθως ερμηνεύεται ως συνδυασμός του ευκλείδειου χώρου τριών διαστάσεων με τον χρόνο ως μια επιπρόσθετη διάσταση, οπότε προκύπτει ένα πολύπτυχο μόρφωμα τεσσάρων διαστάσεων. Η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου, είναι διαφορετική από τις άλλες τρεις που αφορούν μήκος στον ευκλείδειο χώρο

Ο Χόκινγκ είχε εξηγήσει ότι ο χωροχρόνος ήταν καμπυλωμένος σε μια έξτρα διάσταση αλλά η συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο χωροχρόνος όσο και γενικότερα το όλο περιβάλλον το οποίο υπήρχε πριν την δημιουργία του Σύμπαντος (μας) είναι φαινόμενα που δεν μπορεί να κατανοήσει ο άνθρωπος. Η θεωρία αυτή έχει λάβει την ονομασία «πρόταση χωρίς σύνορα» και κεντρική της ιδέα είναι ότι αν προσπαθήσουμε να πάμε πίσω στον χρόνο για να δούμε τι συνέβη θα διαπιστώσουμε ότι ναι μεν ο χρόνος συρρικνώνεται συνεχώς καθώς το Σύμπαν μικραίνει συνεχώς πλησιάζοντας στο σημείο μηδέν (όταν δηλαδή συμβαίνει η Μεγάλη Έκρηξη) αλλά ο χρόνος συρρικνώνεται απεριόριστα και δεν φτάνει ποτέ σε ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης. Άρα πιθανώς ο χρόνος προϋπήρχε με κάποιο τρόπο της Μεγάλης Έκρηξις και του Σύμπαντος (μας).

Πέρα από το σπουδαίο επιστημονικό του έργο –αποκωδικοποίησε μεταξύ άλλων την ακτινοβολία των Μαύρων Τρυπών και ερμήνευσε τη βαρύτητά τους– ο Χόκινγκ τα τελευταία χρόνια αναφερόταν στην ανάγκη η ανθρωπότητα να εξαπλωθεί και σε άλλους πλανήτες για να αποφύγει τον αφανισμό από την καταστροφή της Γης.

In 2007, when he was 65, he took part in a zero-gravity flight aboard a specially equipped Boeing 727

Το  2007 σε ηλικία 65 ετών πήρε μέρος σε πτήση μηδενικής βαρύτητας σε ειδικά εξοπλισμένο  Boeing 727

Η ζωή του υπήρξε μια ακροβασία ανάμεσα στην επιστήμη του και στη δημόσια εικόνα του που προέκυπτε από το γεγονός ότι ήταν αιχμάλωτος σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο.

Σε μια συνέντευξή του στο BHMagazino και στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, το 2010, είχε πει: «Το να θεωρούμαι το πιο σπουδαίο μυαλό στη Γη είναι απλώς μια υπερβολή των μέσων ενημέρωσης. Ανάμεσα στους φυσικούς είμαι σεβαστός, ελπίζω. Η φιλοδοξία μου ήταν να καταλάβω το Σύμπαν, όχι να γίνω διάσημος. Θα ήταν υποκριτικό να παραπονιέμαι, όμως αυτό μπορεί να γίνει ενοχλητικό. Εξαιτίας της αναπηρικής καρέκλας είναι αδύνατον να ταξιδεύω ινκόγκνιτο. Ολοι με αναγνωρίζουν και θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί μου. Θέλουν έναν ήρωα της επιστήμης. Οπως ήταν ο Αϊνστάιν. Ταιριάζω στο στερεότυπο ενός “ανάπηρου-ιδιοφυΐα”. Σε αυτό είμαι απόλυτα “αδύναμος”. Δεν είμαι μια ιδιοφυΐα όπως ήταν ο Αϊνστάιν».

Είχε πει όμως επίσης, απαντώντας στην ερώτηση ποιο θεωρεί ως το πιο ασήμαντο πράγμα στη ζωή: «Η αυτολύπηση. Δεν έχω τίποτε θετικό να πω για την αρρώστια μου, όμως με έμαθε το πιο σημαντικό. Να μην οικτίρω τον εαυτό μου και να συνεχίσω με ό,τι ήμουν ικανός να κάνω. Αλλοι είναι χειρότερα από εμένα. Είμαι πιο ευτυχής τώρα από όταν προτού αρρωστήσω»…

Η ζωή του έγινε ντοκιμαντέρ αλλά και ταινία. Ο ηθοποιός Έντι Ρεντμέιν που ενσάρκωσε τον Χόκινγκ στη «Η Θεωρία των Πάντων» κέρδισε το Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου το 2015.

Σε συνέντευξή του είχε πει ότι θεωρεί την έννοια του Παραδείσου μύθο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή» και ότι μια τέτοια ιδέα είναι «παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top