ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμερα η κηδεία του Γιάννη Τσαμουργκέλη στις 17:30 – Νεκροταφείο Αμαρουσίου

tsamourgelis J

Έφυγε από τη ζωή ένας γενναίος αγωνιστής της ζωής, φίλος και συνεργάτης της «Μεταρρύθμισης», ο οικονομολόγος και καθηγητής Διεθνών Οικονομικών, Γιάννης Τσαμουργκέλης, σε ηλικία 56 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή για τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού και των μεταρρυθμίσεων. Το τελευταίο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, με τίτλο «Ο ρόλος των τραπεζών και του ευρώ στην ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση. Οι συνένοχοι» αναφέρεται στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και τον ρόλο των τραπεζών.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 17.30 στο νεκροταφείο Αμαρουσίου και  αντί για στεφάνια  θα γίνουν δωρεές  υπέρ ιδρυμάτων.

Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης ήταν μέλος της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, ενώ στις τελευταίες εκλογές  ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ στο νομό καταγωγής του, τη Λήμνο.  Υπήρξε από τα φοιτητικά του χρόνια μέλος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.  Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε με πάθος για την ανασυγκρότηση μιας σύγχρονης Κεντροαριστεράς.

Tα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Γιάννη Τσαμουργκέλη, ενός από μας. Ο Γιάννης υπόδειγμα μαχητικότητας και αξιοπρέπειας, συνέχιζε να αγωνίζεται με πάθος για την προώθηση των προοδευτεικών ιδεών, την ίδια στιγμή που έδινε σκληρή μάχη με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπιζε. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την οξυδέρκεια, την επιστημονική κατάρτιση, το ήθος,το θάρρος του. Θα μας λείψουν οι βαθιές γνώσεις του, η κοινωνική του ευαισθησία, οι πάντα χρήσιμες παρατηρήσεις του. Υποσχόμαστε ότι το έργο που ξεκινήσαμε όλοι μαζί για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, στο οποίο ο ίδιος έδωσε χρόνο κι ενέργεια θα το συνεχίσουμε και θα το φέρουμε σε πέρας. Του το οφείλουμε. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τον θάνατο του Γιάννη Τσαμουργκέλη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης έφυγε σήμερα από κοντά μας, τόσο άδικα, τόσο πρόωρα. Χάσαμε έναν φίλο, έναν σύντροφο, έναν συνοδοιπόρο. Από τα φοιτητικά μας χρόνια που με μια φλόγα μιλούμε στα Αμφιθέατρα για την Αλλαγή και τον Σοσιαλισμό, μέχρι πρόσφατα στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά υπήρξε ένα πνεύμα ανήσυχο, μια δυνατή ρεαλιστική φωνή, μια ισχυρή μαχητική προσωπικότητα. Είχε τόσα ακόμη να προσφέρει.Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη στην οικογένεια του.  Αντίο Γιάννη.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με οδύνη τον φίλο και σύντροφο  Γιάννη Τσαμουργκέλη. Πάλεψε έως την τελευταία στιγμή  με γενναιότητα, κουράγιο και αξιοπρέπεια την περιπέτεια της υγείας του. Μέχρι πριν λίγες ημέρες έδινε διαλέξεις, έγραφε κείμενα και με ρηξικέλευθες, προοδευτικές ιδέες συνεισέφερε στον κοινό μας στόχο:  την ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Δεν δίσταζε να πάει κόντρα στο ρεύμα, δεν έμενε σε βεβαιότητες του παρελθόντος. Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης  ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε σταθερή και πολύτιμη συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη στον προοδευτικό κόσμο με τις ιδέες, τις ανησυχίες και τα κείμενα του. Μέλος της επιτροπής διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις πάλευε για έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα. Γιάννη θα σε θυμόμαστε πάντα και θα παλέψουμε να μετουσιώσουμε τις ιδέες σου σε πράξεις» 

Η πορεία του Γιάννη Τσαμουργκέλη

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη τον Αύγουστο του 1960 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Οικονομικό της Νομικής το 1986. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1987, ενώ το 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ (D.Phil) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Την διετία 1990-1992 απασχολήθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στον Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1992-1998 δίδαξε στο American College of Greece, DEREE, ενώ εργάστηκε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2010 μέχρι το 2012.

Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, αγοράς εργασίας και εργασιακών σχέσεων την τριετία 1993-1996 ενώ αμέσως μετά (1996-1997) ανέλαβε Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας. Την περίοδο 1996-1999 εργάσθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης στον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρο Καρατζά.

Την τριετία 1999-2002 βρέθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Εθνικής Χρηματιστηριακής, κατόπιν του Γενικού Διευθυντή στη Γενική Τράπεζα (2002-2004) και Διευθυντή Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (2004-2005). Την διετία 2006-2008 εργάσθηκε ως οικονομικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, της Ένωσης Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών και της ναυτιλιακής εταιρίας Naftotrade Shipping and Commercial SA. Από το 2010 εκτελούσε χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης είχε εργασθεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Τραπεζών.

Ο Ιωάννης Τσαμουργκέλης είχε μακρά εμπειρία σε θέματα διοίκησης καθώς μεταξύ άλλων είχε διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιριών: Galileo Hellas (1995-1996), Ελληνικών Ταχυδρομείων (1995-1996), Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1998-1999), Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (1998), Ethnodata (1998), Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (2001-2003), Interbank Systems DIAS (2002-2004), Sanyo Holding (2004-2007) και Oceanaut INC (2005-2009).

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορούσε σε θέματα διεθνούς οικονομικής με ειδίκευση σε ζητήματα αγοράς εργασίας, χρηματοοικονομικής και ναυτιλιακής οικονομικής.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top