ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες

mariosoares

Πέθανε στα 92 του χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες, όπως ανακοίνωσε στο AFP εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν. Ο Σοάρες είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στις 13 Δεκεμβρίου λόγω της «γενικής επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του» και νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ήταν μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα στην Πορτογαλία, ένας από τους βασικούς πρωτεργάτες της μετάβασης της Πορτογαλίας στη δημοκρατία, με την Επανάσταση των Γαρύφαλλων του 1974 και την ανατροπή του δικτάτορα Σαλαζάρ, καθώς και ένας από τους πρωτεργάτες της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1986.

Πρωτοστάτησε στην αποχώρηση της Πορτογαλίας από τις αποικίες της, αν και δέχτηκε σφοδρή κριτική τόσο για το γεγονός ότι διαπραγματευόταν με φιλο-σοβιετικά κινήματα όσο και για την απώλεια περιουσιών Πορτογάλων που επέστρεφαν στη χώρα από την Αφρική.

Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Σοάρες είχε ιδρύσει το Σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας ενώ βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Γερμανία. Υποστηρίχθηκε από τον τότε Σοσιαλδημοκράτη γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ, ο οποίος φοβόταν ότι η κομμουνιστική αριστερά θα επικρατούσε στο μεταδικτατορικό σκηνικό. Ανέλαβε δύο φορές την πρωθυπουργία, ήταν πρόεδρος της χώρας από το 1986 μέχρι το 1996 ενώ είχε εκλεγεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top