ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Πάνος Δημητρίου, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

Ï ÐÜíïò Äçìçôñßïõ áêïýåé ôïõò ïìéëéôÝò êáôÜ ôçí äéÜñêåéá ôéìçôéêÞò åêäÞëùóçò ãéá ôçí ðñïóöïñÜ ôïõ áôçí ÁñéóôåñÜ,óôï ðïëéôéóôéêü ÊÝíôñï ôïõ ÄÞìïõ ÈÝñìçò.Èåóóáëïíßêç ÊõñéáêÞ 7 Öåâñïõáñßïõ 2010 ÁÐÅ ÌÐÅ/PIXEL/ÂÁÃÃÅËÇÓ ÌÐËÅÍÔÆÁÓ

Πέθανε σε ηλικία εκατό χρονών ο Πάνος Δημητρίου, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη, με φυλακίσεις, εξορίες και διώξεις από τη δικτατορία του Μεταξά, ακόμη, αλλά και περιπετειώδεις δραπετεύσεις.
Υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ενιαίου ΚΚΕ, ήταν από τους πρωταγωνιστές της διάσπασης του 1968. Ηγήθηκε της ανανεωτικής πτέρυγας, αρχικά στο εξωτερικό και μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα, το 1974, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ εσωτερικού, ως μέλος της Κ.Ε. και του Ε.Ε. Παρέμεινε ενεργός στο χώρο της Αριστεράς και τα επόμενα χρόνια ως μέλος του Συνασπισμού.
Με ανακοίνωσή της, η Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Πάνου Δημητρίου και αναφέρεται στην πορεία του και τη συμμετοχή στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στη 1 μετά το μεσημέρι, στη Θέρμη.

Συγκίνησή του Ν. Βούτση για την απώλεια του Π. Δημητρίου 
Τη συγκίνησή του για την απώλεια του Πάνου Δημητρίου, ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, και τα θερμά συλλυπητήριά του στους οικείους του, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Στην κηδεία του παλαίμαχου αγωνιστή ο κ. Βούτσης θα καταθέσει στεφάνι.

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο Πάνος Δημητρίου υπήρξε μια μεγάλη ιστορική προσωπικότητα», σημειώνει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Πάνου Δημητρίου, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς, τους οικείους και τους συντρόφους του.
«Με τους αγώνες του, τη στάση ζωής του, την πολύτιμη σκέψη του, συνέβαλε αποφασιστικά στη θεμελίωση και την εδραίωση του ανανεωτικού κομμουνιστικού ρεύματος στη χώρα μας, και μας αφήνει μια πολύτιμη παρακαταθήκη», αναφέρει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει για τον Πάνο Δημητρίου, ότι ήταν «μια από τις σημαντικότερες μορφές της ανανεωτικής αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας».

Η ΔΗΜΑΡ για τον θάνατο του Π. Δημητρίου
«Υπήρξε η κατ΄ εξοχή εμβληματική μορφή της ανανέωσης του κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος της Ελλάδας, μαζί με τους Ζ. Ζωγράφο και Μ. Παρτσαλίδη, μέλη τότε του ΠΓ του ΚΚΕ», τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή τής ΚΕ για τον θάνατο του «σύντροφου Πάνου Δημητρίου».

«Ο Πάνος Δημητρίου, ιστορική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς, αγωνίστηκε αταλάντευτος και με αυταπάρνηση για τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τις ιδέες του σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία.
Ακολουθώντας όλα τα εγχειρήματα της ανανεωτικής αριστεράς, κατέθεσε ολόκληρη τη  ζωή του στους πολιτικούς  και κοινωνικούς αγώνες με ιδιαίτερη σεμνότητα, όπως άλλωστε και έζησε

Η μνήμη του θα μας διδάσκει», προσθέτει η η ΔΗΜΑΡ και απευθύνει τα θερμά συλλυπητήρια της στη Μίρα και τον Γιούρι.

Πάνος Δημητρίου – Εκ Βαθέων

Άρθρο του Βήματος 15/03/1998 με τίτλο: Τρία ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ μιλούν για τη στάση της Σοβιετικής Ενωσης στα Δεκεμβριανά

Άρθρο του Η. Νικολόπουλου «Πάνος Δημητρίου: μια διαδρομή συνυφασμένη με την πορεία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος τον 20ό αιώνα«

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top