ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 1 στους 5 πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άντρες

intern-women-day

Τρεις στις τέσσερις γυναίκες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι δεν έχουν ίσα δικαιώματα στη χώρα τους.

Η έρευνα έγινε από την Ipsos Global @dvisor και δημοσιεύτηκε στις 7 Μαρτίου 2017.

 • Εννιά στους δέκα άντρες και γυναίκες λένε ότι πιστεύουν στις ίσες ευκαιρίες
 • Αλλά 3 στις 4 γυναίκες λένε ότι υπάρχει ανισότητα στη χώρα τους και 40% των γυναικών λένε ότι προσωπικά δεν έχουν ισότητα
 • 1 στους 5 άντρες και γυναίκες πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άντρες, ενώ στην Ινδία και Ρωσία αυτό αυξάνεται σχεδόν στο έναν στους δύο.
 • 1 στους 4 άντρες και γυναίκες λένε ότι φοβούνται να εκφραστούν υπέρ των ίσων δικαιωμάτων

Την παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, τα στοιχεία έρευνας της Ipsos Global @dvisor δείχνουν ότι αν και η συντριπτική πλειοψηφία των 24 χωρών σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι άντρες και γυναίκες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση (88% μέσος όρος) οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η σημερινή κατάσταση είναι ανισότητα από την άποψη κοινωνικών, πολιτικών και/ή οικονομικών δικαιωμάτων (72% κατά μέσο όρο).

Αν και οι γυναίκες είναι πιο θετικές σε ό,τι αφορά τις ζωές τους – έξι στις δέκα συμφωνούν ότι έχουν «πλήρη ισότητα με τους άνδρες στη χώρα του και την ελευθερία να εκπληρώσουν τα όνειρά τους- ωστόσο σε αρκετές χώρες πολλές γυναίκες διαφωνούν.

global-advisor-feminism-2

Η έρευνα που έγινε online  σε ενήλικες κάτω των 65 στην Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Περού, Πολωνία Ρωσία, Σερβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκει ότι το 58& των συμμετεχόντων θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή, αν και το 24% λένε ότι φοβούνται να μιλήσουν για ίσα δικαιώματα – ιδιαίτερα στην Ινδία. Περίπου ένας στους πέντε λένε ότι πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες ή ότι οι γυναίκες πρέπει να μενουν στο σπίτι, αν και αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο στην Ινδία και την Ρωσία.

Τα κύρια συμπεράσματα – και οι κύριες διαφορές – ανάμεσα σε χώρες και μεταξύ ανδρών και γυναικών περιγράφονται πιο κάτω:

Υπάρχει ισότητα;

 • 9 στους 10 σε όλο τον κόσμο (88% κατά μέσο όρο) λένε ότι πιστεύουν στις ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες και το νούμερο είναι εξίσου υψηλό και για τα δύο φύλα (86% ανδρες και 89% γυναίκες). Και στις 24 χώρες αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας (χαμηλότερη στην Ιαπωνία που είναι 71%)
 • Ωστόσο, 72% κατά μέσο όρο λένε ότι ισχύει σήμερα ανισότητα στα κοινωνικά, πολιτικά και/ή οικονομικά δικαιώματα , με εξαίρεση τη Ρωσία όπου το ποσοστό αυτό είναι 42%.
 • Ωστόσο, οι γυναίκες είναι πιο θετικές σε προσωπικό επίπεδο. Κατά μέσο όρο το 60% συμφωνούν ότι έχουν πλήρη ισότητα με τους άνδρες στη χώρα τους και την ελευθερία να πετύχουν τα όνειρά τους – αλλά 40% διαφωνούν. Σε 7 από τις 24 χώρες η πλειοψηφία των γυναικών διαφωνούν, ιδιαίτερα στην Ισπανία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Τουρκία.

Η υπεράσπιση των ίσων δικαιωμάτων

 • 6 στους 10 (58%) στις 24 χώρες λένε ότι θα αυτοχαρακτηρίζονταν φεμινιστές, με περισσότερες γυναίκες (62% γυναίκες – 55% άνδρες). Λιγότεροι από τους μισούς σε Γερμανία, Ρωσία, Ιαπωνία και Ουγγαρία θα έλεγαν ότι είναι φεμινιστές.
 • Οι περισσότεροι (68%) ισχυρίζονται ότι στηρίζουν ενεργά τα δικαιώματα των γυναικών παίρνοντας θέση για να αλλάξουν τα πράγματα και δεν το σκέπτονται απλά (στην Ιαπωνία το ποσοστό πέφτει στο 28%). Οι άντρες ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών το ίδιο με τις γυναίκες, ενώ σε μερικές χώρες (Αργεντινή, Καναδάς και ΗΠΑ) είναι πιο ενεργοί από ό,τι οι γυναίκες.
 • Ωστόσο, 1 στους 4 λένε ότι φοβούνται να μιλήσουν για ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες. Ο φόβος αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός στην Ινδία (54%) στην Τουρκία (47%) και στην Βραζιλία (41%) ενώ στις ΗΠΑ οι άνδρες φοβούνται περισσότερο από τις γυναίκες να μιλήσουν (28% σε σύγκριση με το 14% των γυναικών).

Ο ρόλος των φύλων

 • Κατά μέσο όρο, ένας στους πέντε πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες ή ότι οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να έχουν φιλοδοξίες έξω από το σπίτι (18% και 17% αντίστοιχα). Στις 24 χώρες οι άνδρες πιστεύουν περισσότερο από τις γυναίκες ότι αυτές πρέπει να μένουν στο σπίτι, αν και τα δύο φύλα πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες. Ξεχωρίζει η στάση σε Ρωσία και Ινδία – σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες σε αυτές τις χώρες πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες (46% και στις δύο χώρες) όπως και ένας στους τρεις στην Σερβία.
 • Παρόμοια αναλογία -25% σε μέσο όρο- πιστεύουν ότι οι άνδρες είναι πιο ικανοί να κάνουν πράγματα στην κοινωνία όπως να δουλεύουν, να κερδίζουν χρήματα, να εκπαιδεύονται και να διδάσκουν. Και εδώ οι άνδρες το πιστεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες (29% προς 21%) και αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Κίνα (56%), την Ρωσία (54%) και την Ινδία (48%)

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε pdf εδώ 

Η έρευνα έγινε σε 24 χώρες μέσω του Ipsos Online Panel system.

Συμμετείχαν 17.551 άτομα ηλικίας 18-64 σε ΗΠΑ και Καναδά και 16-64 σε όλες τις άλλες χώρες την περίοδο 20 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου 2017.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top