ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια μέρα ελευθερίας του τύπου

press-freedom1

Με μελανά χρώματα περιγράφει η Ένωση Συντακτών τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της δημοσιογραφίας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας.
Η ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ελευθερία του Τύπου με ανεργία στους δημοσιογράφους που υπερβαίνει το 50%, με απλήρωτη εργασία και Ασφαλιστικό σε αποδόμηση, δεν συμβιβάζονται. «Εφημερίδες χωρίς συντάκτες, κανάλια δίχως δελτία ειδήσεων και μυθοπλασία, που πνίγει την ενημέρωση για να παίζει το στοίχημα, είναι ο κανόνας που θέλουν να επιβάλουν τα νέα καρτέλ μαζί με την παλιά διαπλοκή» προσθέτει η Ένωση Συντακτών.
«Η Ενημέρωση είναι δικαίωμα και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων προϋποθέτει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ, ενώ η ανακοίνωση κλείνει με το μήνυμα από το Δ.Σ. της Ένωσης ότι «το δικαίωμα των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ να συλλέγουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και απόψεις δεν επιδέχεται απειλές, περιορισμούς και τιμωρίες. Η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών πρέπει να τηρείται με κάθε αυστηρότητα!!!».

***

«Ο εκφοβισμός και η παρενόχληση δημοσιογράφων, οι απειλές και οι βιαιότητες σε βάρος τους και η ατιμωρησία των δραστών αυτών των πιέσεων περιλαμβάνονται στις πιο σοβαρές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ελευθερία του Τύπου», καταγγέλλει σε έκθεση του το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Πάρα πολλοί Eυρωπαίοι δημοσιογράφοι υφίστανται εκφοβισμό με τη μορφή ψυχολογικής ή σωματικής βίας, παρενόχλησης στο Ίντερνετ ή δικαστικών διώξεων και μεγάλο ποσοστό εξ αυτών αυτολογοκρίνεται φοβούμενο αυτές τις πιέσεις, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση.
Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, 40% των δημοσιογράφων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής είπαν πως είχαν υποστεί αδικαιολόγητες επεμβάσεις στη δουλεία τους, αρκετά σοβαρές ώστε να έχουν επίδραση στην ιδιωτική ζωή τους.
Στην πρώτη γραμμή αυτών των πιέσεων βρίσκεται η ψυχολογική βία, την οποία υπέστη το 69% των ερωτηθέντων, και ακολουθεί η παρενόχληση στο Ίντερνετ (53%). Εκφοβισμό από την αστυνομία αντιμετώπισε το 35% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων και σεξουαλική παρενόχληση το 13%.
Το 23% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων βρέθηκε αντιμέτωπο με σύλληψη, διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του, απειλές διώξεων ή πραγματικές διώξεις.
Αν και οι νόμοι που χρησιμοποιούνται για την άσκηση αυτών των διώξεων είναι στην πλειονότητά τους νόμοι κατά της δυσφήμησης, στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι διώκονται συχνότερα στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών νόμων ή νόμων για την κρατική ασφάλεια και τα κρατικά συμφέροντα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Οι Tούρκοι δημοσιογράφοι που ερωτήθηκαν είναι επίσης οι πιο πολλοί που κατήγγειλαν ότι αποτελούν θύματα στοχευμένης παρακολούθησης (σχεδόν το 87% εξ αυτών).
Αυτές οι διάφορες πιέσεις και ο φόβος ότι θα τις αντιμετωπίσουν προκαλούν στρες, που μπορεί να φθάσει μέχρι την κατάθλιψη και την παράνοια, και οδηγούν το 31% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων να περιορίζουν την κάλυψη ορισμένων θεμάτων, το 15% να εγκαταλείπουν τα θέματα αυτά και το 23% να μην μεταδίδουν ορισμένες πληροφορίες.
Αντίθετα, το 36% των ερωτηθέντων λένε πως οι πιέσεις αυτές τους καθιστούν λιγότερο επιρρεπείς στην αυτολογοκρισία και τους κάνουν να θέλουν περισσότερο να δημοσιοποιήσουν ορισμένες πληροφορίες.
Οι περισσότερες από τις πιέσεις αυτές παραμένουν σε κάθε περίπτωση άγνωστες στην αστυνομία: το 57% των δημοσιογράφων που τις δέχονται δεν τις καταγγέλλουν.

***

Η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή, στη «νέα αυτή εποχή της μεταλήθειας (posttruth) και των ψευδών ειδήσεων» μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, προειδοποιεί  η οργάνωση Reporters Without Borders (RSF).
Στην ετήσια έκθεσή τους με τίτλο World Press Freedom Index  οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για την «εξαιρετικά τοξική» επίθεση στα μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit.
Η κατάσταση βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», τονίζει η οργάνωση.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έπεσαν αμφότερες δύο θέσεις στην κατάταξη – 43η και 40η αντίστοιχα.
Από τις 180 χώρες της λίστας, η ελευθερία του Τύπου κινδυνεύει ή βρίσκεται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση» σε 72 χώρες περιλαμβανομένων της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, διαπιστώνει η RSF.
«Οι επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει κοινός τόπος, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αυταρχικών ηγετών. Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή μεταλήθειας, προπαγάνδας και καταστολής των ελευθεριών–ειδικά στις δημοκρατίες».
«Η άνοδος στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ…και η εκστρατεία για το Brexit σημαδεύτηκαν από μια επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης, μια εξαιρετικά τοξική και αντιδημοσιογραφική πολεμική, η οποία έχει οδηγήσει τον κόσμο σε μια νέα εποχή μεταλήθειας, παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων».
Έντονη κριτική στην έκθεση δέχονται Πολωνία και Ουγγαρία.
«Η ελευθερία του Τύπου έχει υποχωρήσει εκεί όπου έχει θριαμβεύσει το αυταρχικό μοντέλο ηγεσίας».
Η Τουρκία, που βρίσκεται στην 155η θέση, «μετακινήθηκε προς το στρατόπεδο του απολυταρχικού καθεστώτος» έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο, σημειώνει η οργάνωση που επισημαίνει ότι η χώρα «σήμερα αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για τους εκπροσώπους του Τύπου».
Επτά θέσεις μπροστά από την Τουρκία «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει σταθερά στην τελευταία πεντάδα της κατάταξης», στην 148η θέση.
«Ο ρυθμός με τον οποίο οι δημοκρατίες πλησιάζουν το σημείο καμπής είναι ανησυχητικός για όλους όσοι το αντιλαμβάνονται. Αν η ελευθερία του Τύπου δεν είναι διασφαλισμένη, τότε δεν μπορεί να διασφαλιστεί καμία άλλη ελευθερία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της RSF Κριστόφ Ντελουάρ και αναρωτήθηκε «πού θα μας οδηγήσει αυτή η καθοδική πορεία;».
Η έκθεση διαπιστώνει ότι κατά τον τελευταίο χρόνο σχεδόν στα δύο τρία των χωρών η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Ο μεγαλύτερος βαθμός στην ελευθερία του Τύπου παρατηρείται στη Νορβηγία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης έχοντας πάρει τα πρωτεία από την γειτονική της Φινλανδία, κάτοχο του τίτλου επί έξι χρόνια.
Όπως και τον περασμένο χρόνο, οι σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία) βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 88η θέση, έχοντας ανεβεί μία θέση σε σχέση με το 2016.
Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα κατέλαβε την τελευταία θέση στον κατάλογο, την οποία κατείχε για μια δεκαετία ένα άλλο απολυταρχικό κράτος, η Ερυθραία.
Η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να κρατά «τον πληθυσμό της στην άγνοια και τον τρόμο».
«Ακόμη και αν ακούσει κάποιος ειδήσεις σε ξένο ραδιοφωνικό σταθμό μπορεί να καταλήξει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης».
Η Κίνα, η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία–η φονικότερη χώρα για τους δημοσιογράφους (177η θέση)–και το Τουρκμενιστάν (178η) συμπληρώνουν την τελευταία πεντάδα.
Η Πολωνία βρίσκεται στην 54η θέση, η Ουγγαρία στην 71η, η Τανζανία στην 83η, οι ΗΠΑ στην 43η (δύο θέσεις κάτω), η Βρετανία στην 40η (επίσης δύο θέσεις κάτω), η Χιλή στην 33η (δύο θέσεις κάτω), η Νέα Ζηλανδία στην 13η (οκτώ θέσεις κάτω).
Μεγαλύτερη βελτίωση έχει καταγραφεί στην Ιταλία, η οποία ανέβηκε 25 θέσεις–στην 52η–χάρη στην αθώωση των δημοσιογράφων που δικάστηκαν για την υπόθεση Vatileaks II, η οποία αποκάλυψε σκάνδαλο στην κορυφή της ηγεσίας της Καθολικής Εκκλησίας.
Η Νικαράγουα σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση–17 θέσεις–με την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, η οποία «σημαδεύτηκε από πολλά κρούσματα λογοκρισίας, εκφοβισμού και αυθαίρετων συλλήψεων».
Η οργάνωση χαρακτηρίζει «φυλακή για τους δημοσιογράφους» την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, ενώ απειλές δέχονται εκπρόσωποι του Τύπου και στο Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Βιετνάμ, το Λάος, την Κούβα, το Σουδάν και την Ισημερινή Γουινέα.
Εξάλλου η οργάνωση καταγγέλλει τις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν (165η θέση), που φυλακίζουν «κατά δεκάδες» τους δημοσιογράφους ή τους καταδικάζουν σε μαστίγωση, μία πρακτική που συνηθίζεται στη Σαουδική Αραβία (168η θέση), όπως συνέβη στην περίπτωση του μπλόγκερ Ραϊφ Μπαντάουι, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης και σε δεκαετή ποινή κάθειρξης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top