ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Παράλληλα εισοδήματα» και στην Ευρωβουλή

epa05603710 Members of parliament vote during the voting session at the European Parliament in Strasbourg, France, 26 October 2016.  EPA/PATRICK SEEGER

Εκτός από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα πολλοί ευρωβουλευτές έχουν και άλλες ενασχολήσεις. Πρωταθλητές του είδους οι ακροδεξιοί και ευρω-σκεπτικιστές της ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας».

Κανείς δεν αναπτύσσει τόσο πολυσχιδείς δραστηριότητες όσο ο Λιθουανός Αντάνας Γκουόκα. Ο ανεξάρτητος χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, που δηλώνει επίσης «επιχειρηματίας και επαγγελματίας παίκτης του πόκερ», επιδίδεται σε δεκαέξι διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες, τις οποίες ασκεί παράλληλα με τα καθήκοντά του σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Στη δεύτερη θέση των πολυάσχολων ευρωβουλευτών είναι η Γερμανίδα Ανγκέλικα Νίμπλερ από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) με 14 παράλληλες ενασχολήσεις, ενώ ακολουθεί η Μόνικα Χόλμαιερ, επίσης από την CSU, με 13. Γιατί όλα αυτά;

Οι ίδιοι οι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι επιπλέον επαγγελματικές δραστηριότητες είναι απαραίτητες για να «διατηρούν την επαφή με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους». Αλλά πολλοί από τους ψηφοφόρους έχουν διαφορετική γνώμη. Πρώτον, γιατί τον χρόνο που επενδύει σε παράλληλες δουλειές ο ευρωβουλευτής εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τον αφιερώσει στη δραστηριότητα εκείνη, για την οποία εξελέγη. Δεύτερον, γιατί κάποιες από τις παράλληλες δραστηριότητες μπορεί να είναι λόμπινγκ για οργανωμένα συμφέροντα.
Οι αντιφάσεις των ακροδεξιών

Η οργάνωση Transparency International δημοσίευσε πρόσφατα σχετική μελέτη, από την οποία προκύπτει ότι «πρωταθλητές» στις παράλληλες δουλειές είναι οι ευρωβουλευτές που ανήκουν στην πολιτική ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» (ENF). Από τη Γερμανία συμμετέχει στην ομάδα αυτή ο Μάρκους Πρέτσελ, ο οποίος είχε εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), αλλά αποχώρησε για να ενταχθεί στο «Μπλε Κόμμα» που ίδρυσε η σύζυγός του, Φράουκε Πέτρυ, έχοντας επίσης αποσκιρτήσει από την AfD. Στην ίδια πολιτική οικογένεια συμμετέχουν σήμερα το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας FPÖ, το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και η ιταλική Λέγκα.

Είναι εντυπωσιακό ότι περισσότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας, η οποία αρέσκεται να ασκεί κριτική στο «ευρωπαϊκό κατεστημένο», επιδίδονται σε παράλληλες δραστηριότητες. Και ενώ πριν από λίγα χρόνια η AfD επέκρινε τους βουλευτές άλλων κομμάτων, κατηγορώντας τους μάλιστα για «προσωπικό πλουτισμό», σήμερα ο Μάρκους Πρέτσελ είναι από τους μεγαλοεισοδηματίες του είδους, καθώς δηλώνει ετήσιες απολαβές 134.000 ευρώ από τις δουλειές του εκτός Κοινοβουλίου. Παράλληλες δραστηριότητες εμφανίζει και το 37% της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς (ΕΛΚ), ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (36%) καταγράφεται στην «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας» (EFDD), όπου πρωτοστατεί ο Βρετανός Νάιτζελ Φαράζ, γνωστός επικριτής και αυτός του ευρωπαϊκού «κατεστημένου».

Η οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς Transparency International επισημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα επιλήψιμη μία παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα για έναν βουλευτή, ούτε υποκρύπτει εξ΄ ορισμού σύγκρουση συμφερόντων. Ωστόσο προειδοποιεί ότι διαφαίνονται σοβαροί κίνδυνοι «όταν τα έσοδα είναι υψηλά, όταν οι εργοδότες είναι λομπίστες και οργανωμένα συμφέροντα ή όταν οι παράλληλες δραστηριότητες αρχίζουν παράλληλα με την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου». Τρεις ευρωβουλευτές, μεταξύ αυτών η πρώην Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, εργάζονται σήμερα για οργανώσεις που έχουν καταχωρηθεί και επισήμως στο μητρώο λόμπινγκ της ΕΕ.

Με κριτήριο την εθνικότητα τα υψηλότερα παράλληλα εισοδήματα από παράλληλες δραστηριότητες λαμβάνουν οι Γάλλοι (συνολικά 4,6 εκ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί (2,6 κ.) και οι Γερμανοί (1,4 εκ.). Συνολικά ένας στους τρεις ευρωβουλευτές ασκεί τουλάχιστον μία παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Aπό 18 έως και 41 εκατομμύρια ευρώ έχουν κερδίσει ευρωβουλευτές από παράλληλες θέσεις εργασίας από τότε που εξελέγησαν, το 2014, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύθηκε σήμερα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι έως και 104 βουλευτές έχουν έσοδα περισσότερα από 100.000 ευρώ κάθε χρόνο, πέρα από τους μισθούς τους ως μέλη πλήρους απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ξεχώρισε τους Top 30 ευρωβουλευτές με το μεγαλύτερο εισόδημα από εξωτερικές πηγές. Ο μόνος από την Ελλάδα στη συγκεκριμένη λίστα είναι ο Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και ανεξαρτητοποιήθηκε το 2017. Το συνολικό εισόδημά του από παράλληλες δραστηριότητες από την αρχή της θητείας του έως και τις 3 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, είναι κατ’ ελάχιστον 240.096 ευρώ και κατά μέγιστο 660.000 ευρώ. Οι δραστηριότητές του όπως αναφέρεται στην έκθεση αφορούν τη δικηγορία και η θέση που καταλαμβάνει στο Top 30 είναι η 15η. Στην κορυφή της λίστας εντοπίζεται ο Ιταλός Renato Soru της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με συνολικό εξωτερικό εισόδημα ανάμεσα σε 1.547.500 (ελάχιστο) και 1.565.035 ευρώ (μέγιστο), προερχόμενα από αμοιβές του ως διευθυντής της εταιρείας παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών Tiscali. Αμέσως μετά ακολουθεί ο Λιθουανός Atanas Guoga του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με εξωτερικό εισόδημα ανάμεσα σε 1.356.387 και 1.428.375 ευρώ και προέρχεται από την επαγγελματική του δραστηριότητα ως παίκτης πόκερ καθώς και από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η Διεθνής Διαφάνεια έφτιαξε και ένα Top 10 για τους ευρωβουλευτές που εμφάνισαν σημαντική αύξηση των εισοδημάτων τους από παράλληλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θητείας τους, συγκρίνοντας την πρώτη σχετική δήλωσή τους με την τελευταία. Σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνεται ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση δήλωσε 6.000 ευρώ στην πρώτη ετήσια δήλωσή του και 60.012 ευρώ στην τελευταία, σημειώνοντας αύξηση που ξεπερνά τα 54.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να καταλάβει την 8η θέση του Top 10. Πρώτος είναι ο Λιθουανός επαγγελματίας παίκτης πόκερ Atanas Guoga που από μηδέν το πρώτο έτος έφτασε να δηλώνει 2,9 εκατομμύρια ευρώ το τελευταίο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο βρετανός ευρωσκεπτικιστής/εθνικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, o οποίος από 12.000 ευρώ στην πρώτη δήλωση πήγε στα 372.000 ευρώ στην τελευταία.

πηγή dw.com/protagon.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top