ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρέμβαση Γιουνκέρ για το μέλλον της Ευρώπης

juncker2

Στις 23 Φεβρουαρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επιλέξουν ποια Ευρώπη θέλουν και αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτό που θέλουν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν αυτή έγινε χθες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει την άνοιξη για το λεγόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον καθορισμό των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την επταετία μετά το 2020, οπότε και τελειώνει το σημερινό πακέτο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να θέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ενώπιον των ευθυνών τους, γιατί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2019, θα δημιουργήσει μια τρύπα στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ή περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία του επόμενου ΠΔΠ.
Brexit και ασφάλεια αυξάνουν το κόστος
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν μόνιμες ευρωπαϊκές πολιτικές για τη φύλαξη των συνόρων, τη στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την κοινή άμυνα. Όλα αυτά έχουν, όμως, μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό, μάλιστα όπως επισημαίνει η Κομισιόν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων μπορεί να στοιχίσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος επταετίας.
Συνεπώς από τη μια το Brexit και από την άλλη οι νέες πολιτικές σε σχέση με την ασφάλεια καθιστούν σύμφωνα με την Κομισιόν επιτακτική την ανάγκη αύξησης της συνεισφοράς των κρατών μελών στους ιδίους πόρους της ΕΕ. Διαφορετικά θα πρέπει να περικοπούν δραματικά οι κοινοτικές δαπάνες για τους αγρότες και την πολιτική συνοχής, που έχει στόχο τη στήριξη των φτωχότερων κρατών μελών.
Μια δραστική μείωση των δαπανών στη γεωργία και την πολιτική συνοχής θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, δεδομένου ότι σε ετήσια βάση έχει καθαρό όφελος από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι το τρίτο ψηλότερο στην ΕΕ μετά την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Απευθείας εκλογή του προέδρου της Κομισιόν από τους ψηφοφόρους

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους της Ευρώπης, λέει ο σημερινός πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Η πρόταση έρχεται καθώς η ΕΕ σκέφτεται το μέλλον της ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας και προωθεί συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Η Επιτροπή την Τετάρτη επίσης υπαινίχθηκε ότι θα υποστηρίξει νέους κανόνες για την παρακράτηση ευρωπαϊκών πόρων για χώρες που δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές αξίες – όπως η Πολωνία.

Μιλώντας μετά από συνάντηση επιτρόπων στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ είπε σε δημοσιογράφους: «Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για την μελλοντική κατεύθυνση που πρόκειται να πάρει η ΕΕ. Όποτε μιλάμε για τους θεσμούς της ΕΕ υπάρχει το πρόβλημα ότι ίσως οι πολίτες της ΕΕ δεν ενδιαφέρονται για την λέξη ‘θεσμοί’. Αλλά μας αρέσουν οι ονειροπόλοι και το όνειρό μου είναι στο προβλέψιιμο μέλλον να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα διττό σύστημα στην Ευρώπη – το Συμβούλιο των κρατών μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, ίσως μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου θα εκλέγονται με άμεση κάλπη. Δεν πιστεύω ότι θα δω αυτή την αλλαγή να γίνεται στη διάρκεια της δικής μου θητείας αλλά είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική.»

Μείωση των Ευρωπαίων επιτρόπων;
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ παρουσιάζοντας τις «ιδέες» της Επιτροπής για μια πιο αποτελεσματική ΕΕ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να καθορισθούν το συντομότερο δυνατό οι «κορυφαίοι υποψήφιοι» (Spitzenkandidaten) στις ευρωεκλογές του 2019, αλλά και την περίπτωση να μειωθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων επιτρόπων.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει στις ευρωεκλογές του 2019 να συνεχιστεί το συστημα των λεγόμενων «Spitzenkandidaten» («Κορυφαίοι υποψήφιοι») που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014. «Αυτή τη φορά, τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να επιλέξουν τους ”κορυφαίους υποψηφίους” πριν από το τέλος του 2018», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν το 2014 και οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν νωρίς. Στόχος είναι να ξεκινήσει νωρίτερα η προεκλογική εκστρατεία και οι ψηφοφόροι να έχουν περισσότερο χρόνο να γνωρίσουν τους υποψηφίους και τα πολιτικά προγράμματα που πρεσβεύουν, είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
«Πολύ πριν από τις ευρωεκλογές τα εθνικά κόμματα θα πρέπει να δηλώσουν σε ποια πολιτική ομάδα θα ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πολίτες μας δεν θέλουν να ψηφίσουν ”μαύρες γάτες”», πρόσθεσε ο κ. Γιουνκέρ, εξηγώντας ότι τα εθνικά κόμματα θα πρέπει να δηλώσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους σχετικά με τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα και να ξεκαθαρίσουν νωρίς σε ποια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν να συμμετέχουν.
Όσον αφορά τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίοδο 2019-2024 και τις έδρες που θα μείνουν κενές μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μία επιλογή είναι να διατηρηθούν κάποιες από τις έδρες αυτές για μια διακρατική εκλογική περιφέρεια. Πρόκειται για μια ιδέα που έχει υποστηρίξει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και κάποια κράτη-μέλη. Ωστόσο τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει κατά αυτής της επιλογής, τουλάχιστον όσον αφορά τις επόμενες ευρωεκλογές. Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της ιδέας των διακρατικών καταλόγων υποψηφίων, αλλά επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία του Συμβουλίου και αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία και στα 27 κράτη-μέλη κατά το επόμενο έτος, ώστε να εφαρμοστεί στις εκλογές του 2019.
Εξάλλου, πριν από το διορισμό της επόμενης Επιτροπής, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν αν το Σώμα των Επιτρόπων θα συνεχίσει να αποτελείται από 28 μέλη, ένα από κάθε χώρα. «Θα πρέπει όλοι να σκεφτούν κατά πόσο θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των επιτρόπων», ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, εξηγώντας ότι ένα μικρότερο εκτελεστικό όργανο θα ήταν θεωρητικά αποτελεσματικότερο στη λειτουργία του, ευκολότερο στη διαχείρισή του και θα επέτρεπε μια πιο ισόρροπη κατανομή των χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, μια μικρότερη Επιτροπή θα σήμαινε ότι ορισμένα κράτη-μέλη δεν θα εκπροσωπούνταν στο πολιτικό επίπεδο του θεσμικού οργάνου, και θα έχαναν το πλεονέκτημα να έχουν στη διάθεσή τους έναν άμεσο πολιτικό δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες τους και τις εθνικές αρχές τους.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top