ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρέμβαση του Λευκού Οίκου στις συνομιλίες για το Κυπριακό- Συναντήσεις Γκουτιέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί

Guteres_anastasiadis_Acinci

Τηλεφωνική επικοινωνία 20 λεπτών με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς είχε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Πενς για τις εξελίξεις στη Διάσκεψη για το Κυπρακό στο Κραν Μοντανά και τις προτάσεις που έχει καταθέσει και γραπτώς στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης που είχε νωρίτερα μαζί του. Του ζήτησε δε να μιλήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το Κυπριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο των G20.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να μεταφέρει στη Διάσκεψη τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο είχε επίσης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί μετά την συνομιλία Πενς – Αναστασιάδη.

Ο κ. Πενς με tweet στον λογαριασμό του, λίγο αργότερα, αναφέρθηκε στις δύο τηλεφωνικές επαφές που είχε με Αναστασιάδη και Ακιντζί, προκειμένου να τους παροτρύνει να φτάσουν σε μια ιστορική διευθέτηση στο Κυπριακό.

Το σημερινό πρόγραμμα καθυστέρησε σχεδόν 1,5 ώρα καθώς ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε συναντήσεις με τους δύο ηγέτες διάρκειας μίας ώρας η καθεμιά. Ο Πρόεδρος ακολούθως είχε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Σχεδόν μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τ/κ ηγέτη, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε και γραπτώς την πρότασή του στον ΓΓ του ΟΗΕ και σε αυτή δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Γραπτώς υπέβαλε την πρόταση και της Ελλάδας ο Νίκος Κοτζιάς. Εντούτοις, δεν έχει υποβληθεί καμία νέα πρόταση μέχρι στιγμής, από τ/κ ή τουρκικής πλευράς.

Ως πακέτο θεωρεί ο Πρόεδρος την πρότασή του, στην οποία ξεκαθαρίζει πως εάν δεν γίνει στο σύνολό της αποδεκτή τότε αυτή δεν υφίσταται. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην πρότασή του  αναφέρει πως αποτελεί προϋπόθεση να λάβει όσα αναφέρει για το Τραπέζι 1 (ασφάλεια-εγγυήσεις) για να δοθούν όσα αναφέρει στο Τραπέζι 2 (εσωτερικές πτυχές). Επίσης, ο ΠτΔ φαίνεται να κάνει ειδική αναφορά και στο χάρτη για το εδαφικό που θεωρείται επίσης προϋπόθεση για τα άλλα θέματα.

Πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.

Μετά τη συνεδρία της ολομέλειας της Διάσκεψης, θα ακολουθήσει το δείπνο. Εκτιμάται ότι πριν από το δείπνο ο ΓΓ ΟΗΕ θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του από τις έως τότε επαφές και τότε θα διαφανεί εάν υπάρχει ή όχι προοπτική.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top