ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραίτηση του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης μετά από κατηγορίες για σεξουαλική βία

nyattorney-general

Τρεις ώρες μετά την δημοσίευση του άρθρου «4 γυναίκες κατηγορούν τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για φυσική βία» στο περιοδικό New Yorker, ο Eric Schneiderman παραιτήθηκε από την θέση του.

«Ενώ οι κατηγορίες αυτές είναι άσχετες με την επαγγελματική μου συμπεριφορά ή τις εργασίες της Εισαγγελίας, θα με εμποδίζουν να ηγηθώ αποτελεσματικά της εργασίας μου σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» λέει στην δήλωσή του. «Παραιτούμαι λοιπόν από το τέλος της εργάσιμης μέρας της 8ης Μαΐου».

Σύμφωνα με το άρθρο, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, φιλελεύθερος Δημοκρατικός και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών, πρόσφατα έγινε πρωταγωνιστική φιγούρα του κινήματος #MeToo εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ως ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της επιβολής δικαιοσύνης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ο 63χρονος Schneiderman χρησιμοποίησε την θέση του για να αναλάβει νομική δράση εναντίον του μεγαλοπαραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν και να απαιτήσει μεγαλύτερη αποζημίωση για τα θύματά του.

Μόλις τον περασμένο μήνα, όταν οι New York Times και ο New Yorker τιμήθηκαν με Πούλιτζερ για την κάλυψη του θέματος, ο Schneiderman χαιρέτισε με tweet συγχαίροντας «τις θαρραλέες γυναίκες και άντρες που μίλησαν για την σεξουαλική παρενόχληση την οποία υπέστησαν στα χέρια ισχυρών ανδρών». Χωρίς αυτές τις γυναίκες, σημείωσε «δεν θα υπήρχε η κρίσιμη εθνική συνειδητοποίηση» .

Στο άρθρο του το New Yorker αναφέρει ότι τέσσερις γυναίκες που λένε ότι είχαν σχέσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα, υπέστησαν σωματική βία χωρίς τη συναίνεσή τους. Δύο εξ’ αυτών «υποστήριξαν ότι τις χτύπησε κατ’ επανάληψη συχνά μετά την κατανάλωση αλκοόλ, συχνά στο κρεβάτι και ποτέ με τη συγκατάθεσή τους».

Μια ερωμένη του είπε μάλιστα ότι ο Schneiderman την χαστούκισε στο πρόσωπο επειδή αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις ορέξεις του και ότι όταν του είπε ότι θέλει να φύγει, εκείνος της απάντησε: «Σε πολλές αρέσει αυτό. Δεν νομίζουν πάντα ότι τους αρέσει, αλλά όταν δοκιμάσουν ζητούν κι άλλο».

Από το 2017, ο κ. Schneiderman έγινε γνωστός σε εθνικό επίπεδο φέρνοντας την ατζέντα του προέδρου Τραμπ κατ’επανάληψη ενώπιον της δικαιοσύνης και πίεζε για να αλλάξει ο πολιτειακός νόμος έτσι ώστε να μπορέσει να ασκήσει δίωξη στους βοηθούς του Τραμπ ακόμα και αν ο πρόεδρος τους απονείμει χάρη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top