ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραιτήσεις στον Λευκό Οίκο εν μέσω ερευνών για τις σχέσεις με την Ρωσία

FILE PHOTO - U.S. President Donald Trump and his senior advisor Jared Kushner arrive for a meeting with manufacturing CEOs at the White House in Washington, DC, U.S. February 23, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Δύο στενοί συνεργάτες του Ντόναλτ Τραμπα παραιτήθηκαν ενώ κορυφώνεται η κρίση καθώς συνεχίζονται οι έρευνες  για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Μετά τον εκπρόσωπο Τύπου του Αμερικανού προέδρου Σον Σπάισερ, ο οποίος παραιτήθηκε χθες, την παραίτησή του υπέβαλε και ένα σημαντικό μέλος της νομικής ομάδας του προέδρου των ΗΠΑ, ο Μαρκ Κοράλο, ο οποίος συντόνιζε την εξωτερική επικοινωνία της νομικής ομάδας για αυτό το θέμα επιβεβαίωσε την αποχώρησή του, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε σήμερα ότι ο Μαρκ Κάσοβιτς, ο δικηγόρος που χειριζόταν την υπόθεση των ενδεχόμενων διασυνδέσεων του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία, δεν θα είναι πλέον επικεφαλής της νομικής ομάδας, θα παραμείνει όμως σε αυτήν ως σύμβουλος. Η εφημερίδα New York Times ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι «ο ρόλος του (…) θα μειωθεί σημαντικά».

Την θέση του Σον Σπάισερ  στο  αξίωμα του διευθυντή Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου ανέλαβε ο Αντονι Σκαραμούτσι, πιστός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και γνωστός επιχειρηματίας της Γουόλ Στριτ.

Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να μην καταστρέψει έγγραφα που αφορούν συνάντηση του υιού Τραμπ με Ρωσίδα δικηγόρο, η οποία είχε υπάρξει συνήγορος της υπηρεσίας πληροφοριών FSB. Ο Τραμπ τζούνιορ συνάντησε τη Νατάλια Βεσελνίτσκαγια τον Ιούνιο του 2016, αφότου ο πατέρας του εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, προκειμένου να ενημερωθεί για πληροφορίες που εκείνη φέρεται ότι διέθετε εις βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Την περίοδο 2005-2013, η Βεσελνίτσκαγια εκπροσωπούσε τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών σε διαμάχη γύρω από την ιδιοκτησία μεγάλου ακινήτου. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επρόκειτο για συνεργάτιδα της υπηρεσίας, ενώ χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η δικηγόρος «δεν έχει καμία σχέση μαζί μας».

Ο πρόεδρος Τραμπ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα αυτή την Πέμπτη προειδοποίησε τον Ρόμπερτ Μιούλερ, τον ειδικό εισαγγελέα που ερευνά την ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές, να μην ασχοληθεί με τις οικονομικές υποθέσεις της οικογένειάς του. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε στα μέσα Μαΐου στον Μιούλερ, τον πρώην διευθυντή του FBI, την έρευνα αυτή.

Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου θεωρήθηκαν από ορισμένους ως προσπάθεια να πιέσει ή ακόμη και να παρεμποδίσει την έρευνα. Ο ίδιος έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη οποιαδήποτε σχέση του με τη Ρωσία. Ωστόσο δεν έχει εξηγήσει γιατί ο μεγαλύτερος γιος του και υψηλόβαθμα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου του συναντήθηκαν με μια Ρωσίδα δικηγόρο που υποτίθεται ότι διέθετε πληροφορίες που θα έβλαπταν τη Χίλαρι Κλίντον, πέρσι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όσο διευρύνεται η ομοσπονδιακή έρευνα, κάποιοι υποστηρικτές του Τραμπ εξετάζουν τι δυνατότητες έχει ο πρόεδρος να απονέμει χάρη ενώ ταυτόχρονα αναζητούν τρόπους για να δυσφημίσουν τον Μιούλερ και τα μέλη της ομάδας του και, κατά συνέπεια, την έρευνά τους.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Μιούλερ μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων.

«Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ βάση για να αμφισβητείται η ακεραιότητα του Μιούλερ ή εκείνων που εργάζονται μαζί του στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα» τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top