ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραμένει κρατούμενος ο Τούρκος αξιωματικός με απόφαση του Πρωτοδικείου

Ο ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που το αίτημα του για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας είχε γίνει δεκτό σε πρώτο βαθμό αλλά απορρίφθηκε στη συνέχεια μετά από αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε η κυβέρνηση, μπαίνει στο κτίριο της Υπηρεσίας Ασύλου,  Αθήνα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Νόμιμη έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών την κράτηση του ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα το καλοκαίρι του 2016.

Σύμφωνα με αυτήν είναι νόμιμη και αναγκαία η κράτηση του. «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σκεπτικό τόσο στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα έκδοσης του στην Τουρκία όσο και στον όρο που έθεσε στη Διοίκηση το Διοικητικό Εφετείο, με τον οποίο απαγορεύει την εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.

Συνεπώς, αναφέρει ο δικαστής «εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα καθώς ο αλλοδαπός προστατεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις, δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ».

Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης που είναι το 18μηνο ενώ στην απόφαση γίνεται αναλυτική αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξης του στρατιωτικού στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim είχε χορηγηθεί άσυλο, που όμως πάγωσε με απόφαση της προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενίας Μυλωνοπούλου. Στη συνέχεια διατάχθηκε η κράτησή του εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού με απόφαση του διοικητή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι δικηγόροι του S. Ozkaynakcim προσήλθαν ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών προκειμένου να προβάλουν τα επιχειρήματα και τις αντιρρήσεις τους για το μέτρο της νέας κράτησης που επιβλήθηκε στον πελάτη τους, υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση της κράτησής του είναι παράνομη και αυθαίρετη.

Οι δικηγόροι πρότειναν την υποχρεωτική διαμονή τόσο του συγκυβερνήτη όσο και των υπόλοιπων επτά σε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας, ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να μπορεί να τους επιτηρεί για λόγους ασφαλείας.

Το αίτημα του ελληνικού δημοσίου για την παροχή ή όχι του ασύλου προς τον Τούρκο αξιωματικό θα εκδικαστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top