ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η αντίσταση κατά της καταπίεσης αυξάνεται

hrw-1

Στην Παγκόσμια Εκθεση 2019, η οργάνωση  Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) δίνει αρκετά παραδείγματα ομάδων που εργάζονται για να αντισταθούν στην καταπίεση. Η HRW εκδίδει ετήσιες εκθέσεις από το 1989, που συχνά επικεντρώνουν σε δικτατορίες.

Στις ειδήσεις παρουσιάζεται μια μάλλον γκρίζα εικόνα της κατάστασης στον κόσμο. Αλλά η πολιτική έχει περισσότερα πράγματα από την καταπίεση. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, βρίσκει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι ορθώνουν αντίσταση για τα δικαιώματά τους.

«Ενώ καταπιεστές και καταπατητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου κερδίζουν επίσης έδαφος» γράφει στην εισαγωγή της έκθεση ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Οι ίδιοι λαϊκιστές που σπέρνουν μίσος και μισαλλοδοξία γεννούν μια αντίσταση που κερδίζει συνεχώς το μερίδιό της στις μάχες. Η νίκη σε κάθε περίπτωση δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά συνέβη αρκετά συχνά τον περασμένο χρόνο δείχνοντας ότι οι υπερβάσεις των δυναστών πυροδοτούν μια ισχυρή αντεπίθεση».

Η HRW εκδίδει τις εκθέσεις της από το 1989 και συνήθως επικεντρώνονται στις δικτατορίες. Η φετινή έκδοση επικεντρώνεται «σε δυνάστες και λαϊκιστές με αυταρχικές τάσεις και στην αυξανόμενη αντίσταση κατά αυτών των πολιτικών» είπε στην DW ο Βένζελ Μιχάλσκι, διευθυντής της HRW στην Γερμανία.

Η έκθεση περιγράφει πως δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί βγήκαν κατ’ επανάληψη στους δρόμους για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα τους και πώς οι δικαστές αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις παρά την πολιτική πίεση που τους ασκήθηκε.

Στην Ουγγαρία χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν κατά των προσπαθειών του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να κλείσει το Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και να θεσπίσει νόμο που θα επέτρεπε την καθυστέρηση της καταβολής υπερωριών για τρία χρόνια.

Η HRW χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να κινηθεί η διαδικασία για το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας, αποκαλώντας την διαδικασία ως κορυφαίο σημείο για την ΕΕ.

Αλλού, η HRW αναφέρει: «Οι ψηφοφόροι στη Μαλαισία και τις Μαλδίβες εκδίωξαν τους διεφθαρμένους πρωθυπουργούς. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας παραιτήθηκε εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς. Η Αιθιοπία, υπό λαϊκή πίεση, αντικατέστησε την αυταρχική κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό που ξεκίνησε με εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική ατζέντα.»

Σύμφωνα με την HRW, στις ΗΠΑ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό κόμμα κέρδισε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων γιατί οι ψηφοφόροι απέρριψαν την προσπάθεια πρόκλησης φόβου από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος παρουσίασε τα καραβάνια των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική ως απειλή. Παρά τα καλά νέα από πολλά μέρη, ο Μικάλσκι είπε ότι η Κίνα παραμένει σημείο ανησυχίας για την οργάνωση: «Σε αυτή τη χώρα, η ελευθερία λόγου και η κοινωνία των πολιτών έχουν εξολοθρευτεί.»

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπινγκ «όλο και περισσότερο γίνεται δικτάτορας» λέει ο Μικάλσκι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ακόμα προσπάθησε να εξαγάγει το μοντέλο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε άλλες χώρες μέσα από την πρωτοβουλία Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος.

Στην εισαγωγή, ο Ροθ δίνει παραδείγματα για το «ανθρώπινο κόστος» από αυταρχικά καθεστώτα, όπως ο υπερπληθωρισμός και η οικονομική καταστροφή της Βενεζουέλας και η «δολοφονική μανία με εξωδικαστικές δολοφονίες ως μέρος του ‘πολέμου κατά των ναρκωτικών’ στις Φιλιππίνες». Επιπλέον η «περιχαράκωση» κάποιων πολιτικών, συμπεριλαμβανόμενων εκείνων με αυταρχικές τάσεις, από την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέρα από τα σύνορά τους, «διευκόλυνε βάναυσους ηγέτες να γλυτώσουν παρά τις μεγάλες κλίμακας βαρβαρότητες, όπως στον πόλεμο της Συρίας εναντίον άμαχων σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στον βομβαρδισμό χωρίς διακρίσεις από τον συνασπισμό υπό την Σαουδική Αραβία που σκοτώνουν και οδηγούν στον λιμό τους άμαχους της Υεμένης και στους μαζικούς φόνους, βιασμούς και εμπρησμούς από τον στρατό της Μιανμάρ κατά των αμάχων Ροχίνγκια» γράφει ο Ροθ.

Παρά τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, το βασίλειο είναι από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής βιομηχανίας όπλων. Χρειάστηκε να δολοφονηθεί ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, για να σταματήσει η Γερμανία τις εξαγωγές όπλων στην Σ. Αραβία.

«Ξανά και ξανά μπορείτε να διαβάσετε για εξαγωγές όπλων στην Σ. Αραβία» είπε ο Μικάλσκι. «Δεν υπάρχει διαφάνεια όταν πρόκειται για προμήθειες όπλων, γιατί αυτές οι πωλήσεις περιλαμβάνουν περιορισμούς εμπιστευτικότητας.» Σε μια δημοκρατία, λέει, «οι πολίτες μιας χώρας πρέπει να έχουν λόγο για τέτοια ζητήματα.» Από την άλλη, πρόσθεσε, η HRW βρήκε ότι «η ευθύνη αντιμετώπισης θεμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κριτικής για την παραβίασή τους παίρνονται πιο σοβαρά υπόψη από το ΥΠΕΞ και την Καγκελαρία τα τελευταία χρόνια». Γι’αυτό και αισθάνεται πιο αισιόδοξος και για την Γερμανία.

Μέρος του κεφαλαίου για την ΕΕ είναι και η Ελλάδα, για την οποία η έκθεση λέει:

Αν και η Ελλάδα συνέχισε να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, απέτυχε να προστατέψει τα δικαιώματά τους. Συνολικά ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε σε σχέση με το 2017. Ελλείψεις στο σύστημα υποδοχής και ασύλου κλιμακώθηκαν με σοβαρό υπερπληθυσμό, ανθυγιεινές συνθήκες και έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένης φροντίδας, όπως ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη. Σωματική και φυλετική βία ήταν συχνή στα στρατόπεδα των αιτούντων άσυλο και οι ΜΚΟ ανέφεραν επιδεινούμενες συνθήκες ψυχολογικής υγείας ανάμεσα στον πληθυσμό τους. Πολλά ασυνόδευτα παιδιά συνέχισαν να τοποθετούνται με ενήλικες, στη λεγόμενη αστυνομική επιμέλεια ή κράτηση, με τις αρχές να μην μπορούν να επιλύσουν την έλλειψη καταφυγίων για εφήβους ή ανάδοχων οικογενειών.
Η πολιτική της Ελλάδας με την στήριξη της ΕΕ για τον περιορισμό στα νησιά του Αιγαίου των αιτούντων άσυλο που φτάνουν διά θαλάσσης παγίδευσε χιλιάδες σε αυτές τις συνθήκες.
Αν και η κυβέρνηση μετέφερε 18.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά από συντονισμένη καμπάνια των ΜΚΟ τον Νοέμβριο, αρνήθηκε να εφαρμόσει δεσμευτική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να τεθεί τέλος στην πολιτική περιορισμού για τις νέες αφίξεις, αντίθετα ψήφισε νέο νόμο τον Μάιο για να συνεχίσει την πολιτική αυτή. Στην Λέσβο, επιθεώρηση από την περιφέρεια τον Σεπτέμβριο κατέληξε ότι ο καταυλισμός της Μόρια, που είναι ο μεγαλύτερος του είδους του, αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα οξεία προβλήματα ή να κλείσει τον καταυλισμό.
Κάποιοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που προσπάθησαν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα από την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου ανέφεραν ότι γύρισαν στην Τουρκία με συνοπτικές διαδικασίες, κάποιες φορές με βίαιο τρόπο. Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε τις ανάγκες υποδοχής των νεοαφιχθέντων στην περιοχή, παρά την αύξηση στον αριθμό των αφίξεων από τον Απρίλιο και μετά. Ως αποτέλεσμα, γυναίκες και έφηβες στεγάστηκαν με άγνωστους άντρες σε σημεία υποδοχής ή κράτησης και δεν είχαν πρόσβαση σε ουσιώδεις υπηρεσίες.
Λιγότερο από 15 τα εκατό των παιδιών που αιτούνται άσυλο έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση στα νησιά, και μόνο ένα στα δύο έχουν ενταχθεί σε δημόσια σχολεία στην ηπειρωτική χώρα.
Ακροδεξιές ομάδες συνέχισαν τις εκστρατείες εναντίον των αιτούντων άσυλο στα νησιά, και υπήρξαν αναφορές στον τύπο για επιθέσεις σε όλη την χώρα εναντίον ατόμων που θεωρήθηκαν πρόσφυγες ή μουσουλμάνοι. Τα στατιστικά της αστυνομίας για εγκλήματα μίσους το 2017 έδειξαν σημαντική αύξηση από προηγούμενα χρόνια.
Το Συμβούλιο της Επιτροπής για την Αποτροπή των Βασανισμών επισκέφτηκε την Ελλάδα τον Απρίλιο και εξέδωσε προκαταρκτική έκθεση που εξέφραζε ανησυχία για απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά σε ψυχιατρικά ιδρύματα και κέντρα κράτησης προσφύγων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top