ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσίαση του προγράμματος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

anna-diamantopoulou

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας τον προγραμματισμό δράσεων για το 2018 και το αντίστοιχο βιβλίο-μελέτη, επικεντρωμένα στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ, Αννα Διαμαντοπούλου, «η νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης δεν είναι απλά η ψηφιοποίηση και το διαδίκτυο, είναι πλέον οι νέες βιομηχανίες του μέλλοντος η ρομποτική, οι προηγμένες βιοεπιστήμες, η κωδικοποίηση του χρήματος, οι ασφάλειες στον κυβερνοχώρο , τα μεγάλα σύνολα δεδομένων (big data) καθώς και τα γεωπολιτικά, πολιτισμικά και γενεαλογικά πλαίσια μέσα από τα οποία αναδεικνύονται. Τα παραπάνω ενδεικτικά αλλάζουν την οικονομία, την αγορά εργασίας, την υγεία, την παραγωγή στον αγροτικό τομέα, τον τρόπο συναλλαγών, την ασφάλεια των χωρών, αλλά και της προσωπικής ζωής των ανθρώπων, την δημοκρατία, την επικοινωνία της πολιτικής με τους πολίτες».

Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε για την κατάσταση στην Ελλάδα: «η χώρα μας, που γηράσκει δημογραφικά αφενός γιατί δεν γεννιούνται παιδιά, αφετέρου γιατί οι νέοι δραπετεύουν, πρέπει να βρει τον τρόπο να αλλάξει πορεία και να στοχεύσει ψηλά.
Υποχρέωση κάθε μορφής εξουσίας είναι να διαμορφώσει πολιτικές που θα δώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες τις ευκαιρίες που θα προκύψουν χάριν στις βιομηχανίες του μέλλοντος και κυρίως να δημιουργήσουν ευκαιρίες να γυρίσουν πίσω 500.000 Έλληνες» επισήμανε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, ενώ αναφερόμενη στα πολιτικά κόμματα πρόσθεσε πως «θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις πολιτικές τους διαφορές όχι στο πεδίο του 20ου αιώνα αλλά σ΄ αυτό του 21ου αιώνα όπου η κυρίαρχη διαφορά θα είναι ανάμεσα στα ανοιχτά και τα κλειστά οικονομικά μοντέλα».

Η κυρία Διαμαντοπούλου σχολίασε και το επίκαιρο ζήτημα των συλλαλητηρίων με αφορμή την ονομασία της ΠΓΔΜ λέγοντας πως «το εθνικό μας έλλειμμα και ζητούμενο είναι πώς θα ενοποιήσουμε το εθνικό φρόνημα με την εθνική ενόραση για μια Ελλάδα που μπορεί να μπει στην πρωτοπορία της νέας συγκλονιστικής εποχής που ξεκίνησε. Όχι η ένωση δύο Ελλάδων σε μία αλλά «το μεγάλο ένα» που μπορεί να ενωθεί στη βάση της ιστορίας και του παρελθόντος του ταυτόχρονα με την προοπτική του μέλλοντος του».

Ο προγραμματισμός των δράσεων του Δικτύου για το 2018 περιλαμβάνει:
1.Τη σύσταση «Επιτροπής Σοφών» με προσωπικότητες από τον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και πληροφορικής που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό
2.Την έκδοση σχετικού βιβλίου για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (κυκλοφορεί ήδη από το ΔΙΚΤΥΟ)
3.Την έναρξη του θεσμού «Young Digital Leaders», με την ανάδειξη των 10 κορυφαίων νέων κάτω των 40 ετών που διαπρέπουν στην Ελλάδα της ψηφιακής εποχής
4.Τη συμμετοχή του ΔΙΚΤΥΟΥ στο DELPHI ECONOMIC FORUM 2018, με τη διοργάνωση 2 τραπεζιών συζήτησης, για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και για την τεχνολογική αφύπνιση του αγροτικού τομέα.
5.Την εκπόνηση και έκδοση νέας μελέτης του ΔΙΚΤΥΟΥ για τις βασικές έννοιες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (Τεχνητή Νοημοσύνη, Blockchain, Internet of things, 3D Print)
6.Τη δημιουργία Ψηφιακού Παρατηρητηρίου του Δημοσίου Τομέα, όπου θα διαπιστώνεται η ψηφιακή πρόοδος ή καθυστέρηση στις δράσεις ψηφιοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου
7.Τη συμμετοχή του ΔΙΚΤΥΟΥ σε μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης για την gig economy και τις νέες μορφές απασχόλησης
8.Τη συνδιοργάνωση με το ευρωπαϊκό ίδρυμα FEPS για 4η συνεχή χρονιά του διεθνούς συνεδρίου Greece Forward με θέμα την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
9.Την προβολή Facebook live συζητήσεων με τα μέλη της επιτροπής σοφών να συζητούν και να εξηγούν τις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top